Μάθετε τα torrents και όλη τη (νόμιμη) αλήθεια γύρω τους

Τι είναι, επιτέλους, αυτά τα torrents για τα οποία μιλούν όλοι; Και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για καλό (βλέπε νόμιμο) σκοπό; Όλα όσα θέλατε να μάθετε για την εξέλιξη των peer2peer networks, αλλά ντρεπόσασταν να ρωτήσετε... γιατί η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική και τον κινηματογράφο.
Μάθετε τα torrents και όλη τη (νόμιμη) αλήθεια γύρω τους
Διαδόθηκαν για… κακό σκοπό –το downloading υλικού που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα είναι κλοπή, όπως μας υπενθυμίζει τα τελευταία 2-3 χρόνια ένα έξυπνο σποτάκι– μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και για καθ’ όλα νόμιμους λόγους. Μπορείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε torrents για να κατεβάσετε e-books –τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας δεν υπόκεινται πια σε πνευματικά δικαιώματα, καθότι έχουν γραφτεί περισσότερα από εβδομήντα χρόνια πριν– ή podcasts, ήτοι ηχογραφημένα βιβλία, εκπομπές ή ακόμη και ταξιδιωτικούς οδηγούς για να ακούτε στο mp3 player καθώς βολτάρετε στις όχθες του Σηκουάνα, αντί να φυλλομετράτε ογκώδη βιβλία.

Τι είναι, λοιπόν, τα torrents, πώς λειτουργούν, και γιατί να μάθετε να τα χρησιμοποιείτε; Οι απαντήσεις σε όσα πάντα θέλατε να ρωτήσετε, αλλά διστάζατε για να μην παρεξηγηθείτε για κακές προθέσεις… ακολουθούν, απαλλαγμένες από οποιαδήποτε διάθεση παρανομίας.

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά: Τι είναι τα torrents;
Torrent λέγεται το αρχείο που περιέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κατέβει ένα συγκεκριμένο αρχείο, π.χ. ένα mp3 ή ένα avi: το όνομα του αρχείου, το μέγεθός του, τα locations από τα οποία κατεβαίνει κλπ. Το torrent είναι συνήθως πολύ μικρό σε μέγεθος (περί τα 30 KB).

Γιατί να χρησιμοποιήσει κανείς torrents, αντί για ένα απλό peer2peer network;
Κατ’ αρχάς, τα torrents δημιουργήθηκαν για το sharing και το downloading ιδιαίτερα δημοφιλών αρχείων. Το πλεονέκτημά τους σε σχέση με τα παραδοσιακά peer2peer networks είναι ότι «πιάνουν» πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, κυρίως διότι πλέον είναι πολύ πιο δημοφιλή. Στηρίζονται στη βασική αρχή του simultaneous downloading που χρησιμοποιούν και τα peer to peer, και η οποία πρακτικά σημαίνει ότι το κομμάτι του αρχείου που έχει κατέβει μέχρι στιγμής στον υπολογιστή μου «προστίθεται» στην αρχική πηγή –που είναι ο χρήστης από τον οποίον το κατεβάζω– άρα ο επόμενος χρήστης θα το κατεβάσει με μεγαλύτερη ταχύτητα. Με λίγα λόγια, η ταχύτητα με την οποία κατεβαίνει ένα αρχείο είναι ευθέως ανάλογη με τον αριθμό των χρηστών που το κατεβάζουν.

Και γιατί έγιναν τόσο δημοφιλή, αφού δεν έχουν καμία ιδιαίτερη διαφορά από τα peer2peer;
Έχουν: ότι δεν στηρίζονται σε ένα συγκεκριμένο server, και άρα δεν μπορούν εύκολα να τιναχθούν στον αέρα από εταιρείες που διεκδικούν τα πνευματικά τους δικαιώματα και να μας αφήσουν χρόνους όπως συνέβη με το Napster και τους διαδόχους του. Επίσης, τα παραδοσιακά peer2peer networks διατηρούσαν λίστες των χρηστών τους –ή έστω των usernames αυτών– οι οποίες ήταν προσβάσιμες σε οποιονδήποτε μπορούσε νομικά να τις διεκδικήσει. Τα torrents διασφαλίζουν την ανωνυμία των seeders –των κατόχων ενός συγκεκριμένου αρχείου– τουλάχιστον στις χώρες όπου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι Internet Service Providers δεν είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν τα στοιχεία των IPs. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, στις χώρες αυτές. Με απλά λόγια, Με απλά λόγια, τα torrents είναι ο εφιάλτης των δισκογραφικών και των εταιρειών παραγωγής ταινιών, καθώς τα τελευταία χρόνια το είδος αυτό της ψηφιακής κλοπής έχει ανθίσει.

Άλλη βασική διαφορά τους από τα "παραδοσιακά" peer2peer είναι η έμφαση που δίνουν στο sharing των αρχείων
: ενώ στα p2p μπορούσες κάλλιστα να κατεβάζεις αρχεία χωρίς να "προσφέρεις" στην κοινότητα, εδώ το task είναι μάλλον δύσκολο. Χαρακτηριστικό είναι ότι διάφορα hacks που εμφανίστηκαν κατά καιρούς, τα οποία επέτρεπαν να κατεβάζεις χωρίς να προσφέρεις, αποβλήθηκαν από την κοινότητα, μέσω των ίδιων των χρηστών. Τα torrents ουσιαστικά υποχρεώνουν τους χρήστες που κατεβάζουν να προσφέρουν ταυτόχρονα, πολλές φορές με αυστηρό ratio

Εκείνη η ιστορία με το Pirate Bay, που έκλεισε μετά από δικαστήρια για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων δεν αποδεικνύει ότι τα torrents θα ακολουθήσουν τη μοίρα των p2p;
Όχι, γιατί το Pirate Bay δεν ήταν torrent client. Ήταν tracker, δηλαδή ουσιαστικά μηχανή αναζήτησης torrents. Τέτοιες υπάρχουν χιλιάδες, και καθημερινά δημιουργούνται νέες. Αρκεί να αναζητήσετε στο Google τον τίτλο μιας ταινίας, ή ενός album, ακολουθούμενο από τη λέξη torrent, για να πειστείτε για του λόγου μας το αληθές.

Ωραία λοιπόν. Πώς θα κατεβάσω ένα αρχείο με torrents;
Πάρα πολύ εύκολα. Κατ’ αρχάς, χρειάζεστε έναν torrent client, όπως το bit Torrent, το uTorrent, το Deluge ή το Vuze. Όλοι οι παραπάνω –και άπειροι ακόμα– κατεβαίνουν δωρεάν από τα site τους, εγκαθίστανται στον υπολογιστή σας και είναι έτοιμοι προς χρήση με ένα απλό installation –το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις σας ζητά απλά την ταχύτητα του modem σας. Μόλις τελειώσετε με την εγκατάσταση, πηγαίνετε σε έναν tracker –όπως το torrentz.com, το TorrentReactor.net ή το gamato.info– ή απλά στο Google και αναζητάτε το podcast, το audio book ή οτιδήποτε θέλετε να κατεβάσετε. Όταν το βρείτε, κάνετε κλικ στο “download this torrent”. Με την ολοκλήρωση του downloading –που δε θα ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις τα 2-3 δευτερόλεπτα– το “open with” dialogue box του explorer θα σας ρωτά τι θέλετε να κάνετε με αυτό το αρχείο.

Η σωστή απάντηση είναι ότι θέλετε να το ανοίξετε με το πρόγραμμα Torrent που έχετε κατεβάσει. Διαφορετικά, απλά αποθηκεύετε το αρχείο στον υπολογιστή σας, ανοίγετε το πρόγραμμα Torrent και χρησιμοποιείτε τη λειτουργία “Open Torrent”, δίνοντας το path του φρεσκο-κατεβασμένου torrent σας. Οι περισσότεροι clients υποστηρίζουν και τη λειτουργία drag and drop, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία. Το download του αρχείου σας θα αρχίσει αυτόματα –και θα πάρει κάποιο χρόνο, οπότε μπορείτε να συνεχίσετε να σερφάρετε ή απλά να αφήσετε τον υπολογιστή ανοικτό και να σηκωθείτε να κάνετε κάτι άλλο.

Κι αν δε θέλω να αφήσω τον υπολογιστή μου ανοικτό;
Κανένα πρόβλημα. Οι περισσότεροι torrent clients θα συνεχίσουν το downloading από το σημείο στο οποίο είχε διακοπεί όταν τον ξανανοίξετε.

Πώς μπορώ να πετύχω την καλύτερη δυνατή ταχύτητα;
Αναζητώντας και κατεβάζοντας τα torrents με τον μεγαλύτερο αριθμό seeders –ήτοι, κατόχων του αρχείου που θέλετε να κατεβάσετε. Στα peer2peer networks οι seeders λέγονταν απλά “users”, για να μην μπερδεύεστε. Όσο περισσότεροι οι seeders, τόσο μεγαλύτερη η ταχύτητα του downloading. Εναλλακτικά, μπορείτε να εγγραφείτε και να αναζητάτε torrents σε private trackers, όπως το Cinematik.net ή το I Love Torrents οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δίνουν καλύτερες ταχύτητες –σε εξίσου πολλές περιπτώσεις, όμως, απαιτούν κάποιο ποσό για την εγγραφή σας, ή κάποιον γνωστό που να είναι ήδη μέλος για να σας καλέσει (πώς ήταν παλιά το Gmail; Έτσι).

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v