Μειώθηκαν εντυπωσιακά οι πλαστικές σακούλες

Κατά 98,6% μειώθηκε μέσα σε δύο χρόνια η χρήση της πλαστικής σακούλας, μετά την επιβολή του ειδικού τέλους το 2018.
Μειώθηκαν εντυπωσιακά οι πλαστικές σακούλες
Για όποιον δε θυμάται, την πλαστική σακούλα ξεκινήσαμε να την πληρώνουμε την 1η Ιανουαρίου του 2018. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, η μείωση στη χρήση της ήταν εντυπωσιακή: από 1,8 δισεκατομμύρια σακούλες το 2017, φτάσαμε στα 24 εκατομμύρια το 2019.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, στραφήκαμε κατά βάση στις βιοαποικοδομήσιμες πλαστικές σακούλες, στις χοντρές πλαστικές σακούλες, αλλά και στις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Κερδισμένες από την τεράστια αυτή αλλαγή, εκτός φυσικά από το περιβάλλον, είναι και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που εξοικονομούν όπως υπολογίζεται από 10 έως 15 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.



Κοίτα και κάτι που δεν είχες σκεφτεί: 40% περισσότερες σακούλες σκουπιδιών πουλήθηκαν το 2019 σε σχέση με το 2017 −πράγμα που είναι λογικό, από τη στιγμή που δεν έχουμε περισσευούμενες σακούλες του σούπερ μάρκετ για τα σκουπίδια.

Για να καταλάβεις για πόσο μεγάλη αλλαγή μιλάμε, σκέψου ότι τα 24 εκατομμύρια σακούλες τον χρόνο σημαίνουν πως ο καθένας από εμάς χρησιμοποίησε κατά μέσο όρο δύο πλαστικές σακούλες. Όλη τη χρονιά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, υπολογίζεται πως τα τελευταία τρία χρόνια, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν προμηθευτεί πάνω από 17,3 εκατ. επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μεταφοράς και σε κάθε νοικοκυριό αναλογούν 4,3 επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.

Πέρα από τα σούπερ μάρκετ, το ΙΕΛΚΑ λέει ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας εφαρμόζονται κυρίως στο λιανεμπόριο τροφίμων, και ειδικά σε φούρνους και κρεοπωλεία, ενώ και περισσότερες επιχειρήσεις ειδών ένδυσης και υπόδησης έχουν αντικαταστήσει τις πλαστικές σακούλες με χάρτινες. Στην εστίαση, το μέτρο της επιβολής τέλους εφαρμόζεται σχεδόν αποκλειστικά από μεγάλες αλυσίδες.

Πηγή: Καθημερινή 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v