Τι να κάνεις σε περίπτωση σεισμού

Όπως φάνηκε και πολύ πρόσφατα, ένας σεισμός είναι ικανός να προκαλέσει μαζικό πανικό. Με αυτές τις συμβουλές θα είσαι έτοιμος να τον αντιμετωπίσεις.
Τι να κάνεις σε περίπτωση σεισμού
Οι σεισμοί είναι πολύ τρομακτικές εμπειρίες. Στα ξαφνικά, αισθάνεσαι το έδαφος να κουνιέται, ακούς εκείνο τον καταραμένο θόρυβο, σαν να βρυχώνται τα έγκατα της γης, και – όπως είναι λογικό – χάνεις τα λογικά σου. Κι επειδή σε τέτοιες στιγμές χρειάζεται ψυχραιμία, αυτή είναι μια λίστα με συμβουλές από ειδικούς για να είσαι προετοιμασμένος.

Πριν τον σεισμό, μπορώ να κάνω κάτι προληπτικά;
Ναι. Μπορείς να λάβεις αρκετά μέτρα ασφαλείας για να είσαι σίγουρος ότι θα μπορέσεις να διαχειριστείς εκείνη την απαίσια στιγμή.
*Φρόντισε να έχεις κουτί πρώτων βοηθειών στο σπίτι, για κάθε ανάγκη.
*Τσέκαρε αν όλα τα ράφια είναι καλά στερεωμένα.
*Μίλα με τους κοντινούς σου ανθρώπους και σκεφτείτε πώς θα καταφέρετε να έρθετε σε επαφή, ή ορίστε έναν τόπο συνάντησης.
*Μην τοποθετείς βαριά αντικείμενα σε ψηλά σημεία του σπιτιού.
*Φρόντισε να ξέρεις ποια είναι τα πιο ασφαλή σημεία του σπιτιού σου για να καταφύγεις άμεσα εκεί.

Κατά την διάρκεια του σεισμού
*Πέφτουμε κάτω, βρίσκουμε κάλυψη και κρατιόμαστε γερά. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο πιο σύντομες και λίγες κινήσεις γίνεται. Μην προσπαθήσεις να βγεις από το σπίτι πριν σταματήσει ο σεισμός. Τα καλύτερα σημεία για να καλυφθείς είναι ένα μεγάλο τραπέζι ή γραφείο.
*Κάλυψε το πρόσωπό σου και το κεφάλι με τα χέρια σου.
*Μακριά από παράθυρα, τζάμια, εξωτερικές πόρτες, τοίχους και φωτιστικά.
*Αν ο σεισμός σε βρει στο κρεβάτι, μην σηκωθείς, εκτός κι αν υπάρχει βαρύ φωτιστικό από πάνω σου. Κάλυψε και το κεφάλι σου και περίμενε να τελειώσουν οι δονήσεις.
*ΜΗΝ χρησιμοποιήσεις ασανσέρ!
*Μην πανικοβληθείς αν πέσει το ρεύμα ή το τηλέφωνο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ακόμα και τα συστήματα πυρασφάλειας μπορεί να ενεργοποιηθούν.

*Αν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο, μείνε εκεί και απομακρύνσου από κτίρια, φώτα δρόμου και – το πιο σημαντικό – καλώδια ρεύματος.
*Αν βρίσκεσαι στο συτοκίνητο, σταμάτα όσο πιο γρήγορα γίνεται σε ασφαλές και ανοιχτό μέρος. Μακριά από κτίρια, δέντρα, οδογέφυρες και – ξανά – καλώδια.

Σε περίπτωση που έχεις παγιδευτεί
*Μην ανάψεις σπίρτα ή αναπτήρα.
*Κάλυψε το στόμα και την μύτη σου με ένα ρούχο.
*Για να ζητήσεις βοήθεια, χτύπα έναν σωλήνα για να σε εντοπίσουν πιο εύκολα. Το να φωνάξεις για βοήθεια πρέπει να είναι μόνο έσχατη λύση, καθώς μπορεί να εισπνεύσεις μεγάλες ποσότητες σκόνης.

Μετά τον σεισμό
*Εφόσον έχουν σταματήσει οι δονήσεις, βεβαιώσου ότι είναι ασφαλές να φύγεις από το κτίριο και βγες χρησιμοποιώντας τις σκάλες.
*Εφόσον είσαι εντάξει, προσπάθησε να βοηθήσεις άτομα που έχουν ανάγκη, όπως ηλικιωμένους και βρέφη.
*Αν υπάρχουν τραυματισμένοι, μην τους μετακινήσεις, εκτός κι αν διατρέχουν κίνδυνο να πάθουν μεγαλύτερο κακό εκεί που βρίσκονται.
*Τα φανάρια μπορεί να σταματήσουν να λειτουργούν για λίγη ώρα, συνεπώς πάρα πολλή προσοχή και αργή οδήγηση.
*Αν έχεις φυσικό άεριο στο σπίτι, πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός για την περίπτωση διαρροής. Κλείσε την βαλβίδα αν σου μυρίζει περίεργα.
*Απόφυγε να χρησιμοποιήσεις νερό της βρύσης μέχρι να μάθεις ότι δεν συνέβη καμία βλάβη στο σύστημα ύδρευσης.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v