Πες μου πότε γεννήθηκες, να σου πω τι δουλειά κάνεις

Τι θα γίνει όταν μεγαλώσει; Δεν χρειάζεται πλέον να αναρωτιέστε, ούτε να καταφεύγετε σε αντιεπιστημονικές μεθόδους, όπως η αστρολογία. Βρετανοί στατιστικολόγοι βρήκαν συσχετισμό μεταξύ του μήνα γέννησης και των επαγγελματικών επιλογών μας.
Πες μου πότε γεννήθηκες, να σου πω τι δουλειά κάνεις
Τι σχέση έχει η δουλειά που κάνετε, με τον μήνα που έχετε γεννηθεί; Φαινομενικά καμία, αλλά στην πραγματικότητα, μεγάλη. Τουλάχιστον, έτσι ισχυρίζονται Βρετανοί ειδικοί που (κάνοντας τους αστρολόγους να ωχριούν) διαπίστωσαν ότι οι επαγγελματικές επιλογές μας καθορίζονται από το πότε είδαμε για πρώτη φορά το φως της ημέρας.

Μια εντελώς απρόσμενη κατεύθυνση δίνει στην έννοια του επαγγελματικού προσανατολισμού, η βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία που διερεύνησε κατά πόσο σχετίζεται η καριέρα με τον μήνα γέννησης. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την τελευταία απογραφή, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις γενέθλιες ημερομηνίες ατόμων που απασχολούνται σε 19 διαφορετικά επαγγέλματα. Τα συμπεράσματά τους είναι άκρως διαφωτιστικά και λένε ότι...

Αν κάποιος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο, έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει οδοντίατρος.

Αν γιορτάζει τα γενέθλιά του οποιαδήποτε μέρα του Ιανουαρίου, έχει κλίση να γίνει… εφοριακός.

Ο Φεβρουάριος φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά τις καλλιτεχνικές ορμές και τα αντίστοιχα επαγγέλματα.

Ο Μάρτιος «βγάζει» πιλότους.

Ο Απρίλιος και ο Μάιος περιλαμβάνουν μια εξίσου ευρεία γκάμα εργασιακών επιλογών.

Αν πάλι θέλετε να δείτε το παιδί σας αστέρι του ποδοσφαίρου, γιατρό ή οδοντίατρο, αποφύγετε αυστηρά να το γεννήσετε κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι . Οι θερινοί μήνες αντενδείκνυνται για τα παραπάνω επαγγέλματα.

Ο ήλιος αδικεί τα παιδιά της άνοιξης

Αν και αυτές οι δημογραφικές τάσεις είναι δύσκολο να εξηγηθούν, οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα εντοπίσει σύνδεση μεταξύ μήνα γέννησης και συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας. Για παράδειγμα, τα μωρά της άνοιξης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ασθένειες όπως σχιζοφρένεια, Αλτσχάιμερ, άσθμα και αυτισμό, ενώ μπορεί να είναι λιγότερο έξυπνα από τους συμμαθητές τους που έχουν γεννηθεί τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι πολλές από αυτές τις διαφορές σχετίζονται με το ποσοστό της έκθεσης της μέλλουσας μητέρας στον ήλιο κατά την εγκυμοσύνη. Η ηλιακή ακτινοβολία ενισχύει την παραγωγή βιταμίνης D και η έλλειψή της τους κατά τους πρώτους μήνες του εμβρύου μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Σε ομιλία του, ο Russell Foster, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σχολίασε ότι οι επιδράσεις είναι μικρές «αλλά πολύ, πολύ ξεκάθαρες».

«Δεν δίνω πάτημα στην αστρολογία -αυτά είναι ανοησίες- αλλά δεν είμαστε απρόσβλητοι στις εποχιακές επιδράσεις. Φαίνεται παράλογο το ότι ο μήνας που γεννήθηκες, μπορεί να επηρεάσει τις ευκαιρίες σου στη ζωή, αλλά το πόσο θα ζήσεις, το πόσο ψηλός είσαι, το πόσο καλά τα πας στο σχολείο, ο ΔΜΣ σου ως ενήλικος, το αν είσαι πρωινός ή βραδινός τύπος και το πόσο πιθανό είναι να εμφανίσεις μια σειρά ασθενειών, όλα συνδέονται έως ένα σημείο με την εποχή του χρόνου που βγαίνεις από τη μήτρα».

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v