Γιατί να μην πάρεις ντελίβερι στις 11 Απριλίου

Οι ντελιβεράδες απεργούν την Πέμπτη 11 Απριλίου. Κι έχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους. Ψήσου να τους στηρίξεις.

(*) Σκίτσο του Γιώργου Μικάλεφ (George Micalef) στο The Press Project

της Ηρώς Κουνάδη

Στις 16 του Ιανουαρίου που μας πέρασε, στη διασταύρωση των οδών Σφακιανάκη και Αντωνίου Γιάνναρη στα Χανιά, δύο μηχανάκια ντελίβερι συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Ο ένας από τους δύο οδηγούς σκοτώθηκε ακαριαία. Ήταν 21 ετών.

Ο θάνατός του ανέβασε τον τραγικό απολογισμό των θανάτων οδηγών ντελίβερι σε 12, μέσα σε δύο χρόνια. Είχε προηγηθεί, λίγες μέρες πριν, ο θάνατος 54χρονου, πατέρα δύο παιδιών, επίσης στα Χανιά, που δούλευε ως μηχανικός αυτοκινήτων τα πρωινά και ως διανομέας τα βράδια. Και είχαν προηγηθεί, μόνο το 2018, θάνατοι στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τη Σητεία, τη Νέα Φιλαδέλφεια, το Γαλάτσι και τη Λεωφόρο Αθηνών.

Γιατί συμβαίνουν τόσα πολλά ατυχήματα;

«Η εντατικοποίηση της εργασίας και η πολυαπασχόληση των εργαζομένων είναι καθεστώς. Τα 10ωρα, η απασχόληση ενός εργαζόμενου στο μπουφέ και στη λάντζα και στην καθαριότητα του μαγαζιού, η πίεση η δουλειά να βγει γρήγορα» είναι μερικοί από τους λόγους που απαριθμεί το Συνδικάτο Επισιτισμού Αττικής.

«Οι εργαζόμενοι και σ’ αυτόν τον κλάδο εργάζονται σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες, χωρίς μέτρα ασφάλειας, κάτω από την ανάγκη της επιβίωσης και τον φόβο της απόλυσης, με άθλιους μισθούς» αναφέρει από την πλευρά του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

«Μας δολοφονούν για 3€ την ώρα και μας κλέβουν από παντού (δώρα, υπερωρίες, νυχτερινά, αργίες κτλ) για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Μας χρονομετρούν, μας αναγκάζουν να τρέχουμε, να δουλεύουμε 10-12 ώρες την ημέρα χωρίς διάλειμμα» προσθέτει η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης.

Γιατί απεργούν οι διανομείς στις 11 Απριλίου;

Η σύντομη απάντηση είναι «για να μην πεθάνουν άλλοι». Πιο αναλυτικά, τα αιτήματα της απεργίας είναι εταιρικό μηχανάκι (προς το παρόν οι διανομείς χρησιμοποιούν το δικό τους, και πληρώνουν τη βενζίνη και την οποιαδήποτε βλάβη του, πράγμα που σημαίνει πως αν δεν φτάνουν τα λεφτά, η βλάβη δεν φτιάχνεται), μέσα ατομικής προστασίας (κράνος, ας πούμε, αστείο που λέμε τα αυτονόητα, αλλά ένα καλό κράνος κοστίζει τουλάχιστον 100€), ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά και συλλογική σύμβαση εργασίας.

Γιατί να μην παραγγείλω την Πέμπτη;

Γιατί δεν θέλεις να πεθαίνουν άνθρωποι για έναν παλιοκαφέ, ή για δυο σουβλάκια.

Δεν θα ήταν σοφότερο να παραγγείλω, για να φανεί η έλλειψή τους;

Σε μια κανονικότερη χώρα, λογική θα ήταν αυτή η σκέψη. Απεργούν οι ντελιβεράδες, άρα θα αναγκαστεί ο κάθε ιδιοκτήτης επιχείρησης είτε να κάνει τη διανομή μόνος του και να «δει τη γλύκα» είτε να χάσει λεφτά. Αυτά, σε μια κανονικότερη χώρα. Στην Ελλάδα του 2019, θα υπάρχουν απεργοσπάστες να σου φέρουν τα σουβλάκια σου. Όχι επειδή είναι κακοί, ή αναίσθητοι, ή μαυραγορίτες, αλλά επειδή έχουν πραγματικά ανάγκη αυτά τα 3€ την ώρα που θα χάσουν αν απεργήσουν.

Θα γυρίσω πτώμα από τη δουλειά, δεν θα έχω κουράγιο να μαγειρέψω

Πάρε έξι αυγά από το σούπερ μάρκετ (2€) και μερικές φέτες γαλοπούλα (άλλα 2€) και σε δέκα λεπτά έχεις μια τέλεια, θρεπτικότατη ομελέτα. Δες εδώ πώς θα τη φτιάξεις.

Φτιάξε μια μακαρονάδα, αν είσαι πιο μερακλής. Ακόμα και αν δεν το έχεις ξανακάνει ποτέ σου, είναι γρήγορη, πάμφθηνη και πανεύκολη. Αναλυτικές οδηγίες βήμα-βήμα έχουμε εδώ.

Αν δεν το ψήνεις με τίποτα, δεν έχεις ηλεκτρικό μάτι στο σπίτι σου, ή συντρέχουν άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας, παράγγειλε δύο μερίδες φαγητό από σήμερα. Βάλε την δεύτερη στο ψυγείο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v