Αυτοί είναι οι καλύτεροι τρόποι να χτίσεις αυτοπεποίθηση

Αν πιστεύεις ότι σου λείπει αυτοπεποίθηση, καλωσήρθες στο κλαμπ. Υπάρχουν τρόποι να την αποκτήσεις, όσο απίστευτο και αν σου φαίνεται.
Αυτοί είναι οι καλύτεροι τρόποι να χτίσεις αυτοπεποίθηση
Αντίθετα απ’ ό,τι ίσως πιστεύεις, κανείς δεν γεννιέται με αυτοπεποίθηση. Κάποιοι λίγοι έχουν την τύχη να μεγαλώνουν σε υποστηρικτικά περιβάλλοντα που την καλλιεργούν, όλοι οι υπόλοιποι περνάμε τη μισή ζωή μας να την αναζητούμε. Κι αυτό δεν το λέμε για να σε απογοητεύσουμε, αλλά αντίθετα για να σου πούμε ότι η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι που έχεις. Είναι κάτι που χτίζεις, μέρα με τη μέρα. Κι αυτοί είναι οι καλύτεροι τρόποι να το κάνεις.

Μην πηγαίνεις εκεί που δε σε θέλουν

Η πάνσοφη συμβουλή των γιαγιάδων μας λέει, σε ελεύθερη μετάφραση, πως αν κινείσαι σε περιβάλλοντα στα οποία καλείσαι μονίμως να αποδείξεις την αξία σου, είναι λογικό να μην έχεις αυτοπεποίθηση. Πέρνα περισσότερο χρόνο με ανθρώπους που σε εκτιμούν και σε αποδέχονται, και θα δεις πόσο γρήγορα αλλάζει η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου.

Αντιμετώπισε τους φόβους σου

Μια άλλη παλιά συμβουλή λέει «κάνε ένα πράγμα που σε τρομάζει κάθε μέρα». Και μπορεί αυτό το «κάθε μέρα» να είναι κομμάτι υπερβολή, δεν υπάρχει όμως καλύτερη ένεση αυτοπεποίθησης από το να φέρνεις σε πέρας κάτι το οποίο φοβάσαι, ή έστω διστάζεις, να κάνεις. Δεν έχει σημασία αν αυτό θα είναι να αναλάβεις μια νέα πρωτοβουλία στη δουλειά ή να πιάσεις κουβέντα σε έναν άγνωστο άνθρωπο στο μπαρ. Αρκεί να είναι κάτι που σε βγάζει από το comfort zone σου, που λέγαμε και στο χωριό.

Μην συγκρίνεσαι με άλλους

Ξέρουμε, εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις, αλλά να σου πούμε ένα μυστικό; Κάθε άνθρωπος που μπορεί να σου φαίνεται επιτυχημένος/ ευτυχισμένος/ καλύτερος από σένα σε κάτι, πιστεύει πιθανότατα το ίδιο για σένα. Κι επίσης, κουβαλάει όπως όλοι μας έναν σταυρό για τον οποίο δεν έχεις ιδέα.

Μάθε κάτι καινούριο

Δεν είναι ανάγκη να επενδύσεις τρία χρόνια στο να μάθεις μια ξένη γλώσσα από το μηδέν –αν και ωραίο θα ήταν κι αυτό. Μπορείς να ξεκινήσεις από κάτι εξαιρετικά μικρότερο, από οτιδήποτε σε ενδιαφέρει βασικά. Και ακόμα καλύτερα, να κάνεις συνήθεια το να μαθαίνεις κάτι καινούριο κάθε μέρα. Στην εποχή της παντελώς δωρεάν και προσβάσιμης πληροφορίας, δεν υπάρχει τίποτα ευκολότερο από αυτό. Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, άνοιξε απλά μια τυχαία σελίδα της Wikipedia και κάνε κλικ σε ό,τι σου τραβήξει την προσοχή. Οι νέες γνώσεις δημιουργούν νέες συνάψεις στον εγκέφαλο, οι οποίες με την σειρά τους σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου.

Εξάσκησέ το

Αυτό που οι αμερικάνικες λίστες συμβουλών λένε “fake it till you make it”: Κοίτα τους άλλους στα μάτια όταν τους μιλάς, μην καμπουριάζεις και μην προσπαθείς να «κρυφτείς» στον χώρο, μίλα λίγο πιο δυνατά απ’ ό,τι συνηθίζεις, αποδέξου τα κομπλιμέντα και μην προσπαθείς να τα ακυρώσεις, πες τη γνώμη σου ακόμα και αν χρειαστεί να το κάνεις με λιγότερα λόγια για να κρύψεις το ότι η φωνή σου τρέμει. Δε λέμε να οργανώσεις ομιλία μπροστά σε κοινό από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά αν τα κάνεις όλα αυτά λίγο λίγο θα διαπιστώσεις ότι η αυτοπεποίθηση χτίζεται και με την εξάσκηση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v