ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Γιατί δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε ονόματα;

Δεν χρειάζεται να έχετε γενικά ασθενή μνήμη για να δυσκολεύεστε να θυμηθείτε ονόματα. Η συγγραφέας του blog ψυχολογίας PsyBlog εξηγεί γιατί σχεδόν όλοι πάσχουμε από την ασθένεια, και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε.

Γιατί δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε ονόματα;

Δεν μπορείτε με τίποτα να θυμηθείτε ονόματα, ενώ ξέρετε απέξω πενήντα τηλεφωνικούς αριθμούς, τον 16ψήφιο της πιστωτικής σας κάρτας και τις ημερομηνίες των γενεθλίων όλων σας των φίλων; Υπάρχει λόγος γι’ αυτό, λέει η συγγραφέας του blog ψυχολογίας, PsyBlog.

Η δημοφιλέστερη εξήγηση είναι πως τα ονόματα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αυθαίρετα, και δεν σημαίνουν κάτι. Για τους περισσότερους από εμάς, τα ονόματά μας μαρτυρούν ελάχιστα πράγματα για την εμφάνισή μας, την προσωπικότητά μας, ή οτιδήποτε έχει να κάνει με εμάς, με την πιθανή εξαίρεση της εθνικότητας, της κοινωνικής τάξης και του αν οι γονείς μας είναι celebrities (εύκολο συμπέρασμα, αν το όνομά σου είναι Lourdes ή ακόμα χειρότερα Moxie Crimefighter).

Αν, για παράδειγμα, το όνομά μου ήταν Ροζ Πάνθηρας και τύγχανε να μοιάζω με έναν ροζ πάνθηρα, σαφώς και θα το έβρισκε κανείς εύκολο να θυμάται το όνομά μου. Παρομοίως, τα ονόματα που συνδέουν τους ανθρώπους με τις δουλειές τους είναι πολύ πιο εύκολο να τα θυμηθεί κανείς. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, υπάρχει ένας Eric Hacker η επαγγελματική κάρτα του οποίου γράφει «ειδικός ασφαλείας υπολογιστών», κάποιος Jonathan Treat Paine που είναι νευροχειρούργος και ο σταρ του πόκερ, Chris Moneymaker.

Ακόμα πιο παράξενο, είναι ότι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν συνδέουν το πρώτο γράμμα του ονόματος με τις επαγγελματικές και τις γεωγραφικές προτιμήσεις του κατόχου του: πολλοί Αμερικανοί που λέγονται Philip θα μετακομίσουν κάποια στιγμή της ζωής τους στη Philadelphia, αν σε λένε Dennis έχεις πολλές πιθανότητες να γίνεις οδοντίατρος, ενώ τα ονόματα Larry και Laura υπερεκπροσωπούνται στο δικηγορικό σώμα.

Αυτά τα ονόματα, εφόσον δεν είναι τυχαία, είναι ευκολότερο να τα θυμηθούμε. Εδώ βρίσκεται και το κλειδί για να αντιμετωπίσετε την αδυναμία σας: αν μπορέσετε να συνδέσετε το όνομα την πρώτη φορά που το ακούτε με μια ιδιότητα του κατόχου του, και να οπτικοποιήσετε την ιδιότητα αυτή, αποκλείεται να το ξεχάσετε. Το παλιό καλό κόλπο να επαναλάβετε το όνομα αμέσως μόλις το ακούσετε βοηθάει επίσης.

Η.Κ.
Πηγή: Time.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2