Πώς θα γίνεις άμεσα οικολόγος χωρίς κόπο

Χάρηκες με τις συνέπειες του κορωνοϊού στο περιβάλλον; Όταν νικήσουμε τον κορωνοϊό, θα πρέπει να κάνεις εσύ τη δουλειά του
Πώς θα γίνεις άμεσα οικολόγος χωρίς κόπο
Με την πάροδο των ετών ο άνθρωπος ανακάλυψε ότι μπορεί να επιβληθεί στη φύση. Τα φαινόμενα όμως απατούν. Για κάθε πεζοδρόμιο, υπάρχει ένα φυλλαράκι που άρχισε να ξεπροβάλλει στο χώρισμα μεταξύ των πλακιδίων του, η φύση έχει ήδη αποφασίσει να μας βουλιάξει όλους στον πυθμένα της, αφού από το 2003 η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Η κατσαρίδα, τα μυρμήγκια κι όσα έντομα τρώνε τις καλλιέργειές των αγροτών βρίσκουν τρόπους να αντισταθούν σε κάθε καινούριο εντομοκτόνο που εφευρίσκουμε. Ο άνθρωπος κερδίζει μικρές μάχες με τη φύση, στην πραγματικότητα όμως, αυτή είναι που στο τέλος θα επιβληθεί.

Αυτό θα έπρεπε να μας βάζει σε σκέψεις, τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Σαν ανθρώπινο είδος συνολικά, δε σεβόμαστε τη φύση. Δε εκτιμούμε αυτά που μας προσφέρει∙ θέλουμε κάθε φορά όλο και περισσότερα. Τροφή που εν τέλει καταλήγει στα σκουπίδια, μία καταναλωτική μανία η οποία εκτός από τις τσέπες μας, επηρεάζει και το περιβάλλον.

Πάλι καλά, εξαιτίας του κορωνοϊού, η γη κατάφερε να πάρει μία ανάσα. Στην Κίνα μειώθηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση (η οποία αποτελούσε και μία από τις βασικές αιτίες θανάτου, βεβαίως), ο Νάρκισσος θα μπορούσε να δει την αντανάκλασή του στα νερά των καναλιών της Βενετίας, κότες αρκούδες κι άλλα μέλη του ζωικού βασιλείου έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στις πόλεις με περιορισμό της κυκλοφορίας.

Αλλά όχι, ο άνθρωπος και η ατομιστική του φύση έπρεπε κάπως να καταστρέψουν τη μία και μοναδική θετική συνέπεια της πανδημίας. Χιλιάδες γάντια και μάσκες επιπλέουν στις θάλασσες και στην Αθήνα πολλοί τις πετάνε κάτω χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό.

 



Θέλεις να είσαι ένας από αυτούς; Αν αυτό το θέαμα σε κάνει να νιώθεις ετεροντροπή, έχεις την επιλογή να αντιστρέψεις τις επιπτώσεις του, με μικρά βήματα. Δε θα αλλάξεις τον κόσμο, αλλά αν αλλάξεις εσύ, θα προστεθεί άλλος ένας στη λίστα των ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν.

Πώς θα βοηθάς κάθε μέρα κι από λίγο:

Αρχικά, ξεκίνα από το βασικότερο όλων: μην πετάς τα σκουπίδια σου από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή ενώ περπατάς ή οποτεδήποτε σου δίνεται η ευκαιρία να τα πετάξεις κάπου που δεν είναι χώρος συλλογής απορριμμάτων. Έχε μια σακούλα στο αυτοκίνητο και πέτα τα σκουπίδια σου εκεί. Το ίδιο ισχύει και για τα τσιγάρα.

Μην πετάς τα σκουπίδια που προορίζονται για τον πράσινο κάδο, στον μπλε.

Κάνε ανακύκλωση. Το ξέρεις ότι με την ανακύκλωση δε θα αναγκάζεσαι να βγάζεις τα σκουπίδια κάθε τρεις και λίγο; Θα έχεις μία σακούλα στο μπαλκόνι σου ή έναν δεύτερο κάδο και εκεί θα απορρίπτεις οτιδήποτε έχει κάποιο σηματάκι από αυτά που υποδεικνύει ο ε.ο.αν. Θα εκπλαγείς από το πόσες διαδρομές θα γλιτώνεις. Σκέψου μόνο πόσο χώρο πιάνουν στα σκουπίδια που πέταξες τα υπολείμματα κρεμμυδιού, οι συσκευασίες αναψυκτικών ή απορρυπαντικών.

Προμηθεύσου ένα θερμός. Αναγνωρίζουμε πόσο σου αρέσει ο freddo και ταυτιζόμαστε μαζί σου. Ξέρεις όμως πώς μπορείς να απολαύσεις περισσότερο τον freddo; Βάζοντας τον σε θερμός. Ούτε θα λιώνουν γρήγορα τα παγάκια, ούτε θα κρατάς αυτό το απαίσιο ποτήρι που πλέον έχουμε συνδέσει με αυτό και θα νιώθεις υπέροχα κάθε φορά που ο μπαρίστα λέει «έτοιμος ο καφές σας» και σου προτάσσει το επαναχρησιμοποιούμενο παγουρίνο σου.

Μείωσε το κρέας. Όσο κι αν αντιπαθείς τους γραφικούς χορτοφάγους, να θυμάσαι ότι δεν αποτελούν την πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν κόψει το κρέας. Και πίστεψέ μας, έχουν σοβαρούς λόγους να αφαιρέσουν το κρέας από τη διατροφή τους. Πέραν της -εξαιρετικά- βίαιης συμπεριφοράς στα ζώα εκτροφής από τις βιομηχανίες κρεάτων, υπάρχει και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Χιλιάδες εκτάρια γης αποψιλώνονται χάριν των βιομηχανιών κτηνοτροφίας. Επίλεξε όσο μπορείς κρέας από φάρμες και περιόρισε το σε μία με δύο φορές την εβδομάδα. Ό,τι δηλαδή προτείνει η μεσογειακή διατροφή. Σκέψου ότι μόνο τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 χάσαμε δασική έκταση ίση με το Πουέρτο Ρίκο στην περιοχή του Αμαζονίου.

Μη χρησιμοποιείς περισσότερο απορρυπαντικό από αυτό που αναγράφει η συσκευασία.Ίσως σου αρέσει η έντονη μυρωδιά απορρυπαντικού στα ρούχα, αλλά καλό για το περιβάλλον θα ήταν να μην το παρακάνεις. Αν θέλεις οπωσδήποτε να βάζεις περισσότερο, τουλάχιστον χρησιμοποίησε ένα με βάση το πράσινο σαπούνι ή κάποιο που να είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Μην ψωνίζεις δίχως αύριο. Αν σπάσεις την εφοδιαστική αλυσίδα, θα βοηθήσεις πολύ το περιβάλλον. Λιγότερες αγορές, σημαίνει μικρότερη παραγωγή, άρα και λιγότερα απόβλητα από τα εργοστάσια, αλλά και λιγότερα απορρίμματα από εσένα.

Τελευταία συμβουλή: Απόφυγε τη σπατάλη νερού. Δε θα καταλάβουμε ποτέ για ποιον λόγο ο κόσμος αφήνει ανοιχτή τη βρύση ενώ πλένει τα δόντια του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v