Τι να προσέξεις όταν αλλάζεις σπίτι

Ετοιμάζεσαι να μετακομίσεις και ψάχνεις σπίτι; Δες τι πρέπει να ελέγχεις όταν βλέπεις «υποψήφια» διαμερίσματα και τι είναι καλό να έχει η νέα σου γειτονιά.
Τι να προσέξεις όταν αλλάζεις σπίτι
Δύο είναι τα checklists που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου όταν ψάχνεις για σπίτι: Το ένα έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά του καινούριου σου σπιτιού και το άλλο με τα χαρακτηριστικά της νέας σου γειτονιάς. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε όσα πρέπει να «τσεκάρεις» για να βρεις το τέλειο σπίτι. Φυσικά, σπάνια μπορείς να βρεις το τέλειο, αλλά εσύ αποφασίζεις σε ποια από τα παρακάτω στοιχεία θα δώσεις μεγαλύτερη βαρύτητα και σε ποια σε παίρνει να βάλεις νερό στο κρασί σου.

Τι να προσέξεις στο «υποψήφιο» σπίτι πέρα από ενοίκιο και τετραγωνικά:

-Η παλαιότητα
Μάθε το έτος κατασκευής για να γνωρίζεις τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να έχει αν δεν είναι ανακαινισμένο.

-Αν είναι εσωτερικό ή διαμπερές
Η έλλειψη φυσικού φωτός, μπαλκονιών και η αίσθηση ότι ζεις σε… μπουντρούμι είναι σημαντικοί παράγοντες, όσο τέλειο κι αν φαίνεται κατά τα άλλα ένα διαμέρισμα. Επιπλέον, στα διαμπερή διαμερίσματα, ο αερισμός συγκαταλέγεται στα "συν". 

-Η θέρμανση και ο κλιματισμός
Κατ’ αρχάς, τσέκαρε αν έχει θέρμανση, αν δηλαδή η πολυκατοικία βάζει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Στη συνέχεια, αν είναι αυτόνομη ή κεντρική. Επιπλέον, αν το σπίτι διαθέτει κλιματιστικά για το καλοκαίρι.

-Ο όροφος
Το ρετιρέ θα έχει υψηλότερα κοινόχρηστα, ίσως και προβλήματα στη μόνωση ή τη θέρμανση, αλλά καλύτερη θέα. Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος δεν ενδείκνυνται για όσους φοβούνται για ζητήματα ασφαλείας.

-Τα κοινόχρηστα
Ρίξε μια ματιά στον πίνακα των κοινοχρήστων της πολυκατοικίας για να πάρεις μια ιδέα για το ύψος των κοινοχρήστων που θα πληρώνεις αν μένεις κι εσύ εκεί.

-Αν είναι ανακαινισμένο
Περιλαμβανομένων υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, που πρέπει να λειτουργούν στην εντέλεια.

-Αν επιτρέπονται κατοικίδια
Σε περίπτωση που έχετε ή πρόκειται να αποκτήσεις τετράποδο συγκάτοικο, έλεγξε εκ των προτέρων για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις.

-Η ενεργειακή κλάση
Τα κουφώματα αλουμινίου, τα διπλά τζάμια και η καλή μόνωση είναι μπόνους για κάθε σπίτι, αφού συνεπάγονται περισσότερη οικονομία και ησυχία.

-Αν έχει σήμα το κινητό
Καλού κακού, όταν βλέπεις το κινητό σου, τσέκαρε κατά πόσο έχεις σήμα. Ποτέ δεν ξέρεις και σίγουρα δε θες να ξεμείνεις για καιρό κάπου όπου δεν θα μπορείς να συνεννοηθείς στις κλήσεις σου.

-Η διάρκεια συμβολαίου και η εγγύηση
Όσο μεγαλύτερα, τόσο πιο δεσμευτικά και επιβαρυντικά, αλλά αν έχεις το περιθώριο να βάλεις νερό στο κρασί σου σε αυτά τα δύο, μπορείς να διαπραγματευτείς για να ρίξεις την τιμή του ενοικίου.

-Ο προσανατολισμός
Τα βόρεια είναι συνήθως πιο ψυχρά και με λιγότερη ηλιοφάνεια τον χειμώνα.

Τι να προσέξεις στην περιοχή, πέρα από την εύκολη πρόσβαση στη δουλειά σου:

-Αν έχει ησυχία
Σίγουρα, αν μείνεις ακριβώς πάνω από ένα μπαρ ή από μια νυχτερινή πιάτσα, κάποια βράδια δεν θα είναι εύκολα.

-Αν υπάρχει πράσινο
Οι δρόμοι με δεντροστοιχίες και πάρκα είναι σίγουρα πιο όμορφα και ευχάριστα μέρη να ζεις από στενάκια με 100% μπετόν και ελάχιστη «ανοιχτωσιά».

-Αν υπάρχει κοντά supermarket, φαρμακείο, φούρνος, περίπτερο, καταστήματα, υπηρεσίες
Με άλλα λόγια, όλα τα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες που θα σου χρειαστούν.

-Αν υπάρχει χώρος για να παίζουν τα παιδιά ή να βγάζεις βόλτα το σκύλο σου
Εφόσον έχετε παιδιά ή κατοικίδια, οι παιδικές χαρές, τα πάρκα και οι πεζόδρομοι κοντά στη γειτονιά, εξυπηρετούν πολύ.

-Αν βρίσκεις εύκολα θέση να παρκάρεις
Εφόσον το σπίτι δεν περιλαμβάνει parking, κάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο στην περιοχή μια συνηθισμένη μέρα και ώρα για να δεις πόσο εύκολο είναι να βρεις θέση.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v