Πώς θα γλιτώσεις τα νεύρα της τηλεργασίας

Ξυπνάς και κοιμάσαι με νεύρα και στρες λόγω τηλεργασίας; Παρ’ το αλλιώς, μάλλον κάτι κάνεις λάθος. Δες πώς θα χαλαρώσεις.
Πώς θα γλιτώσεις τα νεύρα της τηλεργασίας
Η υποχρεωτική τηλεργασία σε μεταμόρφωσε από έναν κατά άλλα πράο εργαζόμενο σε ένα υβρίδιο του παλιού σου εαυτού με τον Χαλκ. Δεν είναι παράλογο, η δουλειά από το σπίτι έχει τις παγίδες της, όμως κάνοντας μερικές αλλαγές θα μπορέσεις να τιθασεύσεις νεύρα και στρες.

Κάνε ένα διάλειμμα

Αν νιώθεις αγχωμένος, έχεις νεύρα ή το μυαλό σου έχει «κολλήσει» σε κάτι, ώρα να κάνεις ένα διαλειμματάκι και να δουλέψεις λίγο το κορμάκι σου. Κάτι τέτοιο δε θα σε αποσυμφορήσει μόνο, αλλά θα σου δώσει και λίγη παραπάνω ενέργεια για να βγάλεις τη μέρα. Μπορεί να είναι ένα σύντομο σέσιον γιόγκα, ή μερικές διατάσεις ή μια σύντομη κυκλική προπόνηση. Σε κάθε περίπτωση απόφυγε να πιεις καφέ – θα σε τσιτώσει παραπάνω.

Άκου ένα podcast ή χαλαρωτική μουσική

Νιώθεις το στρες σου να ανεβαίνει; Δοκίμασε κάτι που θα σου βελτιώσει τη διάθεση. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να βάλεις μια χαλαρωτική ή ευχάριστη λίστα να παίζει ενώ δουλεύεις για να απολαύσεις τη στιγμή και να βγει πιο εύκολα οτιδήποτε έχεις να κάνεις. Επίσης, βρες ένα podcast το οποίο δε θα σου χαλάσει τη συγκέντρωση, ούτε θα σε κάνει να ταλαιπωρείς το μυαλουδάκι σου και άστο να παίζει. Σε κάθε περίπτωση απόφυγε να βάλεις ειδήσεις ή οτιδήποτε έχει να κάνει με την επικαιρότητα.

Πάρε τηλέφωνο έναν συνάδελφο

Η κοινωνικοποίηση κάνει θαύματα και μάλλον είναι αυτό που σου λείπει και γι’ αυτό έχεις νεύρα. Η τηλεεργασία είναι πράγμα μοναχικό και μπορεί εύκολα να σε «κάψει», γιατί πλέον δεν έχεις όλα τα ωραία και αποσυμφορητικά του να δουλεύεις με κόσμο (καλαμπουράκια, συζητήσεις κ.α.). Δοκίμασε λοιπόν να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα και να πάρεις τον/την συνάδελφο με τον οποίο τα λέτε ωραία και να κάνετε λίγο πρωινό ή μεσημεριανό κους κους.

Βγες έξω

Αν έχεις τη δυνατότητα να δουλέψεις σε εξωτερικό χώρο κάν’ το. Όχι μόνο θα αλλάξεις σκηνικό κάτι που θα σε χαλαρώσει, αλλά ενδεχομένως να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και να σου δώσει περισσότερη ενέργεια. Πάρε το λάπτοπ στο μπαλκόνι (ΜΓΔ) ή κάνε ό,τι όσα τηλεφωνήματα έχεις ενώ βολτάρεις στο τετράγωνο ή πας στο περίπτερο για να πάρεις το κατιτίς. Ακόμα και αν δεν μπορείς να δουλέψεις σε εξωτερικό χώρο, κάνε το «έξω» μέρος της μέρας σου – είτε μια βόλτα/προπόνηση στο πάρκο ή ένα σνακ στο παγκάκι.

Μίλα για τις ανάγκες σου στο αφεντικό

Αν έχετε καλές σχέσεις και είναι προσιτός, μοιράσου μαζί του όσα σε απασχολούν/εκνευρίζουν. Αν είναι σωστός, θα καταλάβει ότι όσο καλύτερα είσαι ψυχολογικά, τόσο καλύτερα θα αποδώσεις. Μη φοβηθείς λοιπόν να του ζητήσεις πράγματα, π.χ. ένα πιο ευέλικτο ωράριο αν είσαι σπίτι με τα πιτσιρίκια, ή μια συνάντηση μαζί του για κατς απ μέσα στην εβδομάδα. Θυμήσου ότι δεν δουλεύεις απλά από το σπίτι, είσαι στο σπίτι λόγω παγκόσμιας κρίσης και προσπαθείς να δουλέψεις. Μπορείς επίσης να μιλήσεις με τους συναδέλφους σου και να τους πεις για τα ζόρια που τραβάς.

Διαμόρφωσε κατάλληλα το περιβάλλον

Το σπίτι σου θα πρέπει να είναι ένα «καταφύγιο» από το στρες, όμως όταν δουλεύεις από το σπίτι, κυριολεκτικά είναι σαν να καλωσορίζεις το στρες στον προσωπικό σου χώρο. Για να διαχωρίσεις λοιπόν ένα παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον από μια χαλαρωτική όαση, φτιάξε έναν συγκεκριμένο χώρο εργασίας στο σπίτι που να προορίζεται μόνο για αυτό. Αν εργάζεσαι στους χώρους που χρησιμοποιείς για χαλάρωση (όπως ο καναπές ή το κρεβάτι σου), το μυαλό σου μπορεί να αρχίσει να συσχετίζει αυτούς τους χώρους με άγχος.

Ακολούθησε μια χαλαρωτική πρωινή ρουτίνα

Όταν δουλεύεις στο σπίτι είναι εύκολο να αφήσεις τις υποχρεώσεις να «ρουφήξουν» όλο σου τον χρόνο. Να θυμάσαι λοιπόν ότι η δουλειά είναι μόνο ένα κομμάτι της ζωής σου, όχι ολόκληρη. Απόφυγε να τσεκάρεις μέιλ και μηνύματα με το που ξυπνάς, ακόμα και ένα κατά τα άλλα αθώο σκρολ μπορεί να σου ανεβάσει πίεση στο εκατό. Αντ’ αυτού, ξύπνα χωρίς να ανοίξεις κινητό, φτιάξε πρωινό, άκου λίγο μουσική και ξεκινά τη μέρα χαλαρά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v