30 απλοί τρόποι να φτιάξεις τη μέρα σου

Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις. Έχουμε τριάντα απλούστατους τρόπους να φτιάξεις τη μέρα σου –ακόμα και αν την λένε Δευτέρα.
30 απλοί τρόποι να φτιάξεις τη μέρα σου
της Ηρώς Κουνάδη

Ξέρετε γιατί τα Σαββατοκύριακα μας φαίνονται μικρά, και οι εργάσιμες εβδομάδες ατελείωτες; Γιατί τα φορτώνουμε με πάρα πολλές προσδοκίες. Ακριβώς το ίδιο πράγμα συμβαίνει με τα καλοκαίρια, τις διακοπές, τις εκδρομές, τις εξόδους με φίλους… «Να βγει αυτή η μέρα» λέμε «και μένουν άλλες τρεις/ πέντε/ δεκαπέντε μέχρι το Σαββατοκύριακο, το καλοκαίρι, εκείνη τη μέρα που θα είναι ωραία». Πού είναι το λάθος σε αυτό; Κάθε μέρα μπορεί –και πρέπει– να είναι ωραία. Είναι παράλογο να θέλεις να περνούν οι μέρες σου απλώς και μόνο για να περνούν –δεν έχουμε δα και απεριόριστες. Γι’ αυτό, σκεφτήκαμε 30 απλούς τρόπους να φτιάξεις τη μέρα σου. Την οποιαδήποτε μέρα. Ακόμα και τη Δευτέρα.

Χαμογέλα. Με κάποιον σχεδόν μαγικό τρόπο, ξεγελά τον εγκέφαλό σου ότι είσαι όντως χαρούμενος. Αυτό που οι Αγγλοσάξωνες λένε “fake it till you make it”.

Κανόνισε κάτι ωραίο. Όχι για το Σαββατοκύριακο. Για σήμερα. Ακόμα και αν είναι μόνο ένας σύντομος καφές με έναν φίλο, ή το να ξεκινήσετε μαζί μια καινούρια ενδιαφέρουσα σειρά.

Δώσε λίγα δευτερόλεπτα από την προσοχή σου στα μικρά πράγματα. Στη μυρωδιά του καφέ το πρωί, στο κελάηδισμα ενός πουλιού έξω από το παράθυρο, στο πόσα ωραία ρούχα έχεις να φορέσεις.

Κάνε μια τόση δα καλή πράξη. Ακόμα και αν είναι απλώς να παραχωρήσεις προτεραιότητα σε άλλον οδηγό. Το κάρμα βλέπει.

Αγόρασε λουλούδια. Για το σπίτι, για το γραφείο, ή ακόμα καλύτερα, για κάποιον άλλο.

Στείλε ένα αστείο μηνυματάκι σε έναν φίλο.

Κάνε ένα διάλειμμα στον ήλιο.

Πάρε τηλέφωνο να δεις τι κάνει κάποιος που έχετε να μιλήσετε καιρό –αλλά σε νοιάζει τι κάνει.

Κάνε μια μικρή βόλτα με τα πόδια σε μια ωραία γειτονιά. Η Πλάκα, ας πούμε, κάνει πάντα θαύματα στη βελτίωση της διάθεσης.



Δοκίμασε να φτιάξεις μια καινούρια συνταγή –έξτρα πόντοι αν είναι και από μια εξωτική κουζίνα, και αν καλέσεις και κάποιον στο σπίτι για να τη μοιραστείς. Όχι το Σαββατοκύριακο, είπαμε. Σήμερα το βράδυ.

Ζήτα στην κάβα της γειτονιάς σου να σου προτείνουν ένα καινούριο κρασί. Όχι, δε χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά –πες ότι θέλεις, π.χ., να διαθέσεις έως 10€.

…Και φώναξε κάποιον στο σπίτι να το πιείτε.

Γέλα. Αν δεν έχεις αστείους ανθρώπους στη ζωή ή την καθημερινότητά σου, τα βίντεο με πιγκουίνους στο YouTube είναι η λύση σου.

Γράψε, πριν κοιμηθείς, ένα πράγμα που σε έκανε να χαμογελάσεις μέσα στην ημέρα.

Μερικές μέρες αργότερα, θα έχεις μια μικρή χαριτωμένη λίστα –να της ρίχνεις μια ματιά πού και πού, θα σε (ξανα)κάνει να χαμογελάσεις.

Γυμνάσου –ή έστω κάνε κάποια μορφή σωματικής άσκησης: λίγο περπάτημα, μια ποδηλατάδα, ένα μισάωρο τρέξιμο στο πάρκο. Θα απελευθερώσεις ενδορφίνες, που θα σε κάνουν να αισθανθείς αμέσως καλύτερα.

Κάνε σεξ.

Χόρεψε. Ακόμα και αν είναι απλώς στο σαλόνι του σπιτιού σου, με τη μουσική στη διαπασών και τη βούρτσα για μικρόφωνο –όπως κάναμε πιτσιρίκια.

Δες το ηλιοβασίλεμα. Για να προλάβουμε τις γκρίνιες, εδώ έχουμε πέντε μέρη στην Αθήνα απ’ όπου φαίνεται τέλεια το ηλιοβασίλεμα. 



Μάθε κάτι καινούριο. Δε χρειάζεται να δεσμευτείς ότι θα ξεκινήσεις μαθήματα σουαχίλι –το internet είναι μια τεράστια βιβλιοθήκη πληροφοριών, διαθέσιμη με το πάτημα ενός κουμπιού, και καρτουνάκια σαν αυτά σου μαθαίνουν πράγματα σε 5 λεπτά.

Ξεκίνα ένα βιβλίο. Αν δε διαβάζεις βιβλία, ξεκίνα από εδώ.

Φάε κάτι νόστιμο. Κατά προτίμηση, και υγιεινό. Κατά προτίμηση, είπαμε. Αν περνάς πραγματικά δύσκολη μέρα, θα κάνουμε ότι δεν προσέξαμε πως το burger σου δεν είναι υγιεινό.

Άλλαξε διακόσμηση στο σπίτι ή στο γραφείο σου, με πράγματα που ήδη έχεις.

Γράψε δέκα πράγματα που σου αρέσουν σε κάποιον –αν δεν ντρέπεσαι πολύ, μπορείς να του δώσεις μετά τη λίστα και να φτιάξεις και τη μέρα κάποιου άλλου μαζί με τη δική σου.

Βάλε την αγαπημένη σου μουσική στο CD player και κάνε μια μεγάλη βόλτα με το αυτοκίνητο. Προσποιήσου ότι είναι (ένα πολύ σύντομο) road trip.

Οργάνωσε ένα road trip. Για όποτε…

Βοήθα κάποιον. Ακόμα και αν δεν έχεις χρόνο να γραφτείς σε φιλανθρωπική οργάνωση, ένα σύντομο μάθημα χειρισμού υπολογιστή στον μπαμπά σου, ή το να βοηθήσεις έναν φίλο στην έρευνα για την πτυχιακή του, είναι μια χαρά σημαντικά.

Κάνε μια λίστα με 20 μικρά πράγματα που σε κάνουν χαρούμενο («μικρά πράγματα» είναι, ας πούμε, το να τρως πρωινό με την ησυχία σου, ένα μεταμεσονύχτιο chat με τον κολλητό σου, ή μια ωραία ταινία) και βάλε στόχο να κάνεις τουλάχιστον ένα από αυτά κάθε μέρα, τις επόμενες είκοσι μέρες.

Ακύρωσε κάτι που δεν ήθελες εξαρχής να κάνεις.

Πες (ή έστω δείξε) στους πιο αγαπημένους σου ανθρώπους ότι τους αγαπάς. Κι ας το ξέρουν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v