7 ωραία καρτουνάκια για να… μάθετε πράγματα

Βρήκαμε τα καλύτερα καρτούν στο YouTube για να μάθετε Γεωγραφία, Ιστορία, Χημεία και ξένες γλώσσες με τον πιο απολαυστικό τρόπο.
7 ωραία καρτουνάκια για να… μάθετε πράγματα
της Ηρώς Κουνάδη

Κάπου διαβάσαμε πρόσφατα ότι «δε θα φαινόταν πολύ παράξενο σε έναν άνθρωπο, π.χ., από τον Μεσαίωνα, αν του λέγατε ότι έχουμε πρόσβαση στη γνώση ολόκληρης της ανθρωπότητας με το πάτημα ενός κουμπιού, κι εμείς χρησιμοποιούμε αυτή τη δυνατότητα για να κοιτάμε φωτογραφίες με γάτες;». Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να συνδυάσουμε τον νούμερο ένα λόγο που οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε το YouTube (να βλέπουμε αστεία βίντεο) με την ευκαιρία να μάθουμε και κάτι. Και βρήκαμε επτά άκρως εκπαιδευτικά –όσο και διασκεδαστικά– καρτούν που υπόσχονται να σας μάθουν πράγματα ενώ χαζεύετε.

Τα Animaniacs των παιδικών μας χρόνων σας μαθαίνουν όλες τις χώρες του κόσμου (και με ομοιοκαταληξίες, για να τις θυμάστε πιο εύκολα) σε δύο μόλις λεπτά, και ένα σούπερ «κολλητικό» τραγουδάκι.
 
Από την άλλη, βέβαια, ποιος μπορεί να πει πόσες ακριβώς χώρες υπάρχουν, ή τι είναι χώρα και τι όχι; Εδώ έρχεται αυτό το καταπληκτικό βιντεάκι, να μας διαφωτίσει σχετικά με το πώς λαμβάνονται αυτού του είδους οι αποφάσεις.
Κι όταν τελειώσετε με αυτό, ρίξτε μια ματιά και στο σπαρταριστό βιντεάκι του ίδιου χρήστη, CGP Grey, που επιχειρεί να εξηγήσει την διαφορά ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αγγλία.

Δεν καταφέρατε ποτέ να μάθετε τον πίνακα των περιοδικών στοιχείων όταν κάνατε Χημεία στο σχολείο; Να η ευκαιρία σας…
 
Αν έχετε ξεκινήσει να μαθαίνετε μια ξένη γλώσσα, τα βιντεάκια του BookBox στο YouTube θα γίνουν το νέο αγαπημένο σας bookmark: Ακούτε την ιστορία ενώ συγχρόνως διαβάζετε τους υπότιτλους, που «κινούνται» στο στυλ του karaoke. Είναι ιδανικά για λίγο προχωρημένους (όχι εντελώς αρχάριους) και υπάρχουν σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, μεταξύ των οποίων γαλλικά, γερμανικά, ρώσικα, ισπανικά, τούρκικα και ινδικά. Απλώς κάνετε search στο Youtube “Bookbox [όνομα γλώσσας]”
 
Μιλώντας για γλώσσες, έχετε αναρωτηθεί ποτέ για την Ιστορία της γλώσσας που μιλάτε/ διαβάζετε/ προσπαθείτε να καταλάβετε σχεδόν καθημερινά; Αυτό το απολαυστικό καρτουνάκι έχει την Ιστορία των αγγλικών σε 10 λεπτά… που δεν θα θέλετε να τελειώσουν.
 
Σε 3 λεπτά, μέσα από μια σειρά σκίτσων που έχουν γίνει στο χέρι, αυτό το βιντεάκι από το κανάλι Minute Physics (το οποίο διαθέτει πολλές ακόμα απαντήσεις, σε μορφή καρτούν, στις απορίες σας για τη Φυσική) μας εξηγεί πώς πετάνε τα αεροπλάνα. Δείτε, επίσης, αυτό εδώ για το τι είναι η Σκοτεινή Ύλη και αυτό που εξηγεί την βαρύτητα.
 
Σας ενδιαφέρει η Ιστορία περισσότερο από τη Φυσική; Έχουμε το τέλειο κανάλι και για εσάς: Είναι το RudTheSpud, τα βιντεάκια του οποίου εξηγούν μεγάλα ιστορικά γεγονότα, όπως ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος στο παρακάτω βιντεάκι, ο Ψυχρός Πόλεμος εδώ και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος εδώ.  


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v