14 τρόποι να αποφύγετε το κρυολόγημα

Απλές αλλά σωτήριες συμβουλές για να προλάβετε τα κρυολογήματα και να μην αρρωστήσετε ούτε μία φορά αυτόν τον χειμώνα.
14 τρόποι να αποφύγετε το κρυολόγημα
Το φθινόπωρο έρχεται σιγά-σιγά και μαζί του τα πρώτα μικρόβια, οι πρώτοι άρρωστοι συνάδελφοι, οι πρώτες ιώσεις που κολλούν τα παιδιά στο σχολείο. Γίνεται φέτος να τα αποφύγουμε όλα αυτά και να γλιτώσουμε από τον βραχνά του κρυολογήματος; Γίνεται, αν ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο της έκθεσής μας σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

Πλύνετε τα χέρια σας μετά από κάθε χειραψία
Και όχι μόνο τότε: Γενικώς, συνηθίστε να πλένετε όσο πιο συχνά μπορείτε τα χέρια σας, καθώς αυτά είναι οι κύριοι «μεταφορείς» μικροβίων χάρη στις συνεχείς κινήσεις τους και τις επαφές με μολυσμένες επιφάνειες.

Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας
Αποφύγετε την επαφή των χεριών σας με τα μάτια και την μύτη σας, καθώς αυτές είναι οι κυριότερες είσοδοι για τα μικρόβια που θέλουν να εισέλθουν στον οργανισμό σας.

Κοιμηθείτε περισσότερο
Όταν είναι κουρασμένο, το σώμα σας δεν καταπολεμά ικανοποιητικά τους κινδύνους με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπο, όπως για παράδειγμα μια ίωση. Ένας καλός ύπνος της τάξης των 8-10 ωρών κάθε νύχτα θα σας βοηθήσει να είστε… υπ’ ατμόν απέναντι σε οτιδήποτε παθογόνο.

Κάντε το εμβόλιο της γρίπης
Απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να κάνετε το εμβόλιο της κοινής γρίπης και να ξεγνοιάσετε σε μεγάλο βαθμό για το υπόλοιπο της σεζόν από αυτόν τον κίνδυνο που, όπως πάντα, θα κάνει τους κύκλους και τις επιδημίες του κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Μην ξεχνάτε την ημερήσια δόση φρούτων και λαχανικών
Η ισορροπημένη διατροφή είναι προφανώς απαραίτητη για την γενικότερη υγεία του οργανισμού μας, αλλά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση είναι σημαντικά για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και το στηρίζουν στο να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Ασκηθείτε
Η σωματική άσκηση – έστω, το ταπεινό μισάωρο κάθε μέρα που μας βοηθά να μη… σκουριάζουμε – είναι επίσης σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κρατήστε αποστάσεις από όσους έχουν συμπτώματα
Κάποιοι συνάδελφοι βήχουν ακατάπαυστα; Δικοί σας άνθρωποι φταρνίζονται συνεχώς ή έχουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος; Κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει αν κρατήσετε τις απαραίτητες αποστάσεις για να μην κολλήσετε, ακόμη κι αν πρόκειται για κοντινά σας πρόσωπα.

Έχετε μαζί σας αντισηπτικό χεριών
Ένα μικρό μπουκαλάκι αντισηπτικού τζελ, ένα αντιμικροβιακό υγρό ή απολυμαντικά μαντιλάκια είναι απαραίτητα εφόδια που πρέπει να έχετε μαζί σας τον χειμώνα στην τσάντα σας, για να φροντίζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα να καθαρίζετε τυχόν εστίες μικροβίων γύρω σας.

Μην καπνίζετε
Επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στα Archives of Internal Medicine μας δίνει άλλον ένα λόγο να σταματήσουμε το κάπνισμα: Το τσιγάρο, σύμφωνα με τη μελέτη, αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης, προκαλώντας δομικές αλλαγές στην αναπνευστική δίοδο και εξασθενίζοντας την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Καταστρέφει, για παράδειγμα, τα τριχίδια της μύτης, τα οποία συγκρατούν εκτός σώματος τα μικρόβια.

Προσοχή στα κοινά γεύματα
Βρίσκεστε σε ένα μεγάλο γεύμα, έναν εταιρικό μπουφέ ή ένα πάρτι; Αποφύγετε τα finger food που απαιτούν… βουτιά σε dips, καθώς είναι αρκετά πιθανό στις ίδιες σάλτσες να βούτηξαν κρακεράκια, νάτσος, sticks κλπ που προηγουμένως είχαν βρεθεί στο στόμα ανθρώπων με ανεπιθύμητα μικρόβια.

Αλλάξτε πορτοφόλι
Κι όμως, χρειάζεται προσοχή και… στα ψώνια. Ένα από τα αντικείμενα που αγγίζουμε περισσότερο κάθε μέρα είναι το πορτοφόλι μας, καθώς το βγάζουμε συνεχώς και το αγγίζουμε για να πληρώσουμε. Ωστόσο, το πορτοφόλι τυχαίνει να είναι και ένας από τους μεγαλύτερους φορείς μικροβίων στις τσάντες μας, αφού σπάνια σκεφτόμαστε ότι χρειάζεται καθάρισμα. Κατά την διάρκεια του χειμώνα, κυρίως, αποφύγετε τα πορτοφόλια με ύφασμα μάλλινο, και προτιμήστε ένα πορτοφόλι από βινύλιο ή λείο δέρμα, το οποίο μπορεί να καθαριστεί εύκολα με ένα αντισηπτικό πανάκι.

Κόψτε τα νύχια σας
Και… μην τα τρώτε. Ο χώρος κάτω από τα νύχια είναι αγαπημένο στέκι… συγκέντρωσης μικροβίων, και το να τα δαγκώνετε σημαίνει αυτομάτως ότι τα ξαναβάζετε εντός του οργανισμού σας.

Προσέξτε πού φταρνίζεστε
Κανόνας απλός, αλλά όχι ακόμη όσο διαδεδομένος θα έπρεπε: Δεν φταρνιζόμαστε στα χέρια μας, αλλά στον αγκώνα μας. Έτσι, αφενός δεν μεταδίδουμε μικρόβια στους γύρω μας, καλύπτοντας τη μύτη μας, και αφετέρου δεν γεμίζουμε τα χέρια μας με μικρόβια που μπορούν στη συνέχεια να μεταδοθούν παντού μέσω της επαφής.

Χαμογελάστε
Η επιστήμη υποστηρίζει ότι ένα από τα καλύτερα «προληπτικά γιατρικά» είναι η ευτυχία, η οποία επηρεάζει θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Μην αγχώνεστε, χαμογελάστε, κάντε περισσότερο σεξ, παίξτε με τα παιδιά ή τα κατοικίδιά σας, κάντε πράγματα που σας διασκεδάζουν, και θα δείτε αλλαγή και στην γενικότερη υγεία σας. 

Με πληροφορίες από Health.com 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v