Κορωνοϊός: Τι ισχύει για τις γονεϊκές άδειες

Δείτε όλες τις πληροφορίες για τις άδειες ειδικού σκοπού που μπορεί να πάρει ένας εκ των δύο γονέων.
Κορωνοϊός: Τι ισχύει για τις γονεϊκές άδειες
Την εφαρμογή «άδειας ειδικού σκοπού», που μπορεί να πάρει ένας εκ των δύο γονέων, με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και έως τις 10 Απριλίου, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Στέλιος Πέτσας, εστιάζοντας στο θέμα της διευκόλυνσης των γονέων.

Συγκεκριμένα, για 4 ημέρες άδειας, τρεις είναι «ειδικού σκοπού» και μία χορηγείται ως κανονική. Στον ιδιωτικό τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών και το υπόλοιπο θα πληρωθεί από τον εργοδότη.

Στο δημόσιο, το κράτος θα καλύψει το σύνολο του κόστους.

«Ο καταμερισμός των βαρών είναι δυναμική διαδικασία. Στο μέλλον μπορεί να αναθεωρηθεί και το κράτος να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, θύμισε τα μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί για τους πληγέντες:

- την αναστολή, για 4 μήνες, της πληρωμής Φ.Π.Α., πληρωτέου τέλος Μαρτίου.

- την αναστολή, επίσης για 4 μήνες, της πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων μέχρι το τέλος Μαρτίου,

- την αναστολή, για 3 μήνες, της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, που είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου.

- Επιπλέον, για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διευκόλυνση εργαζόμενων και επιχειρήσεων παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας.

-Παράλληλα, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή καθώς και η υπερωριακή απασχόληση κάθε μήνα θα καταχωρούνται κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v