Μυστικά και ψέματα που σώζουν σχέσεις

Πάχυνα; Αντιπαθείς τους φίλους μου; Με πόσους έχεις πάει; Πριν ξεστομίσετε τις αλήθειες που θα σας χαρίσουν μερικούς αιώνες κρεβατομουρμούρας σε αντάλλαγμα για την ειλικρίνειά σας, διαβάστε μερικές δημιουργικές παραλλαγές που σώζουν ζωές.
Μυστικά και ψέματα που σώζουν σχέσεις
Ξέρουμε. Οι υγιείς σχέσεις χτίζονται επάνω στην ειλικρίνεια και τον σεβασμό, κι εσείς δεν είστε από τους ανθρώπους που θα έλεγαν ψέματα στον άνθρωπό τους. Γιατί η ειλικρίνεια είναι το μεγαλύτερο προτέρημα της ανθρωπότητας –και το δικό σας–, γιατί δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο από την ωμή αλήθεια, γιατί προτιμάτε να χωρίσετε από το να σας κοροϊδεύουν, γιατί, γιατί… Γιατί αν έχετε παχύνει και δεν αρέσετε πια στον σύντροφό σας, θα θέλατε να το ξέρετε.

Αμφιβολία ήταν αυτό που διακρίναμε στο βλέμμα σας;

Ας το παραδεχτούμε: Τα μικρά και αθώα ψέματα, εκείνα που δεν κρύβουν αλήθειες τις οποίες αν γνώριζε το έτερον ήμισυ θα σας άφηνε μόνους με την ειλικρίνειά σας, κάνουν στην πραγματικότητα καλό στις σχέσεις. Τους εξασφαλίζουν ομαλή καθημερινότητα, αποτρέπουν ή διορθώνουν δυσάρεστες καταστάσεις, και κρατούν τους πάντες χαρούμενους. Τώρα που το σκεφτόμαστε, δεν είναι ακριβώς ψέματα. Είναι δημιουργικές παραλλαγές μιας όχι-και-τόσο-σημαντικής-εδώ-που-τα-λέμε αλήθειας. Ιδού μερικά παραδείγματα.

Αυτό το έκανα και με τον/ την πρώην μου –που βασικά το έκανε καλύτερα.
Δημιουργικές παραλλαγές:
Είσαι ο καλύτερος/η που είχα ποτέ. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, δεν κάνω ποτέ συγκρίσεις. Κάθε εμπειρία μαζί σου είναι καινούρια. Δεν είχα πρώην (τραβηγμένο).
Γιατί να τις χρησιμοποιήσετε: Αν δεν είστε ό,τι καλύτερο συνέβη στη ζωή του άλλου, θα θέλατε πραγματικά να το ξέρετε; Ο άλλος γιατί να θέλει;

Δεν πειράζει που πάχυνες, εμένα μου αρέσεις όπως και αν είσαι.
Δημιουργικές παραλλαγές:
Τι εννοείς πάχυνες; Άντε καλέ, καθόλου δε φαίνεται. Εγώ σε βρίσκω θεά/ο. Είσαι ακριβώς ο τύπος μου.
Γιατί να τις χρησιμοποιήσετε: Λέγεται τσακισμένη αυτοπεποίθηση, κι έχει καταστροφικά αποτελέσματα στις σεξουαλικές συνευρέσεις, και στην καθημερινότητα. Δεν θέλετε να τα δείτε.

Έχω πάει με… στάσου να μετρήσω. Ένας, δύο, τρεις, πέντε, δέκα… Πιάνονται και τα one night stands;
Δημιουργικές παραλλαγές:
Τι σημασία έχει; Από τότε που σε γνώρισα τους ξέχασα όλους/ες. Έλα τώρα, δεν μπορεί να με ρωτάς με πόσους/ες έχω πάει. Πέντε.
Γιατί να τις χρησιμοποιήσετε: Γιατί ό,τι και αν πείτε, σε μελλοντικό καυγά θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σας. Αν είναι πολλοί/ες, είστε ελαφρών ηθών και πιθανόν άπιστος/η –και του/της τσακίζετε την αυτοπεποίθηση, με τα καταστροφικά αποτελέσματα που λέγαμε προηγουμένως. Αν είναι λίγοι/ες, είστε άπειρος/η και «μιλάς κι εσύ που πριν με γνωρίσεις ούτε σεξ δεν είχες κάνει».

Η μάνα/ αδερφή/ κολλητή σου είναι αντιπαθητική/ εκνευριστική/ παράξενη.
Δημιουργικές παραλλαγές:
Φυσικά και τους συμπαθώ. Για να τους έχεις επιλέξει/ αγαπάς εσύ, θα είναι σπουδαίοι άνθρωποι. Είναι σίγουρα ενδιαφέροντες –πρέπει να τους γνωρίσω καλύτερα. Ουδέν σχόλιο.
Γιατί να τις χρησιμοποιήσετε: Όλοι έχουμε αντιπαθητικούς, εκνευριστικούς και παράξενους ανθρώπους στη ζωή μας, τους οποίους αγαπάμε –ή απλά ανεχόμαστε– και επιβάλλουμε στο έτερον μας ήμισυ. Αν εκφράσετε αρνητική άποψη για τους δικούς του, θα εκφράσει κι εκείνος/η για τους δικούς σας, και θα καταλήξετε να μαλώνετε μια φορά τη βδομάδα πάνω από μπερδεμένα χρονοδιαγράμματα για το ποιος, πώς και για πόση ώρα θα παρευρεθεί στα επόμενα γενέθλια/ Χριστούγεννα/ οικογενειακά τραπέζια.

Όχι, δεν έχω πονοκέφαλο. Απλά δεν έχω καμία όρεξη να κάνουμε σεξ –ή να σου μιλάω.
Δημιουργικές παραλλαγές:
Έχω πονοκέφαλο.
Γιατί να τις χρησιμοποιήσετε: Γιατί ο καυγάς που θα επακολουθήσει της ωμής αλήθειας, θα σας δημιουργήσει σίγουρα πονοκέφαλο. Μαζί με διάφορες άλλες παρενέργειες.

Η καινούρια συνάδελφος/ ο συμφοιτητής που γνώρισα χτες στο σεμινάριο κολλάζ είναι φοβερά σέξι/ απίστευτα ενδιαφέρον τύπος/ αυτός-ή που βλέπω στον ύπνο μου την τελευταία εβδομάδα.
Δημιουργικές παραλλαγές:
Ποιος; Α, ναι, καλό παιδί φαίνεται. Να βγούμε καμιά μέρα να στον/ στην γνωρίσω.
Γιατί να τις χρησιμοποιήσετε: Λέγεται ζήλεια, κι έχει καταστροφικά αποτελέσματα στις σεξουαλικές συνευρέσεις, στην καθημερινότητα και στην ψυχική σας υγεία. Σε extreme περιπτώσεις, και στη σωματική σας υγεία. Κανείς δεν θέλει να ξυπνήσει τον σχιζοφρενή δολοφόνο με το πριόνι που λαγοκοιμάται μέσα στον/στην σύντροφό του.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v