Τι μαξιλάρι να διαλέξω;

Ποιο μαξιλάρι ύπνου είναι το κατάλληλο για εσάς; Χρήσιμες συμβουλές για να αγοράσετε το σωστό.
Τι μαξιλάρι να διαλέξω;
Αν κατά μέσο όρο κοιμόμαστε οκτώ ώρες την ημέρα, συνολικά περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας – δεκαετίες ολόκληρες δηλαδή – πάνω σε ένα μαξιλάρι. Και, καλώς ή κακώς, αυτό το ένα τρίτο της ζωής μας επηρεάζει και τα υπόλοιπα, αφού η ποιότητα ύπνου μας αναζωογονεί και μας χαρίζει ενέργεια για να περάσουμε τα άλλα δύο τρίτα… όρθιοι και αβλαβείς.

Με άλλα λόγια, πρέπει αυτό το ένα τρίτο της ζωής μας να το εμπιστευθούμε στο κατάλληλο μαξιλάρι. «Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού, διότι εκτός από την ξεκούραση, κατά τη διάρκειά του, ο οργανισμός ενεργοποιεί τις φυσιολογικές επουλωτικές διαδικασίες και μηχανισμούς που έχει», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Σακελλαρίου, φυσικοθεραπευτής, στο iatronet.gr. Ανάλογα με τον σωματότυπό μας, την αγαπημένη μας στάση ύπνου ή τα προβλήματα και τους πόνους που έχουμε, λοιπόν, μας ταιριάζει και διαφορετικός τύπος μαξιλαριού. Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώνουμε παρακάτω τις οδηγίες των ειδικών, ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς.

-Αν κοιμάστε ανάσκελα, προτιμήστε ένα μαλακό ή μέτριο μαξιλάρι με γέμιση χαμηλής πυκνότητας για να στηρίζει ίσα-ίσα το κεφάλι χωρίς να γέρνετε την σπονδυλική στήλη.
-Αν κοιμάστε μπρούμυτα, προτιμήστε ένα μαλακό, χαμηλό μαξιλάρι για να μην ασκείται πίεση στον λαιμό σας όταν αλλάζετε θέση.
-Αν κοιμάστε στο πλάι, προτιμήστε ένα πιο ψηλό και σκληρό μαξιλάρι για να δίνει την κατάλληλη υποστήριξη και να κρατά την σπονδυλική στήλη στη σωστή ευθεία.
-Αν έχετε κύφωση στο πάνω μέρος της θωρακικής σπονδυλικής στήλης και συνήθως κοιμάστε ανάσκελα, πρέπει να επενδύσετε σε ένα σχετικά ψηλό μαξιλάρι. Αποφύγετε να κοιμάστε μπρούμυτα για να μην εμποδίζετε την ελεύθερη «στροφή» του αυχένα.
-Αν πονάτε στην αριστερή πλευρά του αυχένα και κοιμάστε πάνω στην αριστερή πλευρά, προτιμήστε ένα χαμηλό μαξιλάρι και αντίστροφα, αν πονάτε στην αριστερή πλευρά του αυχένα και κοιμάστε πάνω στη δεξιά, προτιμήστε ένα ψηλό. Έτσι θα αποφύγετε τον ερεθισμό του νεύρου και τους πόνους που προκαλούνται και μπορούν να επηρεάσουν μέχρι και τα δάχτυλα του χεριού.
-Αν ήδη πονάτε και το μούδιασμα φτάνει ως τον αγκώνα ή τα δάχτυλα του χεριού, επιλέξτε ψηλότερο μαξιλάρι και κοιμηθείτε ανάσκελα. Αν συνηθίζετε να κοιμάστε στο πλάι, ακολουθήστε την προηγούμενη συμβουλή.

Το μαξιλάρι στο μικροσκόπιο
Οι παραπάνω συμβουλές σχετίζονται με δικές μας προτιμήσεις και χαρακτηριστικά. Τι θα πρέπει να προσέξουμε όμως στο ίδιο το μαξιλάρι που πρόκειται να αγοράσουμε; Πρώτα-πρώτα, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο: Φτερά/πούπουλα/βαμβάκι, λάτεξ, πολυεστέρας και visco elastic (ή memory foam) είναι οι συνηθέστερες κατηγορίες υλικών.

Καθένα από αυτά προσδίδει διαφορετική «μαλακότητα» και έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Τα πιο αφράτα μαξιλάρια, για παράδειγμα, αυτά με τα πούπουλα χήνας, είναι πολύ μαλακά, αλλά μπορεί να προξενήσουν προβλήματα σε αλλεργικούς. Τα λάτεξ μαξιλάρια «αναπνέουν» καλύτερα και ως εκ τούτου είναι περισσότερο προστατευμένα από βακτήρια. Τα μαξιλάρια από πολυεστέρα είναι πολύ οικονομικά, αλλά δεν είναι και τόσο φιλικά στον αυχένα, ενώ τα visco elastic μαξιλάρια είναι πανάκριβα, αλλά προσαρμόζονται πλήρως στο σχήμα του κεφαλιού. Γενικότερα, το ιδανικό μαξιλάρι πρέπει να «αγκαλιάζει» την ευαίσθητη καμπύλη του αυχένα μας και να μην «κάμπτει» την σπονδυλική μας στήλη, αλλά να κρατά το κεφάλι στην κατάλληλη ευθεία.

Τα κρίσιμα ερωτήματα
Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν, προτού αγοράσετε μαξιλάρι, θα πρέπει να απαντήσετε στα εξής ερωτήματα:
-Έχω κάποια αλλεργία;
-Έχω κάποιο αυχενικό/ορθοπεδικό πρόβλημα;
-Σε ποια στάση κοιμάμαι συνήθως;
-Πόσα χρήματα μπορώ να διαθέσω;

Το τελευταίο δεν σημαίνει ότι το ακριβότερο είναι και το καλύτερο για εσάς. Σχετικά με το κόστος, να θυμάστε ότι τα συνθετικά μαξιλάρια είναι τα οικονομικότερα (ξεκινούν κάτω από 10€), τα μαξιλάρια φυσικών υλικών στοιχίζουν γύρω στα 30-40€, ενώ για τα ανατομικά memory foam θα πληρώσετε πάνω από 40€. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας. Διαφορετικά, απευθυνθείτε σε καταστήματα με είδη σπιτιού, δίνοντάς τους τις πληροφορίες που προκύπτουν από τα παραπάνω ερωτήματα, ώστε να σας προτείνουν τα πιο κατάλληλα μαξιλάρια από την γκάμα τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v