Είχατε μία απαίσια μέρα; Ξεπεράστε το

Αν το σύμπαν συνωμότησε για να σας πάνε τα πάντα στραβά καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, δείτε πώς θα καταφέρετε να εξισορροπήσετε την κατάσταση, κερδίζοντας στο νήμα την παρτίδα και να κλείνοντας τη μέρα σας με θετικό πρόσημο. 
Είχατε μία απαίσια μέρα; Ξεπεράστε το
του Γιώργου Κόκουβα

Το ξυπνητήρι δεν χτύπησε – ή δεν το ακούσατε. Σηκωθήκατε αργά, κάνατε ακροβατικά για να ντυθείτε, να πλυθείτε, να ετοιμάσετε πρωινό για το παιδί και να στρώσετε το κρεβάτι (ταυτόχρονα), φύγατε βιαστικά ξεχνώντας το κινητό σας, και μόλις μπήκατε στο αυτοκίνητό σας, διαπιστώσατε ότι έχει μείνει από βενζίνη. Τα μέσα μεταφοράς είχαν στάση εργασίας, οπότε στριμωχτήκατε με άλλους τρεις σε ένα ταξί για να φτάσετε στη δουλειά σας, όπου σας περίμενε ένας σωρός έκτακτων υποχρεώσεων. 
Μετά από ένα αγχωτικό οκτάωρο και από ένα επιπλέον δίωρο απλήρωτης υπερωρίας, επιστρέφετε με τον ίδιο τραγελαφικό τρόπο στο σπίτι, για να διαπιστώσετε ότι έχει χαλάσει ο θερμοσίφωνας, ενώ έχετε και έναν φοβερό πονοκέφαλο. Μοιάζει με τον ορισμό της άσχημης μέρας, σωστά; Δεν θα σας αδικήσει κανείς αν υποστηρίξετε κάτι τέτοιο – εκτός ίσως από εσάς τους ίδιους, που αδικείτε έτσι τον ίδιο σας τον εαυτό. Πάρτε ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο, δύο βαθιές ανάσες, και δείτε πώς θα διαχειριστείτε την κατάσταση ώστε να διαπιστώσετε πως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο δείχνουν. 

Ερωτήσεις που… σώζουν την παρτίδα

Εντάξει, ίσως ήμασταν υπερβολικοί με το παραπάνω παράδειγμα. Μπορεί να μην είναι αδύνατο, αλλά σπάνια μπορούν να συμβούν όλα αυτά σε έναν και μόνο άνθρωπο μέσα στην ίδια ημέρα. Σε κάθε περίπτωση όμως, στα μάτια του καθένα μας, όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, όλα μοιάζουν βουνό. Και θα συνεχίσουν να μοιάζουν έτσι, εκτός κι αν δοκιμάσετε να θέσετε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:

- Μήπως μου φαίνεται βουνό ένα απλό… λοφάκι;
Είναι πολύ εύκολο να πέσουμε σε αυτή την παγίδα, ιδιαίτερα όταν σκεφτόμαστε υπό πίεση και υπεραναλύουμε στο μυαλό μας μια κατάσταση, που σε τελική ανάλυση δεν είναι το τέλος του κόσμου. Είχατε έναν καβγά με το αφεντικό σας και από το μυαλό σας περνά η σκέψη πως θα επικρατήσει άσχημο κλίμα στη δουλειά, πως δεν εκτιμάται η εργασία σας, ακόμη χειρότερα πως δεν είναι καλή η εργασία σας, πως προμηνύεται απόλυση και άλλα ζοφερά. Σκεφθείτε σε βάθος χρόνου: Σίγουρα θα έχει ξανατύχει κάποιος καβγάς στην δουλειά, τον οποίο πλέον κανείς δεν θυμάται. Το ίδιο θα γίνει και με την συγκεκριμένη περίπτωση. Το πιθανότερο είναι πως σε δυο βδομάδες από τώρα, ούτε εσείς ούτε το αφεντικό σας θα θυμάστε καν τον λόγο που έγινε η διένεξη. Συμπέρασμα: Αυτό που σας απασχολεί δεν είναι βουνό. Είναι ένα παροδικό σύννεφο. 

- Υπάρχουν χειρότερα;
Η απάντηση είναι πάντα ναι. Γιατί πάντα υπάρχουν χειρότερα. Αργήσατε λίγο στη δουλειά. Χάλασε μια συσκευή. Σας κουτσούλησε ένα πουλί. Ε και; Την ίδια στιγμή κάποιοι μένουν απλήρωτοι επί μήνες και παρακαλούν να είχαν μια δουλειά όπου θα μπορούσαν να αργήσουν. Την ίδια στιγμή επίσης κάπου αλλού, κάποιοι κάνουν ουρά για ένα πιάτο σε κάποιο συσσίτιο. Και παράλληλα, κάπου όχι πολλά μίλια νότιά μας, κάποιοι κινδυνεύουν από ασιτία και επικίνδυνες ασθένειες, ζώντας σε ανελεύθερα καθεστώτα. Σύμφωνοι, ο καθένας αξιολογεί ως σημαντικά τα δικά του προβλήματα, αλλά αν καταφέρουμε για λίγο να σκεφτούμε έξω από τον μικρόκοσμό μας, τότε οι έγνοιες μας ίσως γίνουν ελαφρώς πιο… ελαφριές. Αλλά ακόμη κι αν τελικά αποφασίσετε μέσα σας πως δεν υπάρχουν χειρότερα, τότε δείτε και πάλι την θετική πλευρά: Πλέον υπάρχει μόνο ανοδικός δρόμος, μόνο περιθώρια βελτίωσης.

- Πώς μπορώ να ωφεληθώ από την κατάσταση;
Πατήστε pause στην εσωτερική γκρίνια και δείτε την άλλη όψη του νομίσματος. Μήπως οι αναποδιές της ημέρας μπορούν να σας διδάξουν κάτι για την επόμενη κακοτοπιά που θα συναντήσετε; Μπορεί για παράδειγμα, αν καθίσετε να σκεφτείτε, να διαπιστώσετε πως η πηγή όλων σας των προβλημάτων είναι η έλλειψη οργάνωσης. Έτσι, θα πάρετε την απόφαση να επενδύσετε περισσότερη ενέργεια στην βελτίωση των οργανωτικών σας ικανοτήτων και να μην ξαναπάθετε τα ίδια. 

- Αξίζει να αποδεχθώ την κατάσταση όπως είναι;
Με άλλα λόγια, μπορεί να κουράζεστε πολύ, αλλά μήπως το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο; Αν έχετε θέσει επί παραδείγματι υψηλούς επαγγελματικούς στόχους, σίγουρα η σκληρή δουλειά είναι φυσικό επόμενο της απόφασής σας να τους πετύχετε, και η κούραση αποδεικνύει πως βρίσκεστε στον σωστό δρόμο. Έτσι, μπορείτε στο τέλος της ημέρας να εκτιμήσετε ακόμη και την κούρασή σας. Αν πάλι το τίμημα σας φαίνεται μεγάλο, ίσως ο οργανισμός σας σάς λέει πως είναι ώρα να επανεκτιμήσετε κάποιες αποφάσεις και καθημερινές σας συνήθειες. 

Το happy end της ημέρας

Αφού τελειώσετε την mini συνέντευξη με τον εαυτό σας, περάστε στην πράξη: Ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορούν να αντισταθμίσουν τις άσχημες στιγμές της ημέρας, ώστε στο τέλος της να αισθανθείτε πως δεν ήταν ένα χαμένο εικοσιτετράωρο με πικρή γεύση.

*Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική. Ξεκινήστε με το παρακάτω κομμάτι, που περιέχει το προφανές… κοινωνικό μήνυμα.


*Ρίξτε το έξω. Αυτό μεταφράζεται σε ένα απολαυστικό γλυκό, μία αφράτη black forest, ένα μπολ με χορταστική δόση της αγαπημένης σας γεύσης παγωτού. Οι έγνοιες, μία προς μία, θα πνιγούν στην σαντιγί!

*Αν πάλι είστε της πιο υγιεινής κοσμοθεωρίας, δοκιμάστε την σωματική άσκηση. Δεν υπάρχει πιο ωφέλιμος και αποτελεσματικός τρόπος να εκτονωθείτε – πάρτε ιδέες για άσκηση στο σπίτι εδώ

*Βγείτε. Όσο μένετε στον καναπέ και αναμασάτε στο μυαλό σας τις μνήμες των προηγούμενων ωρών, σπαταλάτε τα πολύτιμα λεπτά του ελεύθερου χρόνου σας. Πάρτε τηλέφωνο τους φίλους σας, οι οποίοι μπορούν να σας κάνουν να χαμογελάσετε, να χαλαρώσετε και να περάσετε καλά, είτε πρόκειται για μια γρήγορη μπύρα είτε για μια σύντομη συνομιλία στο τηλέφωνο. 

*Κάντε ένα αφρόλουτρο. Από εκείνα με τον έξτρα αφρό και τα έλαια που κάνουν όλη την πολυκατοικία να νομίζει πως βρίσκετε στην μπανιέρα σας. Αν μη τι άλλο, παρά τη δύσκολη μέρα, θα ακολουθήσει μια ξεκούραστη νύχτα, με ακόμα πιο χαλαρωτικό ύπνο.

*Τελειώστε την ημέρα με κάτι που σας ευχαριστεί. Αφήστε την δουλειά και τις υποχρεώσεις έξω από την πόρτα του σπιτιού σας – εκείνα τα έγγραφα που χρειάζονται ανάλυση μπορούν να περιμένουν ως το επόμενο πρωί. Τώρα είναι η ώρα να αναλογιστείτε τι πραγματικά θεωρείτε σημαντικό στη ζωή σας, και να αφιερώσετε τον χρόνο σας σε αυτό, είτε είναι το παιδί σας, είτε λίγες προσωπικές στιγμές με τον σύντροφό σας, είτε μια προσωπική ασχολία ή χόμπι που σας ευχαριστεί. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην απομακρυνθείτε από τους γενικότερους στόχους που έχετε ορίσει στην ζωή σας, και να τελειώσετε την ημέρα με κάτι θετικό, αφήνοντας τις αρνητικές σκέψεις μακριά από το μαξιλάρι σας. Και προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη ημέρα, ώστε να είναι λίγο –έως πολύ- καλύτερη από την προηγούμενη. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v