Πώς να διώξεις (ευγενικά) άτομα από την ζωή σου

Πόσες φορές θέλησες να ξεκόψεις ένα άτομο από την ζωή σου; Θα σε βοηθήσουμε να το κάνεις, και χωρίς να γίνεις ο μ#λάκας της υπόθεσης.
Δεν είναι φτιαγμένες όλες οι σχέσεις για να κρατάνε. Είτε ερωτικές, είτε φιλικές, έρχεται κάποια στιγμή που δεν θα αντέξεις άλλο. Άρα θα σκεφτείς ότι πρέπει άμεσα να ξεκόψεις από το άτομο που κατέληξε να σου κάνει την ζωή σου δύσκολη. Ή που δεν προσφέρει τίποτα πλέον στην ζωή σου.

Και υπάρχουν αρκετοί τρόποι να το κάνεις αυτό, οι περισσότεροι όμως είτε καταλήγουν με εσένα να λες πράγματα που δύσκολα θα πάρεις πίσω (λίγο να του τα ‘χεις μαζεμένα, αρκεί), είτε με νεκρική σιγή. Ghosting. Κι επειδή καμία από τις δύο λύσεις δεν είναι η σωστή, θα σε βοηθήσουμε να το κάνεις όσο πιο ευγενικά και ψύχραιμα μπορείς.

Αρχικά, πρέπει να το συζητήσεις
Ή, έστω, να προσπαθήσεις να το συζητήσεις. Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να ξέρεις πως δεν είναι αρκετό να πεις στο άλλο άτομο “Δεν μπορώ άλλο να βρίσκομαι κοντά σου” και μετά να μην δώσεις εξηγήσεις, ή να μην περιμένεις μια αντίδραση. Επειδή αυτό είναι τέρμα εγωιστικό, και θα σε έβαζε ευθύς στην θέση του τοξικού ατόμου.

Μην αντιδράσεις άσχημα
Καταλαβαίνουμε ότι, για να έχεις φτάσει σε αυτό το σημείο, μάλλον έχεις ανεχτεί αρκετά από το συγκεκριμένο άτομο. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί καμία έκρηξη οργής. Το να μιλάς για τα πράγματα που σε ενοχλούν και τα προβλήματα που προκύπτουν σε μια σχέση είναι δική σου ευθύνη, και μάλλον την έχεις αμελήσει. Σε κάθε είδους χωρισμό, ευθύνη έχουνε και οι δύο.

Θέσε όρια στην συνάντηση
Είπαμε, λοιπόν, ότι πρέπει να το συζητήσεις. Και καλό θα ήταν να το συζητήσεις από κοντά, επειδή οι σοβαρές κουβέντες δεν μεταφέρονται καλά μέσα από ένα chat. Ούτε καν απ’ το τηλέφωνο. Δηλαδή, τι; Έχει φτάσει η απέχθειά σου σε τέτοιο σημείο, που δεν μπορείς να περάσεις ούτε μισή ώρα με ένα άτομο για να του δώσεις την ευκαιρία να σου ζητήσει τουλάχιστον εξηγήσεις;

Μην κάνεις μπλοκ
Κι άντε, τα σπάσατε. Τώρα είναι λίγο άβολη η κατάσταση. Αν με το που πας στο σπίτι πατήσεις block σε όλα τα social media, θα την κάνεις πολύ άβολη. Ένα unfollow, τις περισσότερες φορές, είναι αρκετό. Μπορείς να κάνεις τα πάντα με πολιτισμένο τρόπο και, μακροπρόθεσμα, αυτό θα σου βγει σε καλό.

Μην αρχίσεις να τον/την κακολογείς
“Και που λες, μίλησα με τον Τάδε τις προάλλες, δεν άντεχα άλλο, μου τα ‘πρηξε”. Αυτό ήταν ένα παράδειγμα πράγματος που δεν πρέπει να πεις σε κοινούς φίλους και γνωστούς. Επειδή υπάρχει κάτι που λέγεται αξιοπρέπεια, και οι αξιοπρεπείς άνθρωποι δεν εκθέτουν έτσι τον εαυτό τους, αλλά κυρίως ανθρώπους που (αντικειμενικά) δεν έφταιξαν σε τίποτα. Τα νεύρα σου είναι δικά σου, μην τα μεταδίδεις σαν κάποιου είδους συναισθηματικό ιό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v