Πώς θα γίνει να πίνεις λιγότερο

Καθώς οι ανησυχητικές έρευνες διαδέχονται η μια την άλλη, αναρωτηθήκαμε πώς θα γίνει να μη βγούμε αλκοολικοί από αυτό το λοκντάουν.
Πώς θα γίνει να πίνεις λιγότερο
Όχι πως δεν το ξέραμε, απλώς έρχονται κάθε τρεις και λίγο έρευνες σαν αυτή να μας επιβεβαιώσουν πως τα απανωτά λοκντάουν αυξάνουν την κατανάλωση αλκοόλ και να ανησυχήσουν όσους εξ ημών είχαμε ήδη μια κάποια ροπή. Αναζητήσαμε λοιπόν τρόπους να μετριάσουμε κάπως το αλκοόλ που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα… και τους βρήκαμε.

Απόφυγε τα σκληρά ποτά: Προτίμησε μια καλή μπύρα ή κανα-δυο ποτήρια κρασί εκεί που βλέπεις την ταινία σου, από ένα σκέτο ουίσκι με πάγο. Ο χρόνος κατανάλωσης είναι ο ίδιος, αλλά η ποσότητα αλκοόλ στον οργανισμό σου εξαιρετικά μειωμένη.

Βάλε ένα εβδομαδιαίο όριο: Αν δεν μπορείς να αντισταθείς σε ένα ρούμι-κόλα (και ποιος μπορεί, εδώ που τα λέμε) θέσε στον εαυτό σου έναν κανόνα, ότι ας πούμε δεν θα ξεπερνάς τις τρεις φορές την εβδομάδα σκληρού αλκοόλ –και φρόντισε να τον τηρήσεις.

Σημείωσε τι πίνεις: Για να μπορέσεις να τηρήσεις τον κανόνα σου, είναι σημαντικό να ξέρεις πόσες φορές την εβδομάδα πίνεις τι. Γράψε απλώς σε ένα note στο κινητό σου πριν κοιμηθείς τι ήπιες μέσα στην ημέρα, και σε μια εβδομάδα θα έχεις μια αρκετά καλή εικόνα των συνηθειών σου, για να μπορέσεις να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους.

Κάνε τα ποτά πιο ελαφριά: Το ρούμι-κόλα που λέγαμε παραπάνω είναι μια χαρά και με τη μισή ποσότητα ρουμιού από την συνηθισμένη σου –και τη συνηθίζεις κι αυτή πολύ γρήγορα, είναι αξιοθαύμαστο πόσο ευπροσάρμοστος είναι ο ανθρώπινος οργανισμός. Και ναι, όσο και αν δεν το πιστεύεις, σε τέτοιους απεγνωσμένους καιρούς δυο δάχτυλα αλκοόλ περισσότερα ή λιγότερα στο ποτήρι σου μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη συνολική κατανάλωσή σου.

Κάνε κάτι που δεν συνδυάζεται εύκολα με αλκοόλ: Αν κάθε βράδυ βλέπεις ταινίες και σειρές, δεν είναι παράλογο να πίνεις επίσης κάθε βράδυ. «Και τι να κάνω;» θα μας πεις, και άδικο δεν θα ‘χεις. Μπορείς, όμως, ένα βράδυ την εβδομάδα να το ρίχνεις στη γυμναστική, στις δουλειές του σπιτιού, στο πλέξιμο, στο σεξ, σε ό,τι τέλος πάντων κρατάει και τα δυο σου χέρια απασχολημένα και δεν αφήνει χώρο για αλκοόλ.

Φάε κάτι: «Α ωραία», σε ακούμε να λες, «και αλκοολικοί και χοντροί δηλαδή». Και όχι, δεν έχουμε να αντιπαραβάλουμε κάτι σε αυτό. Απλώς το φαγητό θα καθυστερήσει την απορρόφηση αλκοόλ από τον οργανισμό σου, οπότε αν μη τι άλλο θα βγεις με συκώτι από το λοκντάουν, αντί για χωρίς.

Βρες τι σε κάνει χαρούμενο: Ο βασικός λόγος που πίνουμε, όσοι πίνουμε στο λοκντάουν, είναι να ανεβάσουμε λίγο τη διάθεσή μας και να ξεχάσουμε πόσους μήνες είμαστε κλεισμένοι σπίτια μας. Υπάρχει κάτι άλλο που σου φτιάχνει τη διάθεση κάθε φορά που το κάνεις; Το να μιλάς με ένα συγκεκριμένο φίλο στο τηλέφωνο, ας πούμε; Να κάνεις μια βόλτα στη θάλασσα; Να κάνεις sexting; Βρες το και καν’ το –με το ζόρι αν χρειαστεί.

Μην το πολυσυζητάς: Θα το έχεις παρατηρήσει λογικά, όσο πιο πολύ συζητάμε πόσο πίνουμε/ τι πίνουμε/ τι ήπιαμε πάλι χτες, τόσο περισσότερο πίνουμε. Είναι ένας φαύλος κύκλος, τον οποίο μπορείς εύκολα να σπάσεις αλλάζοντας το θέμα όταν οι συζητήσεις της παρέας στρέφονται προς τα εκεί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v