Αλλάζοντας επαγγελματική πορεία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αν σκέφτεστε σοβαρά την αλλαγή καριέρας, έχετε ήδη κάνει το πρώτο βήμα για την επιτυχημένη μεταγραφή. Μάθετε ποια είναι τα υπόλοιπα και πώς θα τα εφαρμόσετε επιτυχώς και... καλή (νέα) σταδιοδρομία.
Αλλάζοντας επαγγελματική πορεία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Με το φθινόπωρο να πλησιάζει αργά αλλά σταθερά το κατώφλι μας, διανύουμε την κατάλληλη εποχή για αλλαγές. Αλλαγές στο σπίτι μας, στην γκαρνταρόμπα μας, αλλά κυρίως αλλαγές στα επαγγελματικά μας. Και όπως συμβαίνει με κάθε νέα σεζόν, έτσι και κάθε Σεπτέμβρη προκύπτουν νέες θέσεις εργασίας, πολλές εκ των οποίων μοιάζουν να δημιουργήθηκαν ειδικά για εμάς.

Μη διστάσετε να ανοίξετε τις πόρτες που εμφανίζονται στο δρόμο σας. Ποτέ δεν ξέρετε αν από πίσω τους κρύβεται η ιδανική θέση, με τον πλέον δελεαστικό μισθό και το ιδανικό περιβάλλον εργασίας. Άλλωστε, ο σημερινός επαγγελματικός στίβος για το νέο εργαζόμενο απαιτεί την αλλαγή τουλάχιστον τριών δουλειών τα πέντε πρώτα χρόνια, πριν να καταλήξει ο εργαζόμενος στην καριέρα που του ταιριάζει.

Αλήθεια, επίσης, είναι ότι οι γνώσεις και τα προσόντα που αποκτούμε με τον καιρό «μεταφέρονται». Ένας καλός επαγγελματίας, λοιπόν, μπορεί να έχει σπουδάσει π.χ. πληροφορική, να ξεκινήσει να εργάζεται ως υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού, και μέσα σε λίγα μόνο χρόνια να καταλήξει χρηματιστής. Τα πάντα είναι δυνατά αρκεί να υπάρχει θέληση.

Όταν κάποιος έχει καταφέρει να εισέλθει στην αγορά εργασίας και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πρώτης του δουλειάς με επιτυχία, η μετάβαση σε μία άλλη θέση είναι πλέον πολύ ευκολότερη. Τα ακαδημαϊκά πτυχία σε αυτή την περίπτωση χρησιμεύουν μόνο ως διαβατήρια για το γραφείο του μελλοντικού εργοδότη. Είναι αυτά που έχει επιτύχει κανείς μετά τις σπουδές και οι γνωριμίες που έχει κάνει τα οποία μετράνε.

Αν, λοιπόν, έχετε σκοπό να μεταπηδήσετε σε μία νέα δουλειά, υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές που ακολουθώντας τες θα μπορείτε να δείχνετε βετεράνος σε ένα εργασιακό τομέα για τον οποίο ουσιαστικά γνωρίζετε ελάχιστα. Αυτά, λοιπόν, είναι όσα πρέπει να αναλογιστείτε αν θέλετε να κάνετε μία επιτυχημένη αλλαγή επαγγέλματος.

Συγκεντρώστε τις «συστάσεις» σας

Το πρώτο στάδιο σχετικά με την αλλαγή καριέρας έχει να κάνει με την εύρεση των ατόμων που γνωρίζετε ότι μπορούν να σας βοηθήσουν στο να καταλάβετε την εργασιακή θέση που επιθυμείτε. Αν το σκεφτείτε καλά θα δείτε ότι σίγουρα υπάρχει κάποιος γνωστός, φίλος ή παλιός συνεργάτης που έχει κάποια σχέση με τη δουλειά που ονειρεύεστε.

Ελάτε σε επαφή με αυτό το άτομο και ζητήστε του μία συστατική επιστολή που θα επιβεβαιώνει ότι είστε ικανός για τη συγκεκριμένη θέση. Ακόμα καλύτερα, ζητήστε από το συγκεκριμένο άτομο να μιλήσει για εσάς στον εργοδότη και να σας υποστηρίξει στην αίτησή σας για δουλειά. Προσέξτε όμως, αυτό δεν πρέπει να αγγίξει τα όρια της υπερβολής. Δεν πρόκειται, άλλωστε, για ρουσφέτι αλλά για μία καλή –και κυρίως ειλικρινή- κουβέντα για το φερέγγυο του χαρακτήρα σας και τις ικανότητές σας.

Αποκτήστε μια ελάχιστη προϋπηρεσία

Ακόμα και αν δεν έχετε καμία σχετική προϋπηρεσία στη δουλειά που αναζητάτε, ποτέ δεν είναι αργά. Μπορείτε να αποκτήσετε κάποια πείρα απλά και μόνο βρίσκοντας μία σχετική δουλειά αμισθί. Να λάβετε μέρος σε κάποιο μεγάλο project που χρειάζεται εξωτερικούς βοηθούς ή να συμμετάσχετε σε κρατικά ή εθελοντικά προγράμματα για νέους. Μπορείτε να πληροφορηθείτε για τέτοιες δουλειές ή προγράμματα μέσω κάποιων μηχανών αναζήτησης εργασίας (π.χ. kariera.gr, skywalker.gr) ή κάποιων κέντρων και οργανισμών επαγγελματικού προσανατολισμού (π.χ. ekep.gr, oaed.gr).

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρείτε μία δουλειά που θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε κάποιες απαραίτητες γνώσεις, μία «ιστορία» για να έχετε να λέτε στη συνέντευξη με τον μελλοντικό σας εργοδότη. Μία εμπειρία που θα είναι τόσο πειστική, ώστε να θέλει ο εργοδότης να σας συμπεριλάβει στο εργατικό του δυναμικό.

Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας

Το πιο… απογοητευτικό όταν ψάχνει κανείς για μία νέα δουλειά είναι να πρέπει να προσαρμόσει τις βλέψεις του για επιτυχία. Ακόμα και ο Michael Jordan, ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές του κόσμου, έπρεπε να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι δεν ήταν ο «Air Jordan» όταν πήγε να παίξει baseball με τους White Sox.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανεβείτε σε κλίμακα ταχύτερα από όσο στην προηγούμενη δουλειά σας, αλλά όχι χωρίς αντίτιμο. Πρέπει να αποδείξετε τι αξίζετε για άλλη μία φορά στους πελάτες, τους συναδέλφους και τα αφεντικά σας. Ένα σπουδαίο παρελθόν δεν εγγυάται ένα σπουδαιότερο μέλλον.

Αναδείξτε τα «μεταφερόμενα» προσόντα σας

Παρόλο που μπορεί να μεταπηδήσετε σε μία ολότελα νέα καριέρα, το γεγονός ότι πολλές δουλειές απαιτούν τα ίδια προσόντα παραμένει. Δεν ζούμε πια στο 1803, όταν το να γίνει κανείς από σιδηρουργός γεωργός και μετά ναυτικός ήταν σχεδόν αδύνατο.

Οι περισσότερες δουλειές, ασχέτως επιχείρησης, καταλήγουν να απαιτούν κάποια θεμελιώδη προσόντα όπως ικανότητα στις πωλήσεις, στην επικοινωνία και στη σωστή διαχείριση χρόνου. Αν τα καταφέρνετε σε αυτούς τους τομείς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντεπεξέλθετε σε όλες σχεδόν τις εργασίες. Και πρέπει να αποδεικνύετε συνεχώς ότι τα καταφέρνετε, αναδεικνύοντας την πείρα που αποκτήσατε στην προηγούμενη δουλειά σας.

Συμπερασματικά, είναι τρία τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να μεταπηδήσετε σε μία νέα δουλειά. Το πρώτο είναι η απόκτηση καλών συστάσεων που θα σας ανοίξουν την πόρτα. Το δεύτερο είναι η ανάδειξη των ικανοτήτων και της πείρας σας από την προηγούμενη δουλειά σας στην καινούργια. Και το τρίτο είναι απλά να κάνετε την υπέρβαση. Να αρπάξετε την ευκαιρία που εμφανίστηκε μπροστά σας και να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό. Μη διστάσετε. Πραγματικά μπορείτε να το κάνετε.
 
Ε. Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v