Πάσχα στην Αθήνα: Οβελίες κάτω απ’ την Ακρόπολη

Σας βρίσκει το μοναδικό τετραήμερο του χρόνου στο κλεινόν άστυ, να γκρινιάζετε για την κακή σας τύχη; Αναθεωρήστε. Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες ιδέες και προτάσεις για τους λίγους και καλούς που θα μείνουν πίσω.
Πάσχα στην Αθήνα: Οβελίες κάτω απ’ την Ακρόπολη
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι ότι δεν μας αρέσουν οι εκδρομές, ή ότι δεν βρίσκουμε μια μικρή δόση αλήθειας στο κλισέ που θέλει τα Χριστούγεννα στην πόλη και το Πάσχα στο χωριό. Είναι ότι την Αθήνα το Πάσχα την απολαμβάνουμε. Όχι κατά το άλλο κλισέ, που την θέλει όμορφη τον Αύγουστο που είναι άδεια, αλλά για την σπάνια συγκυρία να είναι και χαλαρή αλλά και γεμάτη επιλογές: να βγαίνουμε δηλαδή χωρίς να περνάμε το μισό μας βράδυ στην κίνηση, αλλά και χωρίς να φοβόμαστε ότι θα βγει το φάντασμα από την επόμενη γωνία, μες στην ερημιά.

Αφού, λοιπόν, γκρινιάξετε κατά το δέον σε φίλους και συναδέλφους για το ότι εκείνοι φεύγουν τετραήμερο κι εσείς μένετε πίσω να φυλάτε Θερμοπύλες, ρίξτε μια ματιά στις πασχαλινές επιλογές της ανοιξιάτικης πόλης και –αφού βεβαιωθείτε πως δεν σας βλέπει κανείς– χαμογελάστε συνωμοτικά.

Κυριακή, γιορτή και σχόλη
Αν οι γιορτές και οι παραδόσεις δεν σας ενθουσιάζουν, μπορείτε κάλλιστα να προσποιηθείτε πως είναι μια κανονική Κυριακή, να ξυπνήσετε νωρίς και να βολτάρετε στην Αθήνα.

- Σε περίπτωση που εμπνευστείτε να κάνετε τον τουρίστα στην πόλη, σημειώστε πως οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι ανοιχτοί την Μεγάλη Παρασκευή από τις 12.00 έως τις 20.00, το Σάββατο από τις 8.30 έως τις 15.00, την Κυριακή του Πάσχα κλειστοί, και την Δευτέρα ανοιχτοί από τις 8.30 έως τις 15.00.

- Αν το προαναφερθέν ωράριο δεν σας προβληματίζει, μία από τις καλύτερες αρχαιολογικές βόλτες είναι εκείνη που προέκυψε από την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων επί Ολυμπιάδας: Ξεκινάτε από το κάτω τμήμα της πεζοδρομημένης Ερμού, στην πλατεία κορεατικής αγοράς, και επισκέπτεστε τον ατμοσφαιρικό Κεραμεικό και εν συνεχεία την Αρχαία Αγορά με τον Ναό του Ηφαίστου. Περνάτε μέσα από τη Ρωμαϊκή Αγορά και κάνετε μία στάση στο λουτρό των Αέρηδων, πριν ανεβείτε στην Ακρόπολη. Από εκεί, κατεβαίνετε στη Διονυσίου Αεροπαγίτου για να καταλήξετε στο Ολυμπιείο –που όλοι αποκαλούμε «Στήλες» ή «Πύλη του Ανδριανού».

- Ετοιμάστε ένα καλαθάκι με τα απαραίτητα –καρό τραπεζομάντηλο για το πρέπον ντεκόρ, σαντουιτσάκια ή άλλο απλό στην προετοιμασία του finger food, κρασί και ποτηράκια– και διαλέξτε πάρκο: Από του Φιλοπάππου θα αγναντεύετε την Ακρόπολη, στο Άλσος Συγγρού θα επισκεφθείτε την μοναδική στην Ελλάδα νεογοτθική εκκλησία και θα έχετε την αίσθηση ότι τηλεμεταφερθήκατε στην Κεντρική Ευρώπη. Στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης στο Ίλιον θα ταΐσετε τις πάπιες στη λίμνη. Στο Άλσος Σκοπευτηρίου της Καισαριανής (φωτό) θα απολαύσετε περαντζάδες στα πλακόστρωτα μονοπάτια, και θα βρείτε κι ένα συμπαθέστατο café για ανεφοδιασμό σε σνακ και αλκοόλ. Στο Πεδίον του Άρεως θα χαζέψετε την ανάπλαση –και επιστρέφοντας θα συμμετάσχετε στην συζήτηση που προέκυψε εδώ για το αν άξιζε ή όχι τα λεφτά της

- Αναζητήστε την θαλασσινή πλευρά της πόλης, οδηγώντας την ειδυλλιακή διαδρομή προς το Σούνιο, και σταματώντας σε όποιο σημείο σας εμπνέει: στη Βάρκιζα για παγωτό και ουζάκι στη λιακάδα, στην Παλαιά Φώκαια για θαλασσινά κόντρα στην παράδοση, στους διαδοχικούς κολπίσκους των Λεγραινών για τις πρώτες βουτιές του χρόνου. Αν στη διασταύρωση των Καλυβίων σας παρασύρει μία μυρωδιά α λα Τσικνοπέμπτη, ακολουθήστε την όσφρησή σας –αλλά μη μας κατηγορήσετε ότι σας κατευθύναμε στο παραδοσιακό γλέντι που θέλατε αρχικά να αποφύγετε.

Περί φαγητού ο λόγος…
Το πάντα ορεξάτο Dirty Ginger του Γκαζιού ετοίμασε για το βράδυ της Ανάστασης ένα μενού που περιλαμβάνει την -κατά τα λεγόμενά τους- “best in town” μαγειρίτσα (8,50€), αλλά και αρνάκι φουρνιστό στη γάστρα σβησμένο με λευκό κρασί, με νότες απο φλούδες πορτοκαλιού και σερβιρισμένο με μελωμένες πατάτες (14,00€) και τυρόπιτα ταψιού με χειροποίητο φύλλο (12,50€). Ακολουθεί πάρτι με ανεβασμένες μουσικές μέχρι το πρωί.

Τι θα λέγατε για λίγη θαλασσινή αύρα στο πασχαλινό τραπέζι σας; Το Καστελόριζο στη Βάρκιζα ετοίμασε ένα πασχαλινό μενού, που περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, ριζότο με μανιτάρια και παρμεζάνα παλαιωμένης ωρίμανσης, αρνίσιο κότσι σιγομαγειρεμένο στο φούρνο με μπίρα, θυμάρι και μυρωδάτες πατατούλες Νάξου και λουκουμάδες με παγωτό για επιδόρπιο. Η τιμή κατ' άτομο είναι €45. Κρατήσεις στο 210 9655022.

Μήπως προτιμάτε την… αφ’ υψηλού θέα της Αθήνας; Οι Ορίζοντες του Λυκαβηττού, προτείνουν για το πασχαλινό σας γεύμα μαγειρίτσα ελληνική και αρωματική, κανταϊφόπιτα με πράσα και κιμά, σορμπέ μέντας και μοσχολέμονου, αρνάκι γάλακτος, σιγοψημένο για 12 ώρες με δεντρολίβανο και μυρωδάτες πατατούλες dauphoinause, και παραδοσιακό μπακλαβά με παγωτό καϊμάκι. Η τιμή κατ' άτομο είναι €79. Για κρατήσεις, καλέστε στο 210 7210701.

Κι αν έχετε όρεξη για εξοχή, μία από τις ωραιότερες προτάσεις μέσα στο πράσινο αλλά δίπλα στην Αθήνα, είναι το εξαιρετικό Χειμώνα-Καλοκαίρι στο Ζούμπερι, που διαθέτει και έναν από τους ωραιότερους κήπους που έχουμε δει ποτέ σε εστιατόριο. Αρνάκι στη σούβλα, κοκορέτσι και κοντοσούβλι θα έχουν την τιμητική τους, ενώ διαθέσιμο θα είναι και το κανονικό μενού του εστιατορίου, αν θέλετε να παρεκκλίνετε λίγο από την παράδοση. Οι τιμές κυμαίνονται στα επίπεδα των 30-35 ευρώ το άτομο, ενώ τα γλυκά στο τέλος είναι must. Φροντίστε τις κρατήσεις σας, τηλεφωνώντας στο 22940 99704.

Meet me at the hotel… buffet
Ωραίες οι βόλτες και ο τουρισμός στην πόλη, αλλά –μέρες που είναι– θέλετε λίγη εξτραβαγκάντζα, κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, ένα πραγματικά καλό πασχαλινό τραπέζι, κάτι να έχετε να διηγείστε σε όσους επιστρέψουν με τόνους φωτογραφιών από την εξοχή. Τα ξενοδοχεία της πόλης στρώνουν όσο μιλάμε τραπέζια, και προτείνουν λαχταριστούς μπουφέδες, αλλά και πακέτα διαμονής για την περίπτωση που δεν θέλετε να φύγετε.

Hilton
Στο εστιατόριο Βυζαντινό, η παράδοση και οι σύγχρονες gourmet τάσεις συνδυάζονται στο πασχαλινό μενού που επιμελείται ο executive chef Γιάννης Μανίκης. Τη Μεγάλη Παρασκευή ο πλούσιος μπουφές περιλαμβάνει νηστίσιμα πιάτα και θαλασσινά στην τιμή των 39,50 ευρώ κατ’ άτομο, ενώ το Μεγάλο Σάββατο σας περιμένουν παραδοσιακή λαχταριστή μαγειρίτσα μαζί με αγαπημένες πασχαλινές σπεσιαλιτέ στην τιμή των 55 ευρώ κατ’ άτομο.

Την Κυριακή του Πάσχα, το μενού περιλαμβάνει… ψητό αρνί και ζωντανή μουσική, αλλά και παιδικό πρόγραμμα με φουσκωτό τραμπολίνο, κλόουν, πρωτότυπες κατασκευές, θεατρικό παιχνίδι και face painting. Το κόστος είναι 65 ευρώ κατ’ άτομο. Τέλος, τη Δευτέρα του Πάσχα μπορείτε να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας ένα πλούσιο, εορταστικό brunch στο Βυζαντινό, στην τιμή των 39,50 ευρώ το άτομο. Το δωρεάν πάρκινγκ για όσους απολαμβάνουν το γεύμα τους στο Βυζαντινό ισχύει και για την περίοδο του Πάσχα.

Για όσους αποζητούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία, το Hilton Αθηνών δημιούργησε ένα πασχαλινό πακέτο διαμονής η τιμή του οποίου είναι 189 ευρώ για δύο άτομα. Η προσφορά ισχύει για μια διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στις 22, 23, 24 ή 25 Απριλίου και περιλαμβάνει ένα από τα παραπάνω εορταστικά γεύματα για δύο άτομα.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις σχετικά με το πακέτο διαμονής, τηλεφωνήστε στο 21-7281100 ενώ για να κλείσετε το γεύμα σας στο Βυζαντινό, τηλεφωνήστε στο 210-7281400.

Ledra Marriott
Γιορτάστε το Πάσχα στο ξενοδοχείο Athens Ledra Marriott και απολαύστε μια ατελείωτη ποικιλία παραδοσιακών εδεσμάτων συνοδεία ζωντανής μουσικής στο εστιατόριο Zephyros. Το Σάββατο 23 Απριλίου ο Γιορτινός Αναστάσιμος Μπουφές θα λειτουργεί από τις 22:00 έως τις 01:30 (€ 48 κατ’ άτομο). Την Κυριακή του Πάσχα λαχταριστά εδέσματα, απεριόριστο κρασί και αναψυκτικά σας περιμένουν στον γιορτινό μπουφέ από τις 12:30 έως τις 16:00 να τα απολαύσετε με € 58 κατ’ άτομο (€ 28 για παιδιά 4-12 ετών). Σημειώστε, επίσης, πως στις τιμές περιλαμβάνεται 50% έκπτωση για το πάρκινγκ. Για κρατήσεις καλέστε στο 210 9300060.

Arion
Τι θα λέγατε για μίνι απόδραση… δίπλα στην πόλη; Το πολυτελέστατο Arion της αλυσίδας Starwood στη Βουλιαγμένη προσφέρει πασχαλινά πακέτα που ξεκινούν από 255 ευρώ ανά διανυκτέρευση, και περιλαμβάνουν διαμονή σε deluxe δίκλινο δωμάτιο, με πλούσιο πρωινό μπουφέ αμερικανικού τύπου, αναστάσιμο δείπνο και παραδοσιακό πασχαλινό γεύμα για δύο με ζωντανή μουσική. 

Πεντελικόν
Πασχαλινά πακέτα διαμονής στην τιμή των 110 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, λαχταριστό αναστάσιμο δείπνο με gourmet γεύσεις όπως Καραμελωμένο αρνάκι με θυμαρίσιο μέλι και πατάτες ratte με spek σε σάλτσα Φλωρίνης και πλούσιος κυριακάτικος μπουφές με παραδοσιακές νοστιμιές από αρνάκι σούβλας και κοκορέτσι μέχρι σεφταλιές και ψαρονέφρι με σάλτσα μαυροδάφνης. Και στις δύο περιπτώσεις, οι τιμές ανέρχονται στα 75 ευρώ για τους ενήλικες και 35 ευρώ για τα παιδιά έως 12 ετών. Δείτε εδώ αναλυτικά τα δύο μενού, αλλά και τις υπόλοιπες προσφορές για διαμονή και spa το Πάσχα στο Πεντελικόν. 

The Margi
Ο chef του πολυτελούς ξενοδοχείου της Βουλιαγμένης, Ξενοφών Πολύμερος, υπογράφει ένα εορταστικό μενού που περιλαμβάνει παραδοσιακή μαγειρίτσα, αρνάκι γάλακτος και άλλες λιχουδιές, στο εστιατόριο Café Tabac για το δείπνο της Ανάστασης, στην τιμή των €56 κατ' άτομο. Την Κυριακή του Πάσχα, ο πλούσιος μπουφές περιλαμβάνει γαστριμαργικές προτάσεις όπως κατσικάκι στη σούβλα, μπουτάκια αρνιού με κληματόφυλλα, χωριάτικα λουκάνικα με πορτοκάλι και κοκορέτσι, στην τιμή των €59 κατ' άτομο.

Τα πασχαλινά πακέτα του ξενοδοχείου μας βάζουν, επίσης, σε πειρασμό για εορταστικό τετραήμερο δίπλα στη θάλασσα: τρεις διανυκτερεύσεις στην τιμή των δύο, και το τρίτο μέλος της οικογένειας δωρεάν. Οι τιμές των superior δίκλινων ξεκινούν από 150 ευρώ με πρωινό.

Για κρατήσεις στα εστιατόρια τηλεφωνήστε στο 210 9670924, ενώ κρατήσεις δωματίων στο 210 8929000.

Intercontinental
Γευστικές προτάσεις με υπογραφή σας περιμένουν όλο το τετραήμερο στο στιλάτο Cafezoe. Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 12:00 έως τις 16:00 ο σαρακοστιανός μπουφές περιλαμβάνει φρέσκα θαλασσινά και παραδοσιακές γεύσεις όπως σουπιές σπανάκι και γίγαντες πλακί. Η τιμή κατ' άτομο είναι €39,50. Ο αναστάσιμος μπουφές λειτουργεί από τις 23:00 έως τις 02:00 και κοστίζει 44 ευρώ κατ’ άτομο, ενώ την Κυριακή του Πάσχα το ψήσιμο του αρνιού είναι παραδοσιακό –και το κρασί απεριόριστο– με ζωντανή μουσική και γλέντι α λα ελληνικά. Η τιμή κατ’ άτομο είναι 65 ευρώ. Κρατήσεις στο 210 9206000.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v