Πώς θα μετατρέψεις το σπίτι σου σε Airbnb;

Έχεις τον χώρο και τη διάθεση και θες να εκμισθώσεις ένα διαμέρισμα στο Airbnb; Όσα πρέπει να γνωρίζεις για να το κάνεις σωστά.
Πώς θα μετατρέψεις το σπίτι σου σε Airbnb;

Έχεις ένα διαμέρισμα που θέλεις να αξιοποιήσεις ή σκέφτεσαι να κάνεις μια επένδυση για βραχυχρόνια μίσθωση;

Το Airbnb και οι παρόμοιες πλατφόρμες είναι αρκετά δελεαστικές λύσεις για να βγάλει κανείς κάποια παραπάνω χρήματα από ένα μηνιαίο ενοίκιο. Είναι όμως κάτι εφικτό και εύκολο ή μήπως αυτή ιδέα κρύβει παγίδες;

Για αρχή θα πρέπει να δεις τα θετικά: ότι θα έχεις ένα διαμέρισμα που θα έχεις την ευελιξία να νοικιάζεις οποίες μέρες του μήνα και του χρόνου θέλεις, και φυσικά σε όποια τιμή θέλεις. Η συνεργασία με το Airbnb και τις παρόμοιες πλατφόρμες έχει αυτό το μεγάλο προσόν. Το ημερολόγιο των κρατήσεων σου το ορίζεις εσύ. Από μία μέρα το λιγότερο μέχρι μίσθωση με το μήνα.

Ακόμα, μπορείς να νοικιάζεις ένα μέρος του διαμερίσματός σου που σίγουρα θα περιλαμβάνει ένα υπνοδωμάτιο με κοινόχρηστους χώρους, το σαλόνι και την κουζίνα του σπιτιού σου.

Ανάλογα το μέγεθος του χώρου και τις ανέσεις που δύναται κανείς να προσφέρει, αλλάζει και το κόστος. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

Η περιοχή

Ένας βασικός παράγοντας είναι η περιοχή που βρίσκεται το διαμέρισμα. Είναι κοντά στο κέντρο της πόλης; Κοντά σε μέσα μεταφοράς; Δίπλα σε παραλία; Σε μικρή απόσταση από αξιοθέατα της πόλης; Όλα αυτά επηρεάζουν τις κρατήσεις και την τιμή που θα κοστολογήσεις τον χώρο σου.

Το μέγεθος και οι ανέσεις του σπιτιού

Πόσο μεγάλος είναι ο χώρος; Είναι ανακαινισμένος  και πλήρως εξοπλισμένος; Βασικό στοιχείο είναι να έχει ίντερνετ, ακόμη και μέτριας ταχύτητας και- εννοείται- τα καθαρά σεντόνια και οι πετσέτες (ανάλογα με τον αριθμό ατόμων που πρόκειται να φιλοξενήσεις και κάποια έξτρα). Δευτερευόντως  η (καλωδιακή) τηλεόραση, η πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τα βασικά είδη μπάνιου (σαμπουάν κλπ), Ένα άνετο κρεβάτι και ένα φιλόξενο σαλόνι είναι σίγουρα πλεονεκτήματα για ένα χώρο.

Η καθαριότητα

Πρέπει τα πάντα να είναι στην πεντακάθαρα, ακόμη και αν το διαμέρισμα είναι παλιό και ο εξοπλισμός του ελλιπής. Οι απαιτήσεις των πελατών είναι δεν είναι λιγότερες από τις απαιτήσεις που έχει ένας πελάτης όταν μπαίνει σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Η καθαριότητα είναι από τα σημαντικότερα κριτήρια στην κριτική που βάζει ο πελάτης στο τέλος της διαμονής του. No shortcuts σε αυτό το ζήτημα. 

Η επικοινωνία

Για να έχεις καλές κριτικές πρέπει από την αρχή να έχεις μια καλή επικοινωνία με τον μελλοντικό επισκέπτη σου. Ένα θερμό μήνυμα για καλωσόρισμα θέτει πάντα μια βάση για μια καλή κριτική. Είναι σημαντικό να καθοδηγήσεις τους επισκέπτες για την πρόσβαση τους στο διαμέρισμα και τις επιλογές που έχουν με τα ΜΜΜ.

Η παρουσίαση

Είναι σημαντικό όταν είσαι ανάμεσα σε τόσα πολλά διαμερίσματα να βρεις έναν τρόπο ώστε το διαμέρισμα σου να ξεχωρίσει ανάμεσα στις υπόλοιπες καταχωρήσεις. Μια επαγγελματική φωτογράφιση είναι ιδανική για να το καταφέρεις αυτό καθώς και μια αναλυτική επεξήγηση του χώρου σου.

Η ευελιξία του check-in και του check-out

Πρέπει οργανωθείς στο θέμα αυτό. Πρόκειται να είναι κάποιος παρών στο διαμέρισμα για να δώσει τα κλειδιά και να καλωσορίσει τους πελάτες, ή προτιμάς την επιλογή του self check-in με ένα lockbox, όπου ο πελάτης με έναν κωδικό παραλαμβάνει τα κλειδιά  και έχει πρόσβαση στο διαμέρισμα;

Βασικές πληροφορίες για την περιοχή

Είτε έχεις φυσική παρουσία σαν host είτε όχι, οφείλεις να δώσεις κάποιες βασικές πληροφορίες στον επισκέπτη που πιθανώς να μη γνωρίζει την περιοχή και την πόλη. Ένας χάρτης, μια επεξήγηση των κοντινών καταστημάτων για τα βασικά αγαθά, για ATM, ένα φαρμακείο δεν πρέπει να λείπουν από το χώρο. Μια καλή ιδέα είναι και οι αριθμοί έκτακτης ανάγκης για παν ενδεχόμενο.

Οι κριτικές

Ίσως ένας από τους βασικότερους παράγοντες της επιτυχίας ενός σπιτιού. Ο πελάτης μετά την διαμονή του, σου καταθέτει μια κριτική με αστέρια πάνω στην καθαριότητα, την άνεση, τον εξοπλισμό, την επικοινωνία και τις λεπτομέρειες που έχεις φροντίσει να έχει ο χώρος σου. Όσο πιο καλές κριτικές έχεις τόσο πιο πολύ «ανεβαίνεις» στην πλατφόρμα και τόσο πιο πολλούς πελάτες θα έχεις. Από 4.8 αστέρια και πάνω κερδίζεις τον τίτλο του Superhost κάτι που πλέον αρκετός κόσμος θεωρεί απαραίτητο για να κάνει μια κράτηση στην πλατφόρμα. Καλή ιδέα είναι και ένα μικρό δωράκι προς τους επισκέπτες για καλωσόρισμα, όπως ένα μπουκάλι κρασί (έστω και χαμηλού κόστους) ή κάποιο παραδοσιακό προϊόν της χώρας ή της περιοχής, όπως τσίπουρο, ζυμαρικά, ξηρούς καρπούς ή κάποιο αναμνηστικό κλπ 

Ίσως ακούγεται πολύπλοκο, όμως αν κανείς έχει την υπομονή να εξοπλίσει ένα χώρο και να επικοινωνεί με τους μελλοντικούς επισκέπτες, σίγουρα είναι μια καλή λύση για ένα εισόδημα με part-time απασχόληση.

Το φορολογικό κόστος

Τέλος, δεν πρέπει πάλι να ξεχνάς τα κόστη που μπορεί να αποφέρει η βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου σου. Τα εισοδήματα που αποκτώνται από βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ψηφιακής πλατφόρμας (τύπου Airbnb) φορολογούνται αυτοτελώς, ακριβώς όπως τα εισοδήματα από ενοικίαση ακινήτων σύμφωνα με τις παρακάτω κλίμακες:

0-12.000€ με συντελεστή 15%

12.001-35.000€ με συντελεστή 35%

35.001€ και άνω με συντελεστή 45%

Από το 2022 τα παραπάνω εισοδήματα δεν επιβαρύνονται πια με εισφορά αλληλεγγύης καθώς καταργήθηκε.

Οι εκμισθωτές ακινήτων, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν τα εν λόγω ακίνητα μέσω ψηφιακής πλατφόρμας  στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» της ΑΑΔΕ εισέρχοντας με τους κωδικούς του συστήματος Taxisnet. Εκεί θα ορίσουν τον «Διαχειριστή ακινήτου» και θα αποκτήσουν «Αριθμό Μητρώου Ακινήτου» (Α.Μ.Α.)

Ο Α.Μ.Α. πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά και σε κάθε ψηφιακή πλατφόρμα ή άλλο μέσο προβολής όπου αναρτάται  το ακίνητο. Μετά από κάθε μίσθωση υποβάλλεται «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή.

Τέλος, οι εκμισθωτές υποχρεούνται έως τις 28/2 κάθε έτους να οριστικοποιούν τα στοιχεία που έχουν καταχωρίσει στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» και αφορούν το προηγούμενο έτος ώστε να γίνουν τυχόν διορθώσεις και να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα.

Εν κατακλείδι, οι μηνιαίοι λογαριασμοί και η φορολογία μπορεί να γίνουν αρκετά τσουχτεροί και δεν πρέπει να είναι αμελητέοι παράγοντες στην απόφαση σου να καταχωρήσεις το διαμέρισμα σου σε μια από τις πλατφόρμες. Προς το παρόν, έως και τον Αύγουστο του 2022 που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι τιμές στην πλατφόρμα δεν ενσωματώνουν το υψηλό κόστος ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι μια ενεργοβόρα ενοικίαση του χώρου (ανοικτό air condition όλη την ημέρα, θερμοσίφωνας κλπ) μπορεί να καταστήσει την ιδέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ασύμφορη, αν ο ιδιοκτήτης συνυπολογίσει και τον προσωπικό κόπο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v