5 εξαιρετικά βιβλία για όσους δε διαβάζουν βιβλία

Βαριέστε και μόνο στην ιδέα της λογοτεχνίας; Έχουμε πέντε βιβλία που βάζουμε στοίχημα ότι θα σας αρέσουν.
5 εξαιρετικά βιβλία για όσους δε διαβάζουν βιβλία
της Ηρώς Κουνάδη

Γιατί να μη διαβάζει κανείς βιβλία; Γιατί έχει ακούσει τρομακτικές ιστορίες για 600σέλιδα που περιγράφουν μια ημέρα της ζωής ενός ανθρώπου, ή σε πιο light σενάρια, 20σέλιδα που μιλάνε χωρίς ούτε ένα διάλογο για το χρώμα του γκαζόν –και το θεωρεί το πιο βαρετό πράγμα που θα μπορούσε να του τύχει μετά την παρατήρηση χρυσόψαρων σε ενυδρείο. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, έχουμε πέντε βιβλιο-προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τον μαγικό κόσμο των ιστοριών των τυπωμένων σε χαρτί, χωρίς να πλήξετε ούτε για μια στιγμή.

Ο Εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε
του Γιούνας Γιούνασον
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2013
Σελίδες: 473
Τιμή: 16,60€

Μια απίθανη ιστορία γραμμένη… κινηματογραφικά, με πολλές καταπληκτικές σκηνές στις οποίες θα γελάσετε πραγματικά δυνατά –ακόμα και αν είστε από τους ανθρώπους που γελάνε δύσκολα. Η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Άλαν Κάρλσον το σκάει από το γηροκομείο την ημέρα των εκατοστών γενεθλίων του. Μετά τη μεγάλη έξοδο, θα ζήσει μιαν απίθανη περιπέτεια η οποία θα τον φέρει αντιμέτωπο με διάφορους εγκληματίες, μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά, κάμποσους ανίκανους αστυνομικούς και έναν ελέφαντα. Για οποιονδήποτε άλλο, αυτή η περιπέτεια θα ήταν μοναδική. Όχι όμως για τον Άλαν, που έχει ένα συγκλονιστικό παρελθόν, αφού έχει μοιραστεί γεύματα –και πολλά περισσότερα– με τον Στάλιν, τον Τσόρτσιλ, τον Μάο, τον Φράνκο, τον Τρούμαν και τον Ντε Γκολ. 

Ο Νούμερο Ένα Καταζητούμενος
του Τζον Λε Καρέ
Εκδόσεις Bell, 2008
Σελίδες: 394
Τιμή: 17€

Πρώην κατάσκοπος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που η καριέρα του έληξε άδοξα, ο Τζον Λε Καρέ έχει το μοναδικό ταλέντο να κάνει σοβαρή λογοτεχνία σε συσκευασία χολιγουντιανού blockbuster. Τι θα πει αυτό; Ότι οι ιστορίες του σε κρατάνε «στην άκρη της καρέκλας», οι διάλογοι μοιάζουν να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια σου, οι χαρακτήρες είναι άτομα που θα έπαιρνες τηλέφωνο να βγείτε για καφέ, και ταυτόχρονα το ύφος, η ατμόσφαιρα και η γλώσσα του είναι αριστουργηματικά –χωρίς ποτέ να γίνονται βαριά ή δύσκολα για τους ανθρώπους που δεν διαβάζουν.

Ο Νούμερο Ένα Καταζητούμενος, λοιπόν, είναι ένας νεαρός Τσετσένος που φτάνει παράνομος μετανάστης στο Αμβούργο, να ζητήσει μια τεράστια κληρονομιά που του έχει αφήσει ο μακαρίτης πατέρας του από έναν καχύποπτο τραπεζίτη. Κι όλα αυτά, με τις μυστικές υπηρεσίες στο κατόπι του να τον θεωρούν τρομοκράτη, τις γερμανικές αρχές να θέλουν να τον απελάσουν, και την δικηγόρο του να τον ερωτεύεται. Μην πτοηθείτε από το πόσο κακή (ίσως ακούσατε ότι) είναι η ομώνυμη ταινία, το βιβλίο είναι καταπληκτικό. 

Νερό για Ελέφαντες
της Σάρα Γκρούεν
Εκδόσεις Λιβάνη, 2009
Σελίδες: 462
Τιμή: 18,25€


Ένας νεαρός κτηνίατρος, μετά το θάνατο των γονιών του, άφραγκος και άστεγος, καταφεύγει στο τρένο που μεταφέρει ένα τσίρκο, όπου πιάνει δουλειά φροντίζοντας τα ζώα. Στη διάρκεια της περιοδείας, θα γνωρίσει κάθε είδους ανθρώπινο ερείπιο και περιθωριακό στοιχείο, και θα ερωτευτεί μια όμορφη συνάδελφο. Ένας ελέφαντας θα αλλάξει μια για πάντα τη ζωή του, και θα τον σώσει, όταν βρεθεί αντιμέτωπος με ανθρώπους αδίστακτους και διεστραμμένους, στην Αμερική της ποτοαπαγόρευσης και της Οικονομικής Ύφεσης. 

Εγκώ μιλήσει καλά κάποια μέρα
του Ντέιβιντ Σεντάρις
Εκδόσεις Μελάνι, 2006
Σελίδες: 316
Τιμή: 17,32€


Ο Ντέιβιντ Σεντάρις έγινε διάσημος γράφοντας την αυτοβιογραφία του. Οι ιστορίες που διηγείται είναι αστείες, παράξενες, πολλές φορές σχεδόν εξωφρενικές, αλλά ταυτόχρονα τρυφερές, είτε μιλάει για την παράδοξη παιδική του ηλικία στη Βόρεια Καρολίνα και την ιδιόρρυθμη οικογένειά του είτε για την ανορθόδοξη καριέρα του ως καθαριστής, καλλιτέχνης, καθηγητής δημιουργικής γραφής. Στο βιβλίο αυτό έρχεται να προστεθεί και η εμπειρία της μετανάστευσης καθώς μετακομίζει με τον φίλο του στο Παρίσι και προσπαθεί να μάθει γαλλικά, με τραγελαφικά αποτελέσματα:

«Η Ιταλίδα γκουβερνάντα προσπαθούσε να απαντήσει την τελευταία ερώτηση της δασκάλας όταν η Μαροκινή μαθήτρια διέκοψε, φωνάζοντας, "Συγγνώμη, αλλά τι είναι ένα Πάσχα;" (...)
Η δασκάλα ζήτησε από τους υπόλοιπους να εξηγήσουμε. (...)
Η υπόλοιπη τάξη άρχισε να συμμετέχει, προσφέροντας αποσπασματικές πληροφορίες που θα έκαναν τον Πάπα να πάθει εγκεφαλικό.
"Αυτός πεθάνει μια μέρα και μετά πάει πάνω από το κεφάλι μου να ζει με τον πατέρα σου".
"Είχε στον εαυτό του μακριά μαλλιά και μετά που πεθάνει, πρώτη μέρα αυτός έρθει πίσω εδώ να πει γεια σου στους ανθρώποι"». 

Το κόκκινο στο φτερό του παπαγάλου
του Ντανιέλ Τσαβαρία
Εκδόσεις Opera, 2002
Σελίδες: 402
Τιμή: 12,78€


Κατ’ αρχάς, αγνοήστε ό,τι γράφει το οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης –είναι ένα απόσπασμα του κειμένου που, παρ’ ό,τι ενδιαφέρον, μικρή σχέση έχει με την πλοκή του βιβλίου. Η υπόθεση, με πολύ λίγα λόγια, έχει ως εξής: Ευυπόληπτος Ουρουγουανός με διαβατήριο Αργεντινής κάνει τον επιχειρηματία στην Κούβα και κινεί τις υποψίες συμπατριώτη του – πολιτικού κρατούμενου της ουρουγουανής δικτατορίας. Αυτός ο τελευταίος τυγχάνει και ερωτευμένος με συνοδό κυρίων η οποία ονειρεύεται να φύγει στην Ευρώπη. Ακολουθεί ανθρωποκυνηγητό, αλλεπάλληλες ανατροπές (οι καλοί είναι κακοί, οι κακοί είναι καλοί και ξανά πάλι τούμπαλιν) και συγκλονιστικές αποκαλύψεις που κάνουν την ιστορία να διαβάζεται απνευστί. Έχει και ενδιαφέρουσες –αν και συχνά σκληρές– ιστορικές λεπτομέρειες για τις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής, εξαιρετικά διαφωτιστικές για όσους εξ ημών αγνοούσαμε παντελώς αυτό το κομμάτι της παγκόσμιας Ιστορίας.

Δείτε εδώ και την προηγούμενη λίστα μας, με άλλες επτά προτάσεις βιβλίων για όσους δεν διαβάζουν βιβλία.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v