Η προσωπική ανάπτυξη… θέλει τον μέντορά της

Οι στόχοι είναι το απαραίτητο εφόδιο για να πετύχουμε την προσωπική μας ανάπτυξη, αλλά πάντοτε χρειάζεται λίγη (ή περισσότερη) καθοδήγηση. Η ειδικός μας μιλά για την σημασία της ύπαρξης ενός μέντορα, που θα μας δώσει την πολυπόθητη έμπνευση και δύναμη. 
Η προσωπική ανάπτυξη… θέλει τον μέντορά της
Πριν από αρκετά χρόνια ήμουν πολύ μπερδεμένη όσον αφορά το επαγγελματικό μου μέλλον. Έχοντας δουλέψει ως manager σε πολυεθνική, είχα καταλάβει ότι δεν ήθελα να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου με αυτόν τον τρόπο ζωής, δεν μου ταίριαζε.
Η εναλλακτική ήταν να κάνω κάτι μόνη μου. Μπρρρ… και μόνο που το σκεφτόμουν, με έπιανε κρύος ιδρώτας. Πώς θα μπορούσα να κοιμάμαι το βράδυ αν δεν ήξερα ότι τον επόμενο μήνα θα έβγαζα (το λιγότερο) τα προς το ζην; Από την άλλη αν δεν ρισκάρεις, υπάρχει περίπτωση να πετύχεις κάτι παραπάνω; Μέρες, νύχτες, οι σκέψεις μέσα στο μυαλό μου μπερδεύονταν, μια μέρα έκλεινα προς το ναι, ας δημιουργήσω κάτι δικό μου, την άλλη σκεπτόμουν «καλά είμαι εδώ».
 
Ήθελα βοήθεια, χρειαζόμουν να μιλήσω με κάποιον που είχε περάσει παρόμοιες καταστάσεις και είχε βγει νικητής. Έτσι, επικοινώνησα με μια κυρία που ήταν στο συμβούλιο πολυεθνικής εταιρίας (ε, ναι, ο σκοπός ήταν κάποτε να φτάσω εκεί). Δεν ήταν εύκολο να την βρω… χτύπησα 12 πόρτες (δηλαδή έστειλα 12 mail) και ανταποκρίθηκε μία κυρία. Ζήτησα να περάσω από το γραφείο της και να μιλήσουμε. Μου μίλησε για την καθημερινότητά της, πως ήταν τα περασμένα χρόνια και πως βλέπει το μέλλον της. Έμαθα πολλά εκείνη την ημέρα.

Επόμενο βήμα ήταν να μιλήσω με κάποιον που είχε δημιουργήσει την δική του εταιρία, πιο συγκεκριμένα στον κλάδο της προσωπικής ανάπτυξης που με ενδιέφερε. Μια και υπήρχε μόνο μία εταιρία προσωπικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, έκανα μια υπέρβαση και κοίταξα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ποιοι είναι οι top 10; Δυσκολεύτηκα πολύ να βρω τα 10 email (ακόμα και αν μου έδιναν, ήμουν σίγουρη ότι δεν ήταν τα προσωπικά τους) και πήρα μια απάντηση. O Jack Canfield, ο 1ος coach της Αμερικής με πάνω από 112 εκατομμύρια πωλήσεις βιβλίων σε 40 γλώσσες, σε μια παράγραφο μου περιέγραψε αυτό που θα ήθελα από το μέλλον μου. 

Έτσι, ο Jack έγινε ο μέντορας μου. Με μια πρόταση του, μπορώ να βγάλω project μηνών. Και η παρότρυνση του, ηχεί μέσα μου για μήνες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου από τότε είχα έναν μέντορα, και η βοήθεια που έχω λάβει, είναι ανεκτίμητη. 

Νομίζω ότι όλοι χρειαζόμαστε έναν μέντορα. Έναν άνθρωπο που έχει περάσει από εκεί που είμαστε τώρα, και έχει την διάθεση να μας βοηθήσει και να μας παροτρύνει. Είναι σημαντικό πριν πλησιάσουμε κάποιον να είμαστε ξεκάθαροι όσο αφορά τον τελικό μας στόχο. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο μέντορας θα μπορούσε να μην αφορά μόνο τα επαγγελματικά μας. 

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια μεγάλη κινητοποίηση όσο αφορά την γυναικεία επιχειρηματικότητα και δημιουργήθηκαν μη κερδοσκοπικά δίκτυα για την ανάπτυξη του mentoring, σε δύο από τα οποία συμμετέχω και εγώ. Πληροφορίες μπορείς να δεις εδώ:  Business Mentors, IforU, Women on Top.  

Πιστεύω ότι ήρθαμε σε αυτόν τον κόσμο για να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Το mentoring, είτε είσαι mentor, είτε mentee, είναι ένα από τα εργαλεία που σε βοηθάνε να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Δοκίμασέ το!

Be Unique! 
Τζιλ Δούκα 
Life Coach, Εισηγήτρια, Συγγραφέας 
Αντιπρόεδρος www.UniquenessDevelopmentGroup.com  
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v