Περισσότερες οι προσλήψεις από τις απολύσεις τον Ιούλιο

Η ανοδική πορεία της ανεργίας φαίνεται κάπως να αναχαιτίζεται, αφού οι προσλήψεις το πρώτο επτάμηνο του 2013 ξεπερνούν τις απολύσεις, λέει το Υπουργείο Εργασίας.
Περισσότερες οι προσλήψεις από τις απολύσεις τον Ιούλιο
Αισιόδοξα μηνύματα στέλνουν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», τα οποία παρουσίασε το Υπουργείο Εργασίας την Δευτέρα. Σύμφωνα με αυτά, οι απολύσεις ήταν λιγότερες από τις προσλήψεις το πρώτο επτάμηνο του 2013, με το ισοζύγιο, μάλιστα, να εμφανίζεται πλεονασματικό κατά 91.611 νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για το υψηλότερο επτάμηνο έτους από το 2008.

Μόνο τον Ιούλιο του 2013, δημιουργήθηκαν 1.077 νέες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 90.721, ενώ οι αποχωρήσεις σε 89.644. Από τις 89.644 συνολικά αποχωρήσεις, οι 28.720 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 60.924 από απολύσεις ή λήξεις συμβάσεων.

Για πέμπτο συνεχή μήνα από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία η «Εργάνη», το μηνιαίο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων εμφανίζεται και πάλι θετικό.

Ειδικότερα, αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος - Ιούλιος, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 564.573 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 14%, και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 472.962, εκ των οποίων οι 321.742 ήταν αποτέλεσμα απολύσεων ή λήξεων συμβάσεων και οι 151.220 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

«Πρόκειται για εμφανή σημάδια εξασθένισης της ανοδικής τάσης της ανεργίας και διαφαινόμενης σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Αναφερόμενος στο «Εργάνη», ο κ. Βρούτσης είπε ότι στο δελτίο του Ιουλίου παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, στοιχεία για το είδος των νέων συμβάσεων (πλήρης, μερική και εκ περιτροπής) τις μετατροπές υφιστάμενων συμβάσεων, τις επιχειρησιακές συμβάσεις του μήνα, καθώς και τα ισοζύγια προσλήψεων απολύσεων ανά περιφερειακή ενότητα σε μηνιαία και πεντάμηνη βάση.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v