Έρευνα: Προτιμούν τα ξένα οι άνεργοι Έλληνες

Ξενιτιά ή δουλειά σε κάποια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας; Σαφή προτίμηση στην πρώτη εκδοχή δείχνουν οι περισσότεροι Έλληνες που, σύμφωνα με έρευνα, βρίσκουν πιο ελκυστικό το ενδεχόμενο να εργαστούν στο εξωτερικό απ’ ό,τι στην ελληνική περιφέρεια.
Έρευνα:  Προτιμούν τα ξένα οι άνεργοι Έλληνες
Είναι βαριά η ξενιτιά, αλλά ακόμη πιο βαριά είναι η ζωή στην ελληνική επαρχία. Αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι Έλληνες που, σε περίπτωση που χάσουν τη δουλειά τους, βρίσκουν πιο ελκυστικό το ενδεχόμενο να εργαστούν στο εξωτερικό από το να μετακομίσουν σε κάποια πόλη της περιφέρειας.

Η πρόσφατη έρευνα* με τίτλο «Επιλογή καριέρας εν μέσω κρίσης - Πολυεθνική vs ελληνική εταιρία», που πραγματοποίησε το familybusiness.gr σε συνεργασία με την People for Business, αποκάλυψε ότι η πλειονότητα είναι διατεθειμένη να βγει εκτός συνόρων για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που θα ακολουθούσαν τον δρόμο της επιχειρηματικότητας.

Αν δεν είχε δουλειά…

- Το 71% θα προτιμούσε να φύγει για το εξωτερικό και όχι για την επαρχία
- Το 69% των στελεχών θα προτιμούσε θέση σε πολυεθνική, ενώ μόλις το 16% θα επέλεγε ελληνική εταιρεία (η οποία σε ποσοστό 79% θα ήθελε να έχει δραστηριότητες και εκτός συνόρων)
- Το 7% σε εργαζόταν σε μικρομεσαία μη οικογενειακή εταιρεία
- Το 6% θα εργαζόταν σε μικρομεσαία οικογενειακή εταιρεία
- Το 9% θα εργαζόταν σε εταιρεία που μόλις ξεκίνησε
- Το 15% δεν θα έδινε σημασία στο μέγεθος της εταιρείας
- Το 13,3% θα άνοιγε δική του επιχείρηση

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα

Η σαφής προτίμηση που δείχνουν οι εργαζόμενοι όχι μόνο στην εργασία στο εξωτερικό αλλά και στις πολυεθνικές εταιρείες παρά τα αρνητικά τους (απρόσωπες σχέσεις, ανταγωνιστικό περιβάλλον, έλλειψη κατανόησης των προσωπικών αναγκών), είναι εμφανές «σύμπτωμα» της ανασφάλειας που νιώθουν πλέον οι Έλληνες για την ικανότητα επιβίωσης των ντόπιων επιχειρήσεων.

Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, δεν είναι πολλοί αυτοί που εξετάζουν το σενάριο να ανοίξουν δική τους επιχείρηση, καθώς θεωρούν ότι η οικονομική κρίση καθιστά ιδιαίτερα δυσμενές το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Μόνο το 13,3% θα το επέλεγε ως λύση ανάγκης, προκειμένου να ξεφύγει από την ανεργία. Αντιθέτως, το 31,1% θα έλεγε όχι σε μία τέτοια προοπτική λόγω της γραφειοκρατίας και της φορολογίας, το 27,8% λόγω της οικονομικής κρίσης, το 24,4% λόγω της έλλειψης χρημάτων, το 10% λόγω του ρίσκου, το 3,3% λόγω έλλειψης γνώσεων και το 2,2% εξαιτίας απουσίας συνεργατών.

* Στην έρευνα συμμετείχαν 1.126 εργαζόμενοι, στο διάστημα από 15 Απριλίου έως 15 Ιουνίου 2011.

Πηγή: Euro2Day

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v