Συμβουλές από ειδικούς για το σούβλισμα του οβελία

Η περίοδος της νηστείας πλησιάζει στην λήξη της, την οποία θα γιορτάσουμε με το πιο… μερακλίδικο κρεατοφαγικό έθιμο. Δείτε πώς θα σουβλίσετε το αρνί και πάρτε συμβουλές ψησίματος από τους ειδικούς, για την πιο νόστιμη Κυριακή του Πάσχα.
Συμβουλές από ειδικούς για το σούβλισμα του οβελία
Η Κυριακή του Πάσχα για τους περισσότερους Έλληνες σημαίνει ένα πράγμα: παραδοσιακό γλέντι γύρω από την σούβλα όπου σιγοψήνεται ο οβελίας, αναδίδοντας την μυρωδιά της τσίκνας και κάνοντας τα πεινασμένα από την νηστεία στομάχια να γουργουρίζουν ανυπόμονα στον ρυθμό των κλαρίνων. Αν, ωστόσο, ποτέ δεν σας ήταν οικεία η τεχνική του σουβλίσματος, το in2life είναι εδώ για εσάς, και μιλάει με τον ειδικό ψήστη για να δώσει συμβουλές σε όλους τους επίδοξους «σουβλιστές».

Βήμα 1ο
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, γι’ αυτό το καλό δέσιμο του αρνιού στη σούβλα θα σας γλιτώσει από… παρατράγουδα. Περνάμε την σούβλα κατά μήκος του αρνιού, μέσα από τον λαιμό και το μέσον του κεφαλιού και το στερεώνουμε. «Η συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε είναι να χρησιμοποιήσετε σπάγκο για το δέσιμο στην σούβλα και όχι σύρμα, το οποίο “κόβει” το κρέας», μας λέει ο ψήστης και υπεύθυνος της ταβέρνας «ο Τσολιάς» (Λεωφ. Βάρης 45) στα Βλάχικα της Βάρης, κ. Γιάννης Χουντάλας.

Στερεώνουμε λοιπόν το αρνί στην σούβλα, δένοντάς το στα πόδια, στον λαιμό αλλά και στην ράχη, ανοίγοντας δύο τρύπες στο κρέας. «Ο σπάγκος δεν πρόκειται να καεί κατά την διάρκεια του ψησίματος, γιατί θα λιπαίνεται συνέχεια από το λίπος του αρνιού», μας λέει ο κ. Χουντάλας.

Βήμα 2ο
Ανάβουμε μία φωτιά, η οποία φροντίζουμε να έχει «καθίσει» προτού τοποθετήσουμε το αρνί. Μέχρι να καθίσει η φωτιά, αλείφουμε το αρνί εξωτερικά και εσωτερικά με αλατοπίπερο, ράβουμε την κοιλιά του και το τοποθετούμε στην ψηλότερη σκάλα της ψησταριάς. «Στην αρχή πρέπει να το κρατήσουμε ψηλά, μέχρι να κατεβάσει τα ζουμιά του», συμβουλεύει ο κ. Χουντάλας, τονίζοντας το εξής: «Δεν πρέπει να έχουμε κάρβουνα κάτω από την μέση του οβελία. Φωτιά χρειαζόμαστε μόνο κάτω από τα πόδια και κάτω από τις σπάλες, δηλαδή τα χεράκια του αρνιού». Παράλληλα, γυρνάμε την σούβλα με μια μέση ταχύτητα, ούτε πολύ αργά, ούτε πολύ γρήγορα.

Βήμα 3ο
Όταν κατέβουν αρκετά τα ζουμιά του εδέσματός μας (μετά από μία ώρα περίπου), κατεβάζουμε το αρνί πιο χαμηλά, στην μεσαία σκάλα. Για το οικογενειακό ψήσιμο, που δεν απαιτεί… βιασύνες όπως αυτό μιας επαγγελματικής ψησταριάς, ο ειδικός προτείνει να το αφήσουμε μέχρι το τέλος σε αυτή την σκάλα, γυρίζοντας στην ίδια ταχύτητα. «Αν χρειαστεί, ίσως στο τέλος, τοποθετούμε λίγα κάρβουνα κάτω από την μέση του αρνιού, για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο», συμπληρώνει ο ψήστης.

Βήμα 4ο
Ή αλλιώς, πώς καταλαβαίνουμε ότι το αρνί μας είναι έτοιμο. «Όταν πιέζουμε τις κλειδώσεις στα χέρια του αρνιού και το κρέας “ανοίγει”, δεν συναντάμε δηλαδή ιδιαίτερη αντίσταση, το αρνάκι είναι έτοιμο», λέει ο κ. Χουντάλας.

Extra tips
- Προσοχή στην πολύ δυνατή φωτιά: το αρνί θα αρπάξει απ’ έξω και θα μείνει άψητο από μέσα. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε μια μέτρια φωτιά και καθόλου βιασύνη.
- Καθ’ όλη την διάρκεια του ψησίματος, μπορούμε να αλείφουμε τον οβελία με ένα μίγμα από λάδι, λεμόνι και ρίγανη για να βελτιωθεί η γεύση του και να γίνει λαχταριστή η πέτσα του.
- Αν στο μενού της γιορτινής ημέρας έχετε προγραμματίσει και το πατροπαράδοτο κοκορέτσι, πρέπει να γνωρίζετε ότι στο ψήσιμο ακολουθούμε την αντίστροφη τεχνική: Πρώτα το τοποθετούμε χαμηλά, κοντά στην φωτιά για να πάρει χρώμα, και στην συνέχεια το ανεβάζουμε σε πιο ψηλή σκάλα.
- Δείτε βήμα-βήμα πώς θα σουβλίσετε το αρνί σε video του YouTube εδώ για να ακολουθήσετε το… «βλέποντας και κάνοντας» την Κυριακή του Πάσχα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v