ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Επιλέξετε γυαλιά ηλίου

Πολύ σημαντικότερη από το σχέδιο, το χρώμα και την μάρκα, είναι η ποιότητα του φακού και του σκελετού στα γυαλιά ηλίου που θα επιλέξουμε. Πώς, όμως, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα «καλά» γυαλιά ηλίου; Η οπτικός συμβουλεύει.

Επιλέξετε γυαλιά ηλίου

Συνηθίζουμε να επιλέγουμε γυαλιά ηλίου ανάλογα με το σχέδιο, το χρώμα ή -ακόμα χειρότερα- την μάρκα, χωρίς πολλές φορές να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα του φακού και του σκελετού. Ένα από τα πρώτα μυστικά που θα έπρεπε να αποκαλύπτουν οι καταστηματάρχες οπτικών είναι πως το υψηλό κόστος στα γυαλιά ηλίου δεν συμβαδίζει πάντα με την άριστη ποιότητα. Ένα δεύτερο μυστικό που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε είναι ότι πολλές φορές τα πιο επώνυμα γυαλιά ηλίου χρησιμοποιούν πολύ κακούς φακούς, για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο το κέρδος τους, ενώ -αντίστροφα- μάρκες λιγότερο γνωστές επιλέγουν καλούς φακούς, στοχεύοντας στον καταναλωτή που γνωρίζει.

Φυσικά, η επιτυχημένη αγορά γυαλιών ηλίου είναι αυτή που συνδυάζει «εμφάνιση και άνεση». Δεν είναι το κόστος το ζητούμενο, αλλά η επιλογή ενός ζευγαριού που θα μας ταιριάζει στο πρόσωπο, και, πάνω από όλα, που θα μας προστατεύει από τις βλαβερές ακτινοβολίες ξεκουράζοντας τα ματιά και διευκολύνοντας την όραση. Πώς θα πραγματοποιήσουμε την αγορά αυτή; Η οπτικός Λένα Τσάμπαση – Ζήκου έχει όλες τις απαραίτητες συμβουλές.

της Λένας Τσάμπαση – Ζήκου (*)
Πηγή: Iatronet.gr

Ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου απαρτίζεται από δύο τμήματα, τον σκελετό και τους φακούς. Δεδομένου ότι, κατά κύριο λόγο, η χρήση των γυαλιών ηλίου επιβάλλεται για την προστασία των ματιών μας, την προσοχή θα πρέπει να στρέψουμε πρώτα στους φακούς.

Oι επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια μας μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Η προστασία τους επιτυγχάνεται μόνο με τη χρήση γυαλιών ηλίου τύπου UV PROTECTION. Το μήκος κύματος, το οποίο είναι βλαβερό για την υγεία των ματιών μας, βρίσκεται περί τα 400nm, γι’ αυτό και τα γυαλιά που επιλέγονται, θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη «UV 400 protection».

Σε ποιον απευθύνεται ο κάθε τύπος φακού
Στα οπτικά καταστήματα διατίθεται μεγάλη ποικιλία σε τύπους φακών ηλίου, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου. Έτσι, οι φακοί διαβαθμισμένης σκουρότητας (degrade lenses) είναι ιδανικοί για καθημερινή οδήγηση, διαθέτοντας μία ικανοποιητική σκουρότητα στο πάνω τμήμα τους, ενώ, στα κατώτερα σημεία, όντας ανοιχτόχρωμοι, διευκολύνουν την όραση μέσα στον χώρο του αυτοκινήτου.

Οι φακοί με εξωτερική επίστρωση καθρέπτη (mirror lenses) αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας αλλά, ταυτόχρονα, μειώνουν και την φωτεινότητα. Χρειάζεται προσοχή στη χρήση τους, π.χ. αν οδηγώντας, περνάμε από τούνελ, κόβουν μεγάλο μέρος από την αναγκαία ορατότητα. Είναι όμως ενδεδειγμένοι για sports σε έντονη ηλιοφάνεια και σε επιφάνειες μεγάλης αντανάκλασης, π.χ. στα χιόνια.

Οι πολωτικοί φακοί (polarized lenses) είναι οι καταλληλότεροι για περιορισμό του θάμβους, κυρίως τις απογευματινές ώρες, γι΄αυτό και επιλέγονται, τόσο από όσους ασχολούνται με τα sports (χιόνι, θάλασσα), όσο και από τους οδηγούς (αντανακλάσεις στην άσφαλτο, το απομεσήμερο).

Οι φωτοχρωμικοί φακοί (photochromic lenses) , λόγω της ικανότητάς τους να αυξομειώνουν τον βαθμό σκουρότητάς τους, ανάλογα με την ένταση του ηλιακού φωτός, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, κυρίως από τους χρήστες διορθωτικών γυαλιών οράσεως (μυωπία, κλπ.), όπου με ένα και μόνο ζεύγος γυαλιών, καλύπτουν τόσο τις οπτικές τους ανάγκες, όσο και την προστασία τους από την ηλιακή ακτινοβολία.

Ποιο είναι το κατάλληλο χρώμα φακών;
Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, υπάρχουν χρώματα που θα προτιμηθούν έναντι άλλων. Γενικά όμως, το χρώμα των φακών είναι θέμα προσωπικής προτίμησης και καθόλου δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα προστασίας του φακού. Το ψυχρό γκρι, είναι εκείνο που αλλοιώνει λιγότερο τα χρώματα του περιβάλλοντος. Το καφέ προσδίδει φωτεινότητα, ενώ το κίτρινο, αυξάνει την αντίθεση των χρωμάτων (νυχτερινή οδήγηση, κυνήγι). Εκτός από τα παραπάνω, θα πρέπει να ληφθεί υπ΄όψιν και το υλικό του φακού. Τα παιδιά, καθώς και όσοι καταπονούν τα γυαλιά τους, θα προτιμήσουν οργανικούς φακούς ή polycarbonate, που έχουν μεγάλη αντοχή στις θραύσεις.

Καταλήγοντας, ως προς τους φακούς των γυαλιών ηλίου, να συνοψίσουμε ότι πρέπει να είναι ‘UV400 protection’. Ανεξάρτητα από το χρώμα ή το υλικό τους, θα πρέπει να είναι οπτικά κατεργασμένοι , δηλαδή να είναι ομοιογενής η σύστασή τους, χωρίς φυσαλίδες ή ξένα σώματα μέσα στη μάζα του υλικού. Επιπλέον, η οπτική κατεργασία διασφαλίζει την απουσία παραμορφώσεων, οι οποίες ευθύνονται για δυσανεξίες και κοπιωπίες (αίσθημα κοψίματος) κατά την διάρκεια χρήσης των γυαλιών.

Επιλέγοντας σκελετό γυαλιών ηλίου
Όσον αφορά τον σκελετό, ανεξάρτητα από το υλικό κατασκευής του, τον πρώτο λόγο έχει η εφαρμογή. Ένας σκελετός κρίνεται κατάλληλος, όταν έχει το σωστό μέγεθος για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Πρέπει να αποφευχθεί η επαφή του με σημεία του προσώπου (παρειές, φρύδια, κρόταφοι), εκτός μόνο από τη μύτη (επιρρίνια) και τη ράχη των αυτιών (ακροβραχιόνια). Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα έχουμε μια δυσανεκτική και κουραστική εφαρμογή, η οποία θα οδηγήσει στην απόρριψη της χρήσης των γυαλιών. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται με τους μεταλλικούς σκελετούς, όπου η επαφή τμήματος του σκελετού με το πρόσωπο, θα οδηγήσει σε οξείδωση του μετάλλου και, πιθανά, στην πρόκληση δερματίτιδας εξ επαφής.

Συμβουλές για μικρά -και μεγάλα- παιδιά
Ιδιαίτερη μνεία, οφείλουμε προς τις νεαρότερες ηλικίες και τα παιδιά, που πολλές φορές θεωρούν τα γυαλιά ηλίου μόνον προϊόν μόδας, παραμερίζοντας τη βασική ιδιότητα, εκείνη της προστασίας των ματιών τους.

Δύο συστάσεις, είναι άκρως απαραίτητες! Προμήθεια των γυαλιών ηλίου από χώρους που μπορούν να εγγυηθούν για την ποιότητά τους και να αναλάβουν το service (οπτικά καταστήματα), μιας και οι κακοποιήσεις των γυαλιών ηλίου από τα νεαρά άτομα είναι καθεστώς. Επίσης, η χρήση ιδιαίτερα σκουρόχρωμων φακών πρέπει να αποφεύγεται. Η απορροφητικότητα, δεν είναι αποτέλεσμα της σκουρότητας, αλλά μόνον του υλικού κατασκευής του φακού ηλίου.

Συνεπώς, ένα ζευγάρι ηλίου μέσης σκουρότητας (50%) θα γίνει καλύτερα αποδεκτό από τα νεαρά άτομα και, κυρίως, από τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας.

Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα με τόση ηλιοφάνεια. Είναι στο χέρι μας να χαρούμε τον ήλιο, αποφεύγοντας τις βλαπτικές του συνέπειες, αλλά απολαμβάνοντας τη μοναδική ζωογόνα, για την ψυχή και το σώμα μας, δράση του.

(*) Η κ. Τσάμπαση – Ζήκου είναι πτυχιούχος οπτικός

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Μία είναι η απόδειξη του «μπορώ»: το «κάνω»"

Marie von Ebner-Eschenbach, Γερμανίδα γνωμικογράφος

 • 1640 - Τέλος της Ιβηρικής Ένωσης: η Πορτογαλία ανακηρύσσει βασιλιά τον Ιωάννη Δ' τερματίζοντας μία περίοδο 60 ετών προσωπικής ένωσης των στεμμάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας
  1797 - Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη ο Ρήγας Φεραίος μαζί με το συνεργάτη του Χριστόφορο Περραιβό.
  1913 - Η Κρητική Πολιτεία ενώνεται επισήμως με την Ελλάδα
  1988 - H Μπεναζίρ Μπούτο γίνεται η πρώτη γυναίκα ηγέτης μουσουλμανικής χώρας στο Πακιστάν
  2002 - Δημιουργία της Ελληνικής Βικιπαίδειας
  Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v