Πώς δεν θα αφήνεις να σε εκμεταλλεύονται

Επειδή μερικές φορές οι άνθρωποι το παρακάνουν και εκμεταλλεύονται την καλοσύνη σου, ήρθε η ώρα να σπάσεις τον κύκλο.
Πώς δεν θα αφήνεις να σε εκμεταλλεύονται
Πολλές φορές οι άνθρωποι γινόμαστε αχάριστοι. Κάποιες φορές άθελά μας, άλλες φορές είναι μια ξεκάθαρη επιλογή. Και αν είσαι από εκείνους που έχουν πέσει ουκ ολίγες φορές θύμα… αχάριστων, έχουμε μερικές συμβουλές για εσένα.

*Να θυμάσαι ότι πάντα έχεις επιλογή. Δεν είσαι υποχρεωμένος σε κανέναν, ούτε πρέπει να λες κάθε φορά που σου ζητάνε κάτι «Ναι».
*Πρέπει να γνωρίζεις τις προτεραιότητές σου. Να ξέρεις πότε είσαι εκεί για κάποιον επειδή το θες, και όχι επειδή σε έχει (άμεσα ή έμμεσα) εκβιάσει ψυχολογικά.
*Ποτέ μην ξεχνάς ότι κάθε φορά που ένα άτομο ζητάει την βοήθειά σου ή τον χρόνο σου γενικότερα, εσύ μπορείς να απαντήσεις «Άσε με να το σκεφτώ».
*Μην επιτρέπεις στους ανθρώπους να σου τρώνε περισσότερο χρόνο από αυτόν που είσαι διατεθειμένος να τους δώσεις. Ο δικός σου προσωπικός χρόνος είναι πιο σημαντικός.

*Προφανώς, αν ένα άτομο δεν ανταποδίδει όλα αυτά που κάνει για εκείνο και απλώς ζητάει συνεχώς περισσότερα, αυτό το άτομο μάλλον δεν αξίζει να είναι κομμάτι της ζωής σου.
*Όταν πρέπει (ή θέλεις, δεν ξεχνάμε) να πεις «Όχι», καν’ το αποφασιστικά. Όχι δειλιάζοντας, όχι ζητώντας συγγνώμη και όχι φτιάχνοντας χαζές δικαιολογίες. Έχε το θάρρος της γνώμης σου, και κανείς δεν θα πιστεύει ότι μπορεί να σε κάνει ό,τι θέλει.
*Αυτό με τις δικαιολογίες θα το αναπτύξουμε λίγο, όμως: Ο λόγος που το να βρίσκεις (ψεύτικες) δικαιολογίες για να αποφύγεις κάποιον είναι ότι από εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να «κουβαλάς» αυτό το ψέμα, όσο μικρό κι αν ήταν. Κι αυτό είναι απλά στρες που δεν χρειάζεσαι.

*Μην ζητάς συνεχώς συγγνώμη. Αν είσαι από τους ανθρώπους που έχουν την τάση να ζητούν συγγνώμη με το παραμικρό, σε παρακαλούμε πολύ να το συνειδητοποιήσεις και να κάνεις γενναίες προσπάθειες να το σταματήσεις. Δεν φαντάζεσαι πόσο επηρεάζει την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου.
*Θέσε ξεκάθαρα όρια, ειδικά αν έρχεσαι αντιμέτωπος με ανθρώπους που δεν το ‘χουν και πολύ με το να διαβάζουν… γενικότερα σημάδια.
*Και μετά φρόντισε να μην αφήσεις αυτά τα όρια πάλι να ξεπεραστούν.

*Μην φοβάσαι το αποτέλεσμα του να πεις «Όχι» σε κάποιον. Αν αλήθεια φρικάρεις ότι ένας φίλος σου, για παράδειγμα, θα ενοχληθεί και θα σου θυμώσει τόσο πολύ επειδή του έριξες ένα άκυρο, τότε μάλλον η σχέση σας έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα.
*Και, τέλος, μην ξεχνάς ποτέ την πιο σημαντική συμβουλή: Δεν γίνεται να τα ‘χεις καλά με όλους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v