Τι να κάνω όταν νιώθω πως έχω μείνει πίσω στη ζωή μου;

Αν νιώθεις πως η ζωή σου βρίσκεται σε ένα τέλμα, μην απογοητεύεσαι. Τρόποι υπάρχουν για να την βάλεις ξανά πάνω σε “ρόδες” που οδηγούν στην ευτυχία.
Τι να κάνω όταν νιώθω πως έχω μείνει πίσω στη ζωή μου;

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να πέτυχεις στη ζωή σου έναν άνθρωπο, ο οποίος να μην έχει νιώσει κάποια στιγμή ότι μένει πίσω στη ζωή του κι ότι δεν έχει καταφέρει να πετύχει όσα ονειρευόταν. Ειδικά μια τέτοια χρονική περίοδο, σαν τη σημερινή που βρισκόμαστε εν μέσω της έξαρσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, είναι απόλυτα φυσιολογικό η ψυχολογία όλων να επιβαρύνεται.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος, να αποθαρρύνεσαι και να σε παίρνει από κάτω. Τρόποι υπάρχουν προκειμένου να μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα καλύτερο παρόν, που με τη σειρά του θα προϋπαντήσει ένα πιο ευτυχές μέλλον. Κι αν δεν μπορείς να σκεφτείς σου δίνουμε κάποιους από αυτούς.

Οργάνωσε τον χώρο σου

Αν αισθάνεσαι πως παραμελείς τον εαυτό σου, είναι πολύ πιθανό να έχεις παραμελήσει και τον χώρο σου, για αυτόν τον λόγο, μπορείς σιγά σιγά να τον οργανώσεις. Να πετάξεις ή ακόμη καλύτερα να χαρίσεις πράγματα και ρούχα που δεν χρησιμοποιείς πια και έπειτα να οργανώσεις τη ντουλάπα, τη βιβλιοθήκη, το σαλόνι, το μπαλκόνι ή την αυλή σου.

Γράψε

Δεν χρειάζεται να είσαι συγγραφέας, ούτε συντάκτης/αρθρογράφος για να το κάνεις. Δώσε γραπτή μορφή σε όσα σκέφτεσαι και αισθάνεσαι. Εξομολογήσου τους φόβους σου στο χαρτί κι όταν τους δεις γραμμένους, ίσως καταλάβεις ότι δεν είναι τόσο τρομακτικοί πια.

Σκέψου θετικά

Μπορεί να ακούγεται κλισέ και κοινότυπο όμως η σκέψη μας πολλές φορές μορφοποιείται. Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας, ως σκέψη δεν αργεί να πάρει και μορφή εφόσον το θελήσουμε. Να σκέφτεσαι θετικά, γιατί συνήθως “πας όπου κοιτάς, για αυτό να κοιτάς εκεί που θέλεις να πας”.

Κάνε γυμναστική

Το πνεύμα μας μπορεί να ξεχωρίζει από το κορμί μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνδέονται κιόλας. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου κι άρχισε να επενδύεις τον χρόνο σου, προς όφελος του σώματος σου. Μια μεγάλη αλήθεια που κυκλοφορεί έξω είναι πως όταν ασκείσαι, ζεις καλύτερα.

Άκου δυνατά τη μουσική που γουστάρεις

Εκείνο το τραγούδι που είναι ξεχωριστό και το αγαπάς τόσο πολύ γιατί σου ξυπνά γλυκιές αναμνήσεις είναι ένα κλικ και μόνο μακριά για να το ακούσεις και πάλι και να χορέψεις στον ρυθμό του, δίχως αύριο. Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και ξεκίνα τη μέρα σου, αγκαλιά με νότες και στίχους που έμελλε να γίνουν ένα ρεφρέν που ποτέ δεν βαριέσαι να σχηματίζεις με τα χείλη σου.

Διάβαζε 50 σελίδες κάθε μέρα

Η ντάνα με τα αδιάβαστα βιβλία σου, είναι εκεί και σε περιμένει λέξη προς λέξη, γραμμή προς γραμμή, να ανακαλύψεις ιστορίες και χαρακτήρες που έχουν κάτι να σου πουν. Κάποια στιγμή της ζωής σου τα αγόρασες, ή κάποιος άλλος το έκανε για σένα, επειδή σε σκέφτηκε. Μην αφήνεις αυτή τη στιγμή να χαθεί στη λήθη. Δώσε της τον χρόνο και τη σημασία που της αξίζει

Πήγαινε έναν περίπατο

Ακόμη και τώρα στην πιο δύσκολη περίοδο που βιώνει ο σύγχρονος κόσμος, είσαι ένα μήνυμα μακριά από έναν περίπατο. Δίπλα σου σε απόσταση λίγων μέτρων βρίσκεται μια πλατεία, ένα μικρό πάρκο, θάλασσα ή βουνό- αναλόγως που μένεις- ή ίσως κι εκείνος ο δρόμος που περπατούσες πιτσιρικάς κάθε μέρα με τους φίλους και τις φίλες σου στον δρόμο για το σχολείο.

Πες στους γύρω σου ότι τους αγαπάς

Μη φοβάσαι να εκφράσεις, όλα αυτά που κρύβεις μέσα σου. Δώσε φωνή στις λέξεις που μένουν κρυμμένες στην καρδιά σου και έκφρασε την αγάπη σου σε εκείνους που βρισκόταν δίπλα σου σε όλη σου τη ζωή.

Πόνταρε στον εαυτό σου

Αν έχεις χρήματα, χρηματοδότησε μια ιδέα σου που πάντα πίστευες ότι θα αποδώσει. Επένδυσε στον εαυτό σου και στα χόμπι σου. Ακόμη κι αν δεν έχεις χρήματα, συγκέντρωσε τον χρόνο και τις ιδέες σου και πάρε το ρίσκο να τις μοιραστείς με τον κόσμο. Όπως λέει πολύ καλύτερα το Fight Club από εμάς, μονάχα όταν έχεις χάσει τα πάντα, είσαι ελεύθερος να κάνεις το οτιδήποτε.

Κλάψε

Μην καταπιέζεις τη συγκίνηση σου και την επιθυμία σου να κλάψεις. Εκτόνωσε τα συναισθήματα σου και θα δεις πως μέσα σου, θα υπάρχει πλέον πολύς περισσότερος χώρος από ότι προηγουμένως. Οι δακρυγόνοι αδένες σου, ξέρουν, επομένως να τους εμπιστεύεσαι κάποιες φορές.

Περιποιήσου τον εαυτό σου

Δώσε στην πάρτη σου, στο μέτρο που μπορείς κι είναι δυνατόν, αυτό που βλέπεις στους υπόλοιπους και το ζηλεύεις. Μην δεχθείς ημίμετρα. Αξίζεις το καλύτερο κι έστω και τώρα πρέπει να τα διεκδικήσεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v