Το μυστικό για το τέλειο κάστρο στην άμμο

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ μελέτησαν το φλέγον ζήτημα της κατασκευής κάστρων στην άμμο, και κατέληξαν στο μυστικό για να αγγίζουν τα κάστρα σας… τον ουρανό. Είστε έτοιμοι;
Το μυστικό για το τέλειο κάστρο στην άμμο
Ποιο είναι το μυστικό για το τέλειο κάστρο στην άμμο; Η επιστήμη αποφάνθηκε. Όχι, δεν κάνουμε πλάκα: Ο φυσικός Daniel Bonn και οι συνάδελφοί του μελέτησαν εξονυχιστικά το θέμα στο εργαστήριό τους, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να χτίζεις κάστρα στην άμμο μοιάζει με την κατασκευή τσιμέντου: το μυστικό βρίσκεται στη σωστή ποσότητα νερού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, η σωστή αναλογία είναι 1% νερού –περισσότερο θα κάνει το κάστρο σας λάσπη, ενώ με λιγότερο η στεγνή άμμος θα "σπάει". Με την σωστή ποσότητα νερού, το κάστρο σας μπορεί να φτάσει έως και έξι μέτρα σε ύψος, λένε οι φυσικοί του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Στο πείραμα που διεξήγαγαν, χρησιμοποίησαν κυλινδρικούς σωλήνες τους οποίους γέμιζαν με άμμο και διαφορετικές κάθε φορά ποσότητες νερού. Στη συνέχεια, αφαιρούσαν τους σωλήνες και παρατηρούσαν τη σταθερότητα του κάθε μείγματος. Κατέληξαν ότι η σωστή ποσότητα νερού ανέρχεται στο 1% της άμμου, παρατηρώντας ότι το νερό σχηματίζει τριχοειδείς γέφυρες ανάμεσα στους κόκκους της άμμου, συγκρατώντας τους μεταξύ τους. Αυτές οι τριχοειδείς γέφυρες μπορεί να είναι αρκετά δυνατές, έτσι ώστε να επιτρέπουν την κατασκευή περίπλοκων κάστρων.

Το Ρεκόρ Γκίνες του ψηλότερου κάστρου το κατέχει από το 2011 ο Ed Jarrett, και αγγίζει το ιλιγγιώδες 10,9 μέτρα, με βάση 10 μέτρων. Με βάση τους υπολογισμούς του Bonn μία βάση αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να υποστηρίξει τρεις φορές μεγαλύτερη κατασκευή.

Η.Κ.
Πηγή: Telegraph.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v