Τα πράγματα που πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε στο chat

Ας μιλήσουμε για savoir vivre του chat. Επειδή είναι σημαντικό και το ξεχνάμε και δεν θέλουμε να φαινόμαστε περίεργοι.
Το ίντερνετ είναι μια παράλληλη πραγματικότητα με την ζωή μας, και όπως η ζωή μας, έχει κανόνες. Και αυτούς τους κανόνες θα ήταν καλό να μην τους παραβαίνουμε. Όχι επειδή κάποιος θα μας πιάσει και θα μας ρίξει στην φυλακή του ίντερνετ (που είναι αληθινό πράγμα, αλλά δεν μπορούμε να το συζητήσουμε ανοιχτά), αλλά επειδή θα φανούμε περίεργοι. Και τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να φανείς περίεργος στο ίντερνετ το 2019.

Για να μην καταλήξεις λοιπόν σε σελίδες με θλιβερά αποτυχημένα screenshots από συνομιλίες, ακολούθα τις παρακάτω συμβουλές.

Ποτέ, μα ποτέ thumbs up
Το να απαντάς σε ένα μήνυμα με ένα απλό thumbs up, ακόμα κι αν κυριολεκτικά εννοείς “οκέι” θεωρείται αγενές. Το να αντιδράσεις σε ένα μήνυμα με thumbs up, από την άλλη, είναι στ’ αλήθεια οκέι και μπορείς να το κάνεις. Αλλά, προς θεού, όχι ως σκέτη απάντηση.

Πρόσεχε με το σπαμ
Μερικές φορές
Απλά θες να μιλήσεις
Αλλά θα ήταν
Καλύτερο
Να μην το κάνεις
Έτσι.
Γράψε ό,τι θες να γράψεις σε ένα μήνυμα, επειδή – συγγνώμη – θα μοιάζεις σαν οχτάχρονο που έφαγε πολλή ζάχαρη.

Μην το παρακάνεις όμως με τις παραγράφους
Γενικά, το chat πρέπει να είναι σύντομο και περιεκτικό. Οτιδήποτε θέλεις να πεις σε ένα άτομο που θα χρειαστεί παραγράφους ολόκληρες εξηγήσεων και επιχειρημάτων, καλό θα ήταν να το κάνεις από κοντά.

Μην λες σημαντικά νέα
Παντρεύεσαι; Μετακομίζεις; Πήρες προαγωγή; Στο αντίποδα, χώρισες; Πέθανε κάποιος; Όλα αυτά είναι παραδείγματα πραγμάτων που λέγονται από κοντά—αν τουλάχιστον τα λες σε άτομα που σε αφορά η γνώμη τους πάνω στο ζήτημα.

Μην μαλώνεις
Όχι επειδή είμαστε κατά των καυγάδων. Τα προβλήματα είναι για να λύνονται. Αλλά να λύνονται πρόσωπο με πρόσωπο, έστω webcam με webcam. Όχι μέσα από ένα κουτάκι με λέξεις που δεν ακούς το χρώμα της φωνής του άλλου και δεν ξέρεις πότε αλήθεια σου μιλάει ειρωνικά και πότε όχι.

Μην μοιράζεσαι προσωπικά πράγματα
Κωδικούς, τηλέφωνα, πότε θα βγεις από το σπίτι… Δεν μας αρέσει να γινόμαστε παρανοϊκοί με την ασφάλεια στο ίντερνετ, αλλά έχουμε 2019. Προφανώς και πρέπει να είμαστε παρανοϊκοί με την ασφάλεια στο ίντερνετ.

Πρόσεχε την αντιγραφή-επικόλληση
Γενικά, όποτε θες να στείλεις κάτι με Ctrl+C, Ctrl+V σε κάποιον, καλό θα ήταν να δοκιμάσεις για παν ενδεχόμενο το Ctrl+V σου σε ένα κενό παράθυρο, να βεβαιωθείς ότι θα στείλεις το σωστό πράγματα. Επειδή ποτέ δεν ξέρεις πότε θα θες να στείλεις ένα ενδιαφέρον άρθρο στην μαμά σου και κατά λάθος να της στείλεις φετιχιστικό πορνό.

Ποτό + κινητό = όχι
Γενικά, αν έχεις πιει, το κινητό σου είναι μόνο για να καλέσεις ταξί. Σε παρακαλούμε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v