Τι να κάνω όταν δεν μπορώ να κοιμηθώ;

Έχετε αϋπνία; Έχουμε οκτώ ανορθόδοξους και μη τρόπους να την πολεμήσετε, και να κοιμηθείτε σαν πουλάκι.
Τι να κάνω όταν δεν μπορώ να κοιμηθώ;
της Ηρώς Κουνάδη 

Τα βασικά τα ξέρετε: Δεν πίνουμε καφέ αργά το απόγευμα, ούτε κάνουμε γυμναστική δυο ώρες πριν πέσουμε για ύπνο, φροντίζουμε τα γεύματά μας να είναι ελαφριά και αποφεύγουμε την κατάχρηση του αλκοόλ, που μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο λόγω αφυδάτωσης. Παρ’ όλα αυτά, δεν καταφέρνετε να κλείσετε μάτι, και αναζητάτε απεγνωσμένα λύσεις που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε τώρα. Τις έχουμε, παρακάτω.

Μην προσπαθείτε να κοιμηθείτε αν δε νυστάζετε. Όσο και αν σας πανικοβάλλει το ότι έχει πάει 2.00 το πρωί κι ακόμα δεν έχετε νυστάξει, το να πέσετε στο κρεβάτι ελπίζοντας ότι θα κοιμηθείτε παρ’ όλα αυτά, είναι εγγυημένη συνταγή αποτυχίας. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως το να κάνετε γιόγκα, να διαβάσετε ένα βιβλίο, ή να κάνετε ένα ζεστό αφρόλουτρο, μέχρι να νυστάξετε. Αν είστε ξαπλωμένοι είκοσι λεπτά και δεν έχετε καταφέρει να κοιμηθείτε, σταματήστε να στριφογυρίζετε και να ξεφυσάτε, σηκωθείτε και (ξανα)δοκιμάστε μια από τις δραστηριότητες αυτές.

Κλείστε οποιαδήποτε πηγή ήχου, όπως το ραδιόφωνο ή η τηλεόραση, που σας τραβούν την προσοχή και δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε. Αν οι ήχοι που σας ενοχλούν είναι πέρα από τον έλεγχό σας (π.χ. ο δρόμος έξω από το παράθυρο, ή οι γείτονές σας) επενδύστε σε ένα μηχάνημα λευκού θορύβου, που αποδεδειγμένα κάνει θαύματα ενάντια στην αϋπνία (αγοράστε το από εδώ).

Γράψτε ό,τι σας απασχολεί. Μπορεί αρχικά να σας φαίνεται κάπως αφελές –ίσως και γελοίο– αλλά τελικά πιάνει. Αν δεν κοιμάστε επειδή σας βασανίζει μία σκέψη, ή ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που στριφογυρίζει στο μυαλό σας, γράψτε το σε ένα τετράδιο, όσο μπορείτε πιο περιγραφικά. Λέμε τετράδιο και όχι φύλλο χαρτί γιατί θέλουμε να το κλείσετε όταν τελειώσετε το γράψιμο –το μυαλό σας θα συνδυάσει αυτή την κίνηση με ένα (έστω προσωρινό) «κλείσιμο» της υπόθεσης, και θα σας αφήσει να ηρεμήσετε και να πάτε για ύπνο.

Πιείτε ένα ζεστό χαμομήλι. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ταπεινό βότανο μπορεί να μειώσει το στρες. Δεν είχαν άδικο οι γιαγιάδες μας, όταν μας έβραζαν χαμομήλι για να κοιμηθούμε. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε και το ζεστό γάλα. Αυτό δεν το υποστηρίζουν οι έρευνες, αλλά το μυαλό μας που το έχει συνδυάσει με το γάλα με τον ύπνο της βρεφικής μας ηλικίας.

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Αν αναρωτιέστε πώς αυτό θα σας κάνει να νυστάξετε, η απάντηση βρίσκεται στη θερμοκρασία του σώματός μας που πέφτει όταν βγαίνουμε από το ζεστό μπάνιο σε θερμοκρασία δωματίου, ρίχνοντας τους ρυθμούς του μεταβολισμού μας και δημιουργώντας έτσι αίσθημα νύστας.

Δοκιμάστε ελαφριές ασκήσεις για τα πόδια. Μην ανησυχείτε, δεν θα παραβείτε τον βασικό κανόνα κατά της αϋπνίας που λέει να μην ασκείστε δύο ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Θα κάνετε μόνο λίγες απλές και εύκολες ασκήσεις για τα πόδια (δείτε μερικές εδώ) για να κατευθύνετε το αίμα από τον εγκέφαλο –όπου βρίσκεται τώρα συγκεντρωμένο και δε σας αφήνει να κοιμηθείτε– στα πόδια.

Μετρήστε προβατάκια. Ναι, αλήθεια. Μπορεί να μην πιάνει πάντα, όμως το να αναγκάσετε το μυαλό σας να συγκεντρωθεί σε κάτι (στο να φαντάζεται πρόβατα και να τα μετράει, επί του προκειμένου) είναι μια πολύ καλή τεχνική για να απομακρύνετε τις δυσάρεστες σκέψεις που δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε. Αν δεν τα καταφέρνετε με τα πρόβατα, συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας (εισπνοή-εκπνοή-εισπνοή-εκπνοή) ή στο να μετρήσετε τους χτύπους του ρολογιού.

Αποδεχτείτε την αϋπνία. Οι επικρίσεις του τύπου «θα έπρεπε να κοιμάμαι», «ο συγκάτοικός μου κοιμάται, εγώ γιατί δεν μπορώ;» και ακόμα χειρότερα «αν δεν προλάβω να κοιμηθώ αρκετά θα είμαι ζόμπι αύριο στο meeting/ θα γίνω ρεζίλι/ θα με απολύσουν/ θα πεθάνω μόνος και δυστυχισμένος» το μόνο που κάνουν είναι να χειροτερεύουν το πρόβλημα. Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε –είναι φυσιολογικό (εκτός αν πάσχετε από χρόνια αϋπνία), δοκιμάσατε τα πάντα και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Σηκωθείτε από το κρεβάτι, κάντε κάτι που σας ευχαριστεί (διαβάστε ένα βιβλίο πχ) και περιμένετε να δείτε την ανατολή.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v