Σούβλισμα αρνιού: Οδηγίες για να το κάνετε μόνοι σας
Οδηγίες και tips από τους ειδικούς για την προετοιμασία του αρνιού και το σούβλισμα.
Πώς είπατε; Δεν έχετε ιδέα από σούβλισμα; Κανένα πρόβλημα, το In2life σε συνεργασία με τον κ. Λευτέρη Γεωργιάδη, ιδιοκτήτη του «Κρεοτεχνείου Γεωργιάδη» στο Πικέρμι, σας παρέχουν όλες τις απαραίτητες συμβουλές, για να θέσετε σοβαρές υποψηφιότητες στην απονομή της «Χρυσής Σούβλας». Αλλά και αν πάλι το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, ανατρέξτε στη σοφή λαϊκή ρήση: «Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως».
Τα υλικά
Αφού λοιπόν το αρνί μας είναι αλατοπιπερωμένο, το βάζουμε σε ένα τραπέζι σε πρόσθια θέση με την κοιλιά κάτω και αφού έχουμε σφίξει την πιρούνα (διχάλα) περίπου τριάντα με σαράντα πόντους από εκεί που θα είναι το στήριγμα, στο ύψος όπου ενώνονται τα πόδια του ζώου με τον κορμό, την περνάμε από το πίσω μέρος των μπουτιών και αφού στρέψουμε το κεφάλι σε γωνία 90 μοιρών με τον λαιμό, την σπρώχνουμε ώστε να περάσει μέσα από το κεφάλι και να βγει από την άλλη, στο σημείο ανάμεσα στα μάτια. Κάνοντας αυτό το στρίψιμο του κεφαλιού, έχουμε πετύχει μικρότερο μήκος πάνω στην σούβλα άρα μικρότερο σκόρπισμα στην φωτιά και καλύτερο κουμάντο με τα στηρίγματα στο κεντράρισμα του αρνιού πάνω στην εστία.
Τώρα μας μένει το μέρος που ενώνεται ο λαιμός με το σώμα. Κατεβάζουμε ένα διπλό σύρμα πιάνοντας από την κάτω μεριά και τα δύο κότσια (πόδια) από τις δύο σπάλες και σφίγγουμε με την πένσα τραβώντας το σύρμα και κάνοντας περιστροφικές κινήσεις με προσοχή για να μην κοπεί. Βάζουμε ξανά σύρμα στα κότσια των μπουτιών και σφίγγουμε με τέσσερεις στροφές το σύρμα πάνω στην σούβλα, στο λεπτότερο σημείο που σχηματίζουν κότσια και σούβλα. Όλο αυτό γίνεται γιατί με το ψήσιμο μικραίνουν οι αποστάσεις, επομένως θα πρέπει να είναι καλά σφιγμένα όλα για να μπορούν να συμπεριλάβουν και την μείωση του πάχους που θα υπάρξει λόγω αφαίρεσης του λίπους με το ψήσιμο.