Κουνούπια: Καταπολεμήστε τα φυσικά!

Μας τσιμπούν και τον χειμώνα, όμως το καλοκαίρι είναι η καλύτερή τους. Δείτε πώς θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά και φυσικά τους ενοχλητικούς ιπτάμενους επισκέπτες.
Κουνούπια: Καταπολεμήστε τα φυσικά!
Ήρθε η ώρα τους. Το ξέραμε, τα περιμέναμε. Οι επιδρομές των κουνουπιών κάνουν σιγά σιγά αισθητή την εμφάνισή τους και όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι τα πράγματα χειροτερεύουν. Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Αφ’ ενός με χημικά σκευάσματα τα οποία βρίσκονται στα φαρμακεία, αφ’ ετέρου χρησιμοποιώντας μερικούς φυσικούς τρόπους/ προϊόντα και «τρικ» τα οποία αποδεικνύονται εξίσου αποτελεσματικά.

Έλαιο Λεμονιού Ευκαλύπτου: Το απόσταγμα από το φυτό Eucalyptus citriodora θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυτικά αντικουνουπικά και στηρίζεται στη δράση μιας συγκεκριμένης ουσίας, της σινεόλης. Η ουσία αυτή έχει έντονη αντισηπτική και… αμυντική δράση απέναντι σε έντομα (ιπτάμενα και μη) όταν εφαρμόζεται στο δέρμα.

Ανοιχτά χρώματα: Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα δεν μας εξασφαλίζουν μόνο δροσιά το καλοκαίρι, αλλά απωθούν και τα κουνούπια τα οποία συνηθίζουν να έλκονται από τα σκούρα χρώματα και μπορούν να σας εντοπίσουν άμεσα αν τα φοράτε. Επίσης, δώστε βάση στο πόσο δέρμα αφήνετε εκτεθειμένο. Αν είναι να μείνετε σε εξωτερικό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλύτερα φορέστε μακρυμάνικες μπλούζες και μακρύ παντελόνι.

Έλαιο Σιτρονέλλας: Το βρίσκουμε σε κεριά εξωτερικού χώρου και αντικουνουπικά σπρέι και είναι αρκετά αποτελεσματικό στην απώθηση των ενοχλητικών ιπτάμενων εντόμων. Πρόκειται για αιθέριο έλαιο το οποίο προέρχεται από το φυτό σιτρονέλλα (το οποίο επίσης αν φυτευτεί στον κήπο έχει αντικουνουπική δράση) και δεν έχει καμία τοξικότητα για τον άνθρωπο ή/και το περιβάλλον.

Όχι στα αρώματα: Δεδομένου ότι τα κουνούπια έλκονται από αυτά, καλό θα ήταν να αποφύγετε να φορέσετε τη νέα κολόνια που σας έκαναν δώρο ή κάποια κρέμα με έντονο άρωμα όσο είστε έξω. Το ίδιο ισχύει για τα αποσμητικά και για τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

Έλαιο λεβάντας: Όχι μόνο μυρίζει όμορφα, αλλά έχει και έντονη απωθητική δράση για τα κουνούπια. Θα το βρείτε σε μια σειρά προϊόντων όπως λοσιόν, σαπούνια, σπρέι, τζελ κ.α. , τα οποία εφαρμόζονται τοπικά.

Σκόρδο: Δεν απωθεί μόνο τα βαμπίρ - δουλεύει και με τα κουνούπια. Η έντονη μυρωδιά του είναι το κλειδί για να τα κρατήσετε μακριά σας (και αρκετό κόσμο επίσης), ενώ το γεγονός ότι περνά μέσα από τους πόρους του δέρματος και αλλάζει τη μυρωδιά σας, δυσκολεύει το έργο των κουνουπιών.

Προσοχή με τα στάσιμα νερά: Ο καλύτερος τρόπος για να μην σας τσιμπήσουν τα κουνούπια είναι να μην τα προσελκύσετε εξ’ αρχής. Αυτό μπορεί να γίνει απλά μειώνοντας την ποσότητα στάσιμων νερών μέσα και έξω από το σπίτι σας. Σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε πρόβλημα με την αποχέτευση, ότι έχετε φτιάξει τυχόν σωλήνες που στάζουν και βρύσες στον κήπο ή το μπαλκόνι. Κόψτε το γρασίδι και κρατήστε τις αποχετεύσεις των εξωτερικών χώρων καθαρές.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v