Πώς να θυμάμαι αυτά που διαβάζω;

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με την μνήμη σας όταν έχετε να διαβάσετε; Με αυτές εδώ τις συμβουλές, θα κάνετε την ζωή σας (πολύ) πιο εύκολη.
Πώς να θυμάμαι αυτά που διαβάζω;
του Θοδωρή Διάκου

Σε οποιαδήποτε ηλικία και να βρισκόμαστε, το διάβασμα, και ειδικά όταν πρόκειται για εξετάσεις, δεν γίνεται ποτέ πιο εύκολο. Ή μήπως μπορεί να γίνει; Υπάρχουν τρόποι για να κρατήσουμε όσα διαβάσαμε μέσα στο κεφάλι μας, χωρίς να τα ξεχνάμε λίγες ώρες μετά; Ας δούμε μερικούς απλούς τρόπους για να κάνουμε το διάβασμά μας πιο αποτελεσματικό.

1. Κάρτες και σημειώσεις. Αντί να προσπαθούμε να απομνημονεύσουμε ένα μεγάλο κείμενο με όλες του τις λεπτομέρειες, είναι πολύ προτιμότερο να κρατάμε σημειώσεις από τις σημαντικότερες πληροφορίες, ή να γράφουμε πλαγιότιτλους δίπλα από τις παραγράφους. Έτσι, στην επόμενη ανάγνωση θα ξέρουμε ήδη τι διαβάζουμε και θα το θυμόμαστε καλύτερα.

2. Επανάληψη. Δεν λένε τυχαία πως η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης. Κανείς δεν έμαθε ποτέ τίποτα με μια απλή ανάγνωση. Παρεμπιπτόντως, αυτή είναι και μια καλή άσκηση αν βλέπουμε ότι ξεχνάμε γενικά. Για παράδειγμα, όταν κάποιος μας συστήνεται, μπορούμε να επαναλάβουμε το όνομά του, και θα είναι δυσκολότερο να το ξεχάσουμε.

3. Τα παραδείγματα βοηθούν. Είναι πολύ βολικό να συνδέσουμε τις νέες γνώσεις με πράγματα που ήδη γνωρίζουμε, για να τα φέρουμε στα δεδομένα μας.

4. Σοκολάτα. Αυτή η συμβουλή μάλλον θα σας αρέσει. Πόσες φορές σας έχει τύχει να νιώθετε πως η μελέτη σας δημιουργεί την ανάγκη για κάτι γλυκό; Αυτό το γλυκό θα πρέπει να είναι μόνο η μαύρη σοκολάτα, η οποία βοηθάει τον εγκέφαλό μας να παράγει ντοπαμίνη, που βοηθάει στην καλή του λειτουργία.

5. Καλός ύπνος. Πριν διαβάσετε, πρέπει να είστε ξεκούραστοι, αλλιώς όλος ο κόπος σας κινδυνεύει να πάει χαμένος. Επίσης, ο ύπνος κάνει καλό και μετά το διάβασμα, μιας και δίνει ευκαιρία στον εγκέφαλό μας να χαλαρώσει και να επεξεργαστεί όσα μόλις μάθαμε.

6. Τα διαλείμματα, φυσικά, είναι αναγκαία. Αλλά, καλό θα ήταν αντί να χαζέψουμε στον υπολογιστή ή την τηλεόραση, να κλείσουμε τα μάτια μας για δέκα ως είκοσι λεπτά. Οι εικόνες προκαλούν δυνατότερες εντυπώσεις στον εγκέφαλό μας, κι έτσι… σφετερίζονται την θέση των νεοαποκτηθέντων μας γνώσεων.

7. Προσοχή με τον καφέ. Πολλοί βασίζονται στον καφέ για να τους δώσει ενέργεια ενώ μελετούν, η αλήθεια όμως είναι πως ο καφές είναι καλύτερο να φυλάσσεται για το τέλος της μελέτης. Η κατανάλωση πριν ή κατά την διάρκεια μπορεί να προκαλέσει υπερένταση.

8. Κάν’ το ομαδικά. Κι όμως, οι ομάδες μελέτης λειτουργούν. Δεν λέμε πως δεν θα σπάσετε πλάκα και δεν θα φάτε αρκετή ώρα κάνοντας άσχετα πράγματα, αλλά αυτό μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, μιας και η ανεβασμένη σας διάθεση θα σας κάνει να μελετήσετε με περισσότερη όρεξη. Συν του ότι πάντα κάποιος θα χρειαστεί την βοήθειά μας (ή το αντίστροφο), και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μάθεις από το να διδάσκεις.

9. Μην το παρακάνεις. Το να κάνουμε έναν μεγάλο μαραθώνιο διαβάσματος είναι μάλλον περισσότερο επιβλαβές από χρήσιμο. Είναι καλύτερο να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε ένα μικρότερο κομμάτι της ύλης και όντως να το μάθουμε, παρά να προσπαθήσουμε να στριμώξουμε στο κεφάλι μας διακόσιες σελίδες πληροφοριών σε μια νύχτα.

10. Κάνε έρευνα. Όταν ψάχνουμε μόνοι μας κάτι, είναι πιο εύκολο να μας μείνει στο μυαλό. Επιπλέον, η Wikipedia λογικά θα τα γράφει με πολύ πιο απλά λόγια από το βιβλίο μας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v