Πώς θα φτιάξεις τέλειο ζεστό κρασί στο σπίτι

Το gluhwein φτιάχνεται πανεύκολα, μοσχοβολά όλο το σπίτι, και ζεσταίνει χέρια και καρδιές. Δες την κλασική συνταγή για την επόμενη μάζωξη της παρέας.
Πώς θα φτιάξεις τέλειο ζεστό κρασί στο σπίτι
Αν έχεις βολτάρει έστω και μια φορά στη ζωή σου σε κάποια από τις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης (αχ ωραίες εποχές τότε που ταξιδεύαμε) το άρωμά του δεν το ξεχνάς ποτέ: Το gluhwein, ή mulled wine, ή απλά ζεστό κρασί στα καθ’ ημάς σου ζεσταίνει τα χέρια και την καρδιά, έχει γεύση Χριστουγέννων και είναι ό,τι πρέπει για τις χειμωνιάτικες μαζώξεις της παρέας στο σπίτι.

Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι φτιάχνεται πανεύκολα. Υπάρχουν ένα σωρό παραλλαγές, αλλά εμείς λέμε να ξεκινήσεις από την παρακάτω κλασική συνταγή κι αφού την κατακτήσεις να πειραματιστείς με νεοτερισμούς που έχουμε συγκεντρώσει εδώ, ή αφήνοντας ελεύθερη την φαντασία σου να δημιουργήσει.

Υλικά

1 λίτρο κόκκινο κρασί
1 λεμόνι (τον χυμό του)
1 πορτοκάλι (τον χυμό του)
2 ξυλάκια κανέλας
3 γαρίφαλα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση

Βάζουμε το κρασί σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα υλικά, ένα ένα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά, και το αφήνουμε για περίπου 20 έως 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, χωρίς να το αφήσουμε να πάρει βράση. Όσο περισσότερο το αφήσουμε στη φωτιά, τόσο πιο δυνατή θα είναι η γεύση των αρωματικών και των μπαχαρικών. Σερβίρουμε σουρώνοντας σε κούπες στις οποίες έχουμε προηγουμένως τοποθετήσει ένα ξυλάκι κανέλας.

Μερικά πολύτιμα μυστικά

Διάλεξε ένα κόκκινο κρασί ξηρό, με γεμάτο σώμα και φρουτένιο άρωμα. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβό –πρέπει όμως να πίνεται και σκέτο.

Έξτρα υλικά κατάλληλα για πειραματισμούς, ανάλογα με τα γούστα τα δικά σου και της παρέας: Μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, κάρδαμο, ή μπαχάρι.

Ζέστανε τις κούπες στις οποίες θα σερβίρεις το κρασί, τοποθετώντας τις για 1-2 λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων, προκειμένου να διατηρήσουν ζεστό το κρασί για περισσότερη ώρα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v