ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

7 στις 10 Ελληνίδες δεν είναι ευχαριστημένες με το στήθος τους

Το ερώτημα είναι τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό κοινωνικά και ψυχολογικά, όπως αποκαλύπτει μία νέα έρευνα.

7 στις 10 Ελληνίδες δεν είναι ευχαριστημένες με το στήθος τους

Μια καινούρια διεθνής έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και Ελληνίδες, αποκάλυψε πως οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι ικανοποιημένες… με το στήθος τους. συγκεκριμένα, 7 στις 10 Ελληνίδες (και 71% παγκοσμίως, δεν πέσαμε έξω) δηλώνουν ότι θα ήθελαν διαφορετικό στήθος, με τους επιστήμονες να δηλώνουν πως κάτι τέτοιο έχει σημαντικές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.

Η μελέτη «Breast Size Satisfaction Survey» (BSSS), με επικεφαλής τον καθηγητή κοινωνικής ψυχολογίας Βίρεν Σουάμι του βρετανικού Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Body Image", πραγματοποιήθηκε σε 40 χώρες, σε δείγμα 18.541 γυναικών με μέση ηλικία 34 ετών (εκ των οποίων οι 1.888 προέρχονταν από την Ελλάδα) και αφορούσε τον τρόπο που οι γυναίκες βλέπουν το σώμα τους. Για το ελληνικό σκέλος της έρευνας υπεύθυνος ήταν ο καθηγητής Κοινωνιολογίας της Υγείας και του Σώματος Γιώργος Αλεξιάς του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου.

Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες που συμμετείχαν (ποσοστό 48%), θα ήθελαν μεγαλύτερο στήθος, σχεδόν μια τέσσερις (23%) μικρότερο, ενώ μόνο το 29% των γυναικών δήλωσαν ικανοποιημένες από το μέγεθος του στήθους τους. Στην Ελλάδα το 47% των γυναικών εμφανίζονται ανικανοποίητες από το στήθος τους και θα ήθελαν μεγαλύτερο, το 23% θα ήθελαν μικρότερο, ενώ το 30% νιώθουν ικανοποιημένες με το στήθος που έχουν.

Οι γυναίκες που δήλωσαν ανικανοποίητες, παραδέχτηκαν ότι είναι λιγότερο πιθανό να αυτο-εξετάσουν και να ψηλαφήσουν το στήθος τους για τυχόν πρόβλημα υγείας, ενώ έχουν μικρότερη εμπιστοσύνη ότι μπορούν να ανιχνεύσουν ύποπτες αλλαγές στους μαστούς τους, κάτι που έχει δυνητικές επιπτώσεις για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Επίσης οι γυναίκες που θα ήθελαν διαφορετικού μεγέθους στήθος, ανέφεραν μικρότερο βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους, μικρότερη αυτοεκτίμηση και ευτυχία. Ακόμη είναι συχνότερα ανικανοποίητες με το βάρος τους και γενικότερα με την εξωτερική εμφάνιση τους.

Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Μόνο αυτός που δεν τραβάει κουπί έχει χρόνο να ταρακουνήσει τη βάρκα."

Ζαν-Πωλ Σαρτρ, Γάλλος φιλόσοφος

  • 1973 - 3.000 φοιτητές οχυρώνονται στη Νομική Σχολή της Αθήνας και διαδηλώνουν από την ταράτσα του κτιρίου με συνθήματα κατά της χούντας.

© 2002-2020 MEDIA2DAY