Τι να κάνω όταν νιώθω μηδέν ενέργεια;

Αισθάνεσαι ότι δεν έχεις ενέργεια για τίποτα; Ξυπνάς κουρασμένος; Μη σκιάζεσαι, με αυτά τα έξυπνα tips, θα ζωντανέψεις και πάλι.
Τι να κάνω όταν νιώθω μηδέν ενέργεια;
Υπάρχουν μέρες που είναι πιο δύσκολες από τις άλλες. Όλοι σχεδόν το ξέρουν αυτό. Μιλάμε για εκείνες τις μέρες που νιώθεις μια εξάντληση και ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα πέρα από τα βασικά. Δυσκολεύεσαι πολύ να είσαι λειτουργικός τόσο στη δουλειά,  όσο και στην καθημερινότητά σου, αναζητώντας μονάχα την άνεση του κρεβατιού σου. Αρχικά μην ταράζεσαι και μη στεναχωριέσαι. Είναι κάτι που συμβαίνει στους περισσότερους, για αυτό και θα σου παρουσιάσουμε κάποιους έξυπνους τρόπους που θα σε βοηθήσουν πολύ να μην νιώθεις έτσι.

Το πρωινό είναι το κλειδί

Δεν είναι τυχαία το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας για τους περισσότερους. Ωστόσο, αν τρως έναν συνδυασμό κέικ-κρουασάν και γεμιστών τσουρεκιών δεν θα δεις χαΐρι. Αυτό συμβαίνει γιατί ο συνδυασμός ζάχαρης και υδατανθράκων θα ανεβάσει για λίγο μόνο τα επίπεδα της ενέργειάς σου, η οποία όμως θα πάρει την κατιούσα πολύ σύντομα. Αντ’ αυτών λοιπόν, προτίμησε ένα πρωινό που θα έχει περισσότερη πρωτεΐνη (μην ξεχνάς τα δημητριακά ολικής άλεσης που έχουν σώσει κόσμο και κοσμάκη). Ο συγκεκριμένος συνδυασμός θέλει πολύ περισσότερο χρόνο να μετατραπεί σε γλυκόζη, επομένως διατηρεί την ενέργεια σου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Γυμνάσου και θα δεις

Δεν χρειάζεται να λιώνεις καθημερινά στο γυμναστήριο, ούτε να καταπίνεις χιλιόμετρα στο τρέξιμο. Παν μέτρον άριστον λέγανε οι αρχαίοι μας πρόγονοι κι η ζωή τους επαλήθευσε πολλές φορές. Δοκίμασε ένα σετ ασκήσεων κάθε μέρα (οι διαφραγματικές, θα βελτιώσουν κατά πολύ την καθημερινότητά σου). Συμβουλέψου έναν ειδικό (φυσικοθεραπευτή/ γυμναστή) και φτιάξε ανάλογα με το πρόγραμμά σου ένα σετ ασκήσεων που θα σε αναζωογονεί.

Εμπρός καλά μου πόδια

Σε συνδυασμό με το παραπάνω το περπάτημα θα αυξήσει κατά πολύ την ενέργεια σου και θα καταπολεμήσει τη συνήθεια της καθιστικής ζωής, όπως και της μετακίνησής σου με αυτοκίνητο. Τώρα μάλιστα με τη βενζίνη να έχει εκτοξευθεί, θα μείνει και κάτι παραπάνω στο πορτοφόλι. Αν εντάξεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα ένα 15λεπτο περπάτημα, θα δεις τα ποσοστά ενέργειας σου στη διάρκεια της μέρας να αυξάνονται κατά πολύ.

Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά έλα πάρε και μένα

Ο ύπνος συνδέεται άμεσα με την ενέργεια που έχουμε στη μέρα μας, όπως θα έχεις διαπιστώσει και εσύ στην πορεία της ζωής σου. Για αυτό είναι σημαντικό να πέφτεις στο κρεβατάκι σου νωρίς και να κοιμηθείς 7-8 ώρες το βράδυ. Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρεις, προσπάθησε μεσα στη μέρα να πάρεις ένα από αυτά τα θαυματουργά power naps των 10-20 λεπτών, όταν νιώσεις εξάντληση, και θα δεις ότι θα γεμίσεις μπαταρίες πολύ πιο γρήγορα.

Μείωσε την καφεΐνη

Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται η καφεΐνη δεν είναι σύμμαχος της ενέργειας. Κι αν το πρωινό σου καφεδάκι σε βοηθάει για να ανοίξει το μάτι, καλό είναι να γνωρίζεις ότι οι πολλοί καφέδες ενεργοποιούν την παραγωγή αδρεναλίνης και κορτιζόλης, ορμονών που θα σου δώσουν μεν ενέργεια, αλλά όχι για πολύ. Περιορίζοντας λοιπόν τα καφεδάκια, θα δεις μια βελτίωση στο πρόβλημά σου.

Στρες καταραμένο μας έχεις φάει τη ζωή και την ενέργεια

Όσο πιο αγχωμένος είσαι τόσο πιο εύκολα στραγγίζεις από ενέργεια, νιώθοντας εξάντληση κι αδυναμία να κάνεις οτιδήποτε. Για αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να βρεις αγχολυτικούς τρόπους οι οποίοι θα σου επιτρέψουν να διατηρήσεις περισσότερη ενέργεια στη διάρκεια της μέρας σου. Ένας γρήγορος τρόπος για να μην σε καταπιεί το άγχος είναι να συντονίσεις τον ρυθμό της αναπνοής σου, ξεκινώντας με βαθιές ανάσες, κάθε φορά που το άγχος σου χτυπά την πόρτα, ρουφώντας την ενέργειά σου.

Ο σίδηρος και το μαγνήσιο είναι το κλειδί

Τα χαμηλά ποσοστά σιδήρου και μαγνησίου είναι υπεύθυνα πολλές φορές για τη μειωμένη ενέργειά σου. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ενσωματώσεις στο πρόγραμμα της διατροφή σου σαλάτες  για το μαγνήσιο αλλά και τροφές πλούσιες σε σίδηρο (συκώτι, όσπρια, αρακάς, σταφίδες, γαρίδες, αυγό, σπανάκι μεταξύ άλλων). Υπάρχει κι η λύση των συμπληρωμάτων, ωστόσο αυτή καλό θα ήταν να την ακολουθήσεις μετά από αντίστοιχη συμβουλή γιατρού.

Τα συχνά γεύματα είναι η λύση

Αν το πρόγραμμα σου είναι επιβαρυμένο κι αμελείς τα γεύματά σου, είναι λογικό να μειώνεται η ενέργεια που νιώθεις, ειδικά όσο φτάνεις πιο κοντά στο τέλος της μέρας. Για αυτό είναι σημαντικό να εντάξεις στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής σου περισσότερα γεύματα, αποφεύγοντας στα ενδιάμεσα να τρως πολλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη. Προτίμησε σνακ πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, όπως είναι τα κράκερ ολικής άλεσης, ενώ και οι ανάλατοι ωμοί ξηροί καρποί κάνουν το θαύμα τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v