Νύστα: Ιδέες και λύσεις για να μην… κλείνει το μάτι

Δεν σας αφήνει να συγκεντρωθείτε στη δουλειά, δεν σας επιτρέπει να βγείτε το βράδυ, και δεν υποχωρεί ούτε το επόμενο πρωί. Η νύστα είναι ύπουλος εχθρός, αλλά εμείς έχουμε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο ιδεών για να την κατατροπώσετε.
Νύστα: Ιδέες και λύσεις για να μην… κλείνει το μάτι
της Ηρώς Κουνάδη 

Αν υπάρχουν σούπερ ήρωες ανάμεσά μας, είναι εκείνοι που πέφτουν στο κρεβάτι στις 7.00 το πρωί της Κυριακής μετά από ολονύχτιο πάρτι και στις 12.00 παραπονιούνται ότι δε βρίσκουν κανέναν ξύπνιο να πάνε για καφέ. Εκείνοι που μπορούν να κοιμηθούν δύο ώρες και να πάνε στη δουλειά, και να μην κοιμούνται πάνω στο πληκτρολόγιο εκεί γύρω στις 3.00 το μεσημέρι. Κι εκείνοι που σε παίρνουν τηλέφωνο το απόγευμα μετά το Πρωτοχρονιάτικο πάρτι, και σοκάρονται που κοιμάσαι «ακόμα». Οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί θα συνεχίσουμε να τους ζηλεύουμε, και να επιστρατεύουμε κάθε είδους αλχημείες για να νικήσουμε το τέρας της νύστας. Κάποιες από αυτές λειτουργούν, άλλες αποτυγχάνουν παταγωδώς. Αυστηρά και μόνο τις πρώτες μοιραζόμαστε μαζί σας παρακάτω.

Εντοπίστε τα αίτια της νύστας: Αν χτες εξερευνούσατε τα καινούρια hot μπαράκια της πόλης, προχτές γιορτάζατε τα γενέθλια του κολλητού, και τρία βράδια πριν χαζεύατε στο internet μέχρι τις 4.00, το ότι νυστάζετε είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Αν όμως κοιμάστε κανονικά, δεν ξενυχτάτε παρά μόνο σε ειδικές περιστάσεις, και παρ’ όλα αυτά νυστάζετε διαρκώς, μπορεί τα αίτια του φαινομένου να είναι παθολογικά. Δείτε εδώ τι μας είπε η ειδική παθολόγος για τα αίτια της νύστας και, αν τα συμπτώματα επιμένουν, κλείστε ένα ραντεβού για check up.

Πηγαίνετε για ύπνο νωρίς: Έχετε σίγουρα ακούσει να λένε ότι «ο βραδινός ύπνος δεν αναπληρώνεται», κι αυτό οφείλεται στους βιο-ρυθμούς του οργανισμού, και στο σκοτάδι που ευνοεί τον βαθύτερο ύπνο. Τελευταίες έρευνες το συγκεκριμενοποίησαν ακόμα περισσότερο, καταλήγοντας ότι οι ώρες από τις 10.00 το βράδυ έως τις 2.00 το πρωί είναι εκείνες κατά τις οποίες ο οργανισμός ξεκουράζεται περισσότερο όταν κοιμάται. Επομένως, αν δεν συντρέχει κάποιος πολύ ενδιαφέρον λόγος, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να χαζεύετε στο Facebook μέχρι το ξημέρωμα –και, εννοείται, να φροντίζετε να κοιμάστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Κάντε ένα χλιαρό ντουζ: Θα λέγαμε «όσο-πιο-κρύο-αντέχετε», αλλά δεν θέλαμε να σας τρομάξουμε και να προσπεράσετε την παράγραφο. Ξεκινήστε κάνοντας ελαφρύ μασάζ στις ρίζες των μαλλιών καθώς τα λούζετε και πάρτε μια βαθιά εισπνοή για να μυρίσετε το σαμπουάν –η αρωματοθεραπεία δεν έχει να κάνει μόνο με αιθέρια έλαια. Στο ξέβγαλμα, εφαρμόστε το πανάρχαιο κόλπο του σκωτσέζικου ντους: τρία δευτερόλεπτα παγωμένο νερό, τρία καυτό. Επαναλάβετε δυο-τρεις φορές, τελειώστε με κρύο ή έστω χλιαρό νερό, και τυλιχτείτε με ζεστό μπουρνούζι. Θα έχετε τονώσει την κυκλοφορία του αίματος, και ξεχάσει ότι πριν από λίγο νυστάζατε.

Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο: Συγκεντρωθείτε στη δουλειά, κάντε διαλείμματα με τους ομιλητικότερους των συναδέλφων σας και γενικώς μην αφήνετε «κενά» διαστήματα, για να μη βρει ο εγκέφαλος την ευκαιρία να κατεβάσει –έστω και στιγμιαία– ρολά. Ακόμα σημαντικότερο είναι να μην υποκύψετε στον πειρασμό να παραπονεθείτε ότι νυστάζετε ή να μετρήσετε, διηγούμενοι τις χθεσινοβραδινές σας περιπέτειες, τις ελάχιστες ώρες που έχετε κοιμηθεί. Η δύναμη της αυθυποβολής –και της άρνησης, σε αυτήν την περίπτωση– είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι φαντάζεστε. Όσο λιγότερο σκεφτείτε οτιδήποτε έχει να κάνει με ύπνο τόσο λιγότερο θα νιώθετε ότι νυστάζετε. Άλλωστε, δε νυστάζετε.

Φάτε ένα μήλο: Σύμφωνα με τις έρευνες, θα σας ξυπνήσει πολύ καλύτερα απ’ ότι μια κούπα καφές –ειδικά αν ανήκετε στην συμπαθή κατηγορία των caffeine junkies, που την τελευταία φορά που σταμάτησαν να νυστάζουν επειδή ήπιαν καφέ πήγαιναν ακόμα σχολείο. Θα τονίζαμε και τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής, και των πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, αλλά οι άνθρωποι που ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή δεν έχουν ανάγκη από κομμάτια με συμβουλές για να νικήσουν τη νύστα –άρα δε βρίσκονται ανάμεσά μας.

Ακούστε το στομάχι σας: Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι αξιοθαύμαστα προγραμματισμένος να επικοινωνεί τις ανάγκες του –απλά τις περισσότερες φορές εμείς δεν τον ακούμε, απλούστατα γιατί… έτσι έχουμε μάθει να κάνουμε. Η ξαφνική ακατανίκητη επιθυμία για σοκολάτα, επί παραδείγματι, δεν είναι κάποιο υποχθόνιο σχέδιο του οργανισμού σας για να σας εκδικηθεί για τις εξαντλητικές δίαιτες στις οποίες τον υποβάλλετε: είναι απλά ο τρόπος του να σας πει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας έχουν πέσει. Προφανώς, εκείνη την ώρα δεν είναι ανάγκη να καταβροχθίσετε τρία παγωτά και δύο γκοφρέτες. Δυο-τρία κομματάκια σοκολάτας (υγείας, κατά προτίμηση) θα κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους.

Ασκηθείτε (με μέτρο): Αν δεν έχετε τον χρόνο/ τη διάθεση/ τα χρήματα για να πάτε γυμναστήριο ή κολυμβητήριο –που κάνει θαύματα ενάντια στη νύστα–, κάντε έστω ένα διάλειμμα από τη δουλειά για να περπατήσετε είκοσι λεπτά, πηγαίνετε για τζόκινγκ σε ένα πάρκο (τι εννοείται δεν υπάρχουν πάρκα; Τα έχουμε ξαναπεί αυτά) ή κάντε μια βόλτα με το ποδήλατο. Μην το παρακάνετε, όμως, γιατί μετά από λίγη ώρα, όταν οι ενδορφίνες θα έχουν καταλαγιάσει, θα νυστάζετε περισσότερο.

Ανάψτε (κι άλλα) φώτα: Οι ημιφωτισμένοι χώροι ενισχύουν την υπνηλία σας, γιατί ο οργανισμός σας καταλαβαίνει ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου καθώς το φως του περιβάλλοντός του μειώνεται. Όταν νιώσετε τα μάτια σας να αρχίζουν να κλείνουν, ανάψτε περισσότερα φώτα στον χώρο που βρίσκεστε –δεν θα πιστεύετε τα άμεσα αποτελέσματά τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v