Τι γίνεται (πάλι) στη Μέση Ανατολή: Με απλά λόγια

Τι λέει το σχέδιο ειρήνης του Τραμπ, και πόσες πιθανότητες υπάρχουν να λυθεί με αυτό το μεσανατολικό; Οι τελευταίες εξελίξεις για αρχαρίους.
Τι γίνεται (πάλι) στη Μέση Ανατολή: Με απλά λόγια
Ας πούμε πως αν είχες λεφτά δεν θα σε συμβουλεύαμε να τα ποντάρεις στην επίλυση του μεσανατολικού αυτές τις μέρες. Το σχέδιο που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας από τους πολλούς αμερικανούς προέδρους που φιλοδόξησαν και επιχείρησαν να γραφτούν στην Ιστορία ως οι άνθρωποι που έλυσαν το θέμα Ισραήλ-Παλαιστίνης δείχνει καταδικασμένο να αποτύχει, όπως όλα τα προηγούμενα.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου Τραμπ (και γιατί δεν το δέχεται η Παλαιστίνη)

- Το 97% των Ισραηλινών εποίκων παραμένει στη Δυτική Όχθη και οι παράνομοι οικισμοί τους προσαρτώνται στο Ισραήλ. Αυτό, λένε οι πολιτικοί αναλυτές, είναι το βασικότερο dealbreaker για τους Παλαιστίνιους.

- Η Ιερουσαλήμ, αδιαίρετη, θα είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Πρωτεύουσα της Παλαιστίνης θα γίνει ένα προάστιο της Ιερουσαλήμ, το Abu Dis, που ο Τραμπ προτείνει να μετονομαστεί σε Al Quds, το όνομα που χρησιμοποιούν οι Άραβες για την Ιερουσαλήμ. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό –μπορούν να διαλέξουν και άλλο όνομα αν θέλουν.

Το Abu Dis στον χάρτη είναι εδώ.

Κι αυτό είναι το δεύτερο βασικότερο dealbreaker για τους Παλαιστίνιους, που έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι δεν το συζητούν για κράτος που δεν θα έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Συγκεκριμένα αυτή τη φορά, ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε αντί απάντησης ότι «η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται».

(Παρένθεση για τους μη γνωρίζοντες: Ο Μαχμούντ Αμπάς είναι πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής από το 2005. Ουσιαστικά η εξουσία του περιορίζεται πλέον στη Δυτική Όχθη, αφότου συγκρούστηκε με τη Χαμάς, η οποία σήκωσε στην Γάζα δικό της μπαϊράκι το 2006)

- Η Χαμάς θα αφοπλιστεί. Γενικώς, όλη η Παλαιστίνη θα αποστρατικοποιηθεί.

- Το παλαιστινιακό κράτος θα αποτελείται από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες θα ενωθούν μεταξύ τους με ένα σύστημα αυτοκινητόδρομων και τούνελ που θα περνά αντίστοιχα πάνω ή κάτω από ισραηλινό έδαφος.

- Οι δέκα παλαιστινιακές πόλεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα στα σύνορα του Ισραήλ (Kafr Qara, Ar'ara, Baha al-Gharbiyye, Umm al Fahm, Qalansawe, Tayibe, Kafr Qasim, Tira, Kafr Bara και Jaljulia) θα δοθούν στην Παλαιστίνη αν συμφωνήσουν όλοι.

- Το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας σε όλα τα σημεία εισόδου και τα διεθνή σύνορα της Παλαιστίνης, όπως επίσης και το δικαίωμα επιτήρησης των παλαιστινιακών εδαφών –κατά κύριο λόγο με drone και λοιπά εναέρια μέσα, ούτως ώστε να μειωθεί το αποτύπωμα του ισραηλινού ελέγχου στα παλαιστινιακά εδάφη.

- Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα επιστροφής στο Ισραήλ. «Οι Άραβες αδερφοί τους έχουν την ηθική υποχρέωση να τους ενσωματώσουν στις χώρες τους, όπως ενσωματώθηκαν οι Εβραίοι στο Ισραήλ» αναφέρεται στο σχέδιο.

Ηρώ Κουνάδη

Περαιτέρω ανάλυση του σχεδίου έχει η Guardian εδώ κι εδώ, και το Al Jazeera εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v