Φορολογικές δηλώσεις 2011: Όσα πρέπει να προσέξετε

TaxisNet, αποδείξεις, Ε1, ηλεκτρονικές δηλώσεις και κλειδάριθμοι κάνουν κύκλους πάνω από τα απορημένα κεφάλια μας καθώς μπαίνουμε στην «καρδιά» της φορολογικής περιόδου. Το in2life μιλά με τους ειδικούς και λύνει τις απορίες κάθε μπερδεμένου φορολογούμενου.
Φορολογικές δηλώσεις 2011: Όσα πρέπει να προσέξετε
του Γιώργου Κόκουβα

Πόσες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσετε και πώς θα τις παραδώσετε; Τι «μυστικά» κρύβει η ηλεκτρονική φορολογική δήλωση; Ποιες είναι οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων για τον καθένα; Ο Μάιος φέρνει μαζί του πολλές φορολογικές απορίες και το in2life συγκεντρώνει τα πιο χρηστικά tips από τον οδηγό του Υπουργείου Οικονομικών και μιλά με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων κ. Ορέστη Σεϊμένη, για να κάνει την (φορολογική) ζωή σας λίγο πιο εύκολη.

Τα… SOS

Το Υπουργείο Οικονομικών φρόντισε να εκδώσει τον εκτενή οδηγό συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων για το 2011, τον οποίο μπορείτε να βρείτε στα σχετικά links πάνω δεξιά. Ωστόσο, επειδή είναι πολύ εύκολο να χαθείτε στις 73 σελίδες του, συγκεντρώνουμε για εσάς τις απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες απορίες του Έλληνα φορολογούμενου.

Οι διορίες: Το Υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε νέες προθεσμίες για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος, δίνοντας μερικές επιπλέον ημέρες προθεσμία στους φορολογούμενους να φροντίσουν τις δηλώσεις τους. Για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (μισθοί-συντάξεις), καθώς και όσοι έχουν λάβει αμοιβές αξιωματικών εμπορικών πλοίων και οι κάτοικοι εξωτερικού μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις εξής ημερομηνίες, ανάλογα με το ψηφίο στο οποίο λήγει ο ΑΦΜ τους:
-Μέχρι 17/5 (ΑΦΜ που λήγει σε 1)
-Μέχρι 18/5 (ΑΦΜ που λήγει σε 2)
-Μέχρι 19/5 (ΑΦΜ που λήγει σε 3)
-Μέχρι 20/5 (ΑΦΜ που λήγει σε 4)
-Μέχρι 23/5 (ΑΦΜ που λήγει σε 5)
-Μέχρι 24/5 (ΑΦΜ που λήγει σε 6)
-Μέχρι 25/5 (ΑΦΜ που λήγει σε 7)
-Μέχρι 26/5 (ΑΦΜ που λήγει σε 8)
-Μέχρι 27/5 (ΑΦΜ που λήγει σε 9)
-Μέχρι 30/5 (ΑΦΜ που λήγει σε 10, 20, 30, 40, 50)
-Μέχρι 31/5 (ΑΦΜ που λήγει σε 60, 70, 80, 90, 00 και υπόχρεοι που δεν έχουν ΑΦΜ)
Όσοι υποβάλλουν οι ίδιοι ηλεκτρονικά την φορολογική τους δήλωση, η διορία παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιουνίου για όλους, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Η εξαίρεση του Ε9: «Η υποβολή του δελτίου Ε9 έχει οριστεί για τις ημερομηνίες 1-30 Ιουνίου για όσους υποβάλλουν ηλεκτρονική δήλωση. Όσοι την υποβάλλουν εντύπως στην εφορία, συμπληρώνουν και καταθέτουν και το Ε9 την ίδια ημερομηνία» μας ενημερώνει ο κ. Σεϊμένης. Όπως μας λέει, αν μέσα στο 2010 δεν έχει μεταβληθεί τίποτα στην ακίνητη περιουσία, την οποία αφορά το Ε9, δεν χρειάζεται να το καταθέσετε καθόλου.

Οι τρόποι υποβολής:
-Αυτοπροσώπως στην Δ.Ο.Υ. που αντιστοιχεί στην διεύθυνση κατοικίας σας.
-Μέσω αντιπροσώπου
-Ταχυδρομικώς με συστημένο γράμμα
-Ηλεκτρονικά, μέσω του TaxisNet (τηλ: 210 4802552)
Στην τελευταία περίπτωση, θα χρειαστεί να κάνετε δήλωση στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες πριν την υποβολή της δήλωσης για να σας αποδοθούν οι απαραίτητοι κωδικοί, τους οποίους θα παραλάβετε από το μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Τι «κερδίζετε» με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης: Σε αυτήν την περίπτωση, σας εμφανίζεται αμέσως το ποσό του φόρου που σας βαρύνει ή σας επιστρέφεται και μπορείτε να εκτυπώσετε άμεσα το εκκαθαριστικό και να το χρησιμοποιήσετε ως πιστοποιητικό σε οποιαδήποτε συναλλαγή σας. Ωστόσο, δεν μπορείτε να λάβετε με αυτό την επιστροφή φόρου, αλλά μόνο με το εκκαθαριστικό που θα σας αποσταλεί ταχυδρομικά από την εφορία μόλις εκκαθαριστεί η δήλωσή σας.

Επειδή, ωστόσο, πολλές απορίες, προβλήματα, ακόμη και μπλοκαρίσματα δημιουργήθηκαν κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του TaxisNet, η αρμόδια κρατική υπηρεσία έδωσε στην δημοσιότητα απαντήσεις σε 27 φλέγοντα ερωτήματα των ενδιαφερόμενων. Δείτε αναλυτικά τις απαντήσεις και λύστε όλα τα τεχνικά προβλήματα που τυχόν συναντήσατε στην προσπάθειά σας να υποβάλετε ηλεκτρονικά την δήλωσή σας, διαβάζοντας το αντίστοιχο δημοσίευμα του Euro2Day.gr

Τι συμβαίνει αν χάσετε τις προθεσμίες: «Σε περίπτωση που δεν υποβάλετε την φορολογική σας δήλωση εγκαίρως, ισχύει 1,5% πρόστιμο επί του φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης», αναφέρει ο κ. Σεϊμένης.

Ο «βραχνάς» των αποδείξεων: Ποιες αποδείξεις μπορείτε να συμπεριλάβετε στην δήλωσή σας, τι πρέπει να κάνετε με αυτές και πώς θα φτάσουν στην εφορία; Χονδρικά, ο φάκελος «Αποδείξεις» έχει ως εξής: Φυσικά πρόσωπα με εισόδημα μέχρι και 6.000 ευρώ δεν χρειάζεται να συγκεντρώσουν καμία απόδειξη. Για τα εισοδήματα από 6.000 ως 12.000 ευρώ, πρέπει ο φορολογούμενος να συγκεντρώσει αποδείξεις με συνολικό άθροισμα ποσού ίσο με το 10% του εισοδήματος. Για παράδειγμα, αν το εισόδημά σας είναι 8.000 ευρώ, πρέπει να συγκεντρώσετε αποδείξεις συνολικής αξίας 800 ευρώ. Για εισοδήματα από 13.000 και άνω, απαιτείται συγκέντρωση αποδείξεων που καλύπτουν τουλάχιστον το 30% του εισοδήματος που δηλώνετε.

Το ανώτατο ποσό που μπορεί να δηλωθεί από δαπάνες με αποδείξεις είναι τα 15.000 ευρώ ατομικά ή τα 30.000 ευρώ για οικογένεια. Στην περίπτωση που υποβάλλετε την δήλωσή σας αυτοπροσώπως στην εφορία, πρέπει να έχετε συγκεντρωμένες τις αποδείξεις σε έναν κλειστό φάκελο, πάνω στον οποίο θα αναγράψετε το ονοματεπώνυμο, τον ΑΦΜ σας, τον αριθμό των αποδείξεων και το συνολικό τους ποσό. Αν υποβάλλετε την δήλωσή σας ηλεκτρονικά, πρέπει να κρατήσετε τις αποδείξεις σε ασφαλές μέρος για πέντε χρόνια, διάστημα μέσα στο οποίο ο έφορος έχει το δικαίωμα να ζητήσει πιθανό έλεγχο.

Αν δεν συμπληρώσετε το απαραίτητο ελάχιστο ποσό αποδείξεων που αντιστοιχεί στο εισόδημά σας, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% επί της υπολειπόμενης διαφοράς. Αντίστοιχα, για ποσά που υπερβαίνουν το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, υπολογίστε μείωση φόρου σε ποσοστό που εκπίπτει με συντελεστή και πάλι 10%. Για να δείτε διεξοδικά ποιες κατηγορίες αποδείξεων δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποφύγετε τον πρόσθετο φόρο, κατευθυνθείτε στην σελίδα 44 του σχετικού link του φορολογικού οδηγού πάνω δεξιά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v