10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στο αφεντικό σας

Από το ότι δεν πληρώνεστε αρκετά για τη δουλειά που σας ζητείται να κάνετε μέχρι το "αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα", υπάρχουν δέκα φράσεις που θα σας εξασφαλίσουν εγγυημένα το δρόμο για... την πόρτα. Τις συγκεντρώσαμε προς γνώση και συμμόρφωση.
10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στο αφεντικό σας
Κατά τη διάρκεια της καριέρας μας είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα μας ξεφύγουν λέξεις και φράσεις μπροστά στο αφεντικό μας για τις οποίες θα μετανιώνουμε για πολύ καιρό μετά. Δεν υπονοούμε ότι πρέπει να μας λούζει κρύος ιδρώτας κάθε φορά που αντικρύζουμε κάποιον προϊστάμενο στην εταιρία, αλλά αποφεύγοντας κάποιες «επικίνδυνες» εκφράσεις, θα αποφύγουμε ταυτόχρονα και ένα βαρύ πλήγμα στην επαγγελματική μας πορεία.

Ποια είναι λοιπόν τα δέκα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πούμε στο αφεντικό μας; 

* «Αδύνατον. Αυτό δε μπορεί να γίνει». Αυτή είναι η κλασικότερη φράση που μας ξεφεύγει κάθε φορά που το αφεντικό μας απαιτεί κάτι... αδύνατο. Υπονοεί έλλειψη θέλησης, έλλειψη προσπάθειας και αδιαφορία. Γιατί πολύ απλά, θα σας πει και εκείνος, «μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται». Προσπαθήστε να δείξετε ότι θέλετε να πραγματοποιήσετε την επιθυμία του, προβάλλοντας ταυτόχρονα βάσιμα επιχειρήματα που θα του υποδεικνύουν ότι πραγματικά δεν γίνεται. 

* «Αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσαν να κάνουν;» Είτε πρόκειται για τους καινούργιους τεχνικούς στους υπολογιστές, είτε πρόκειται για κάποιο έργο που κλήθηκαν να παράγουν εξωτερικοί συνάδελφοι, είτε έστω για το πάρτυ της εταιρίας που οργάνωσε κάποιο γραφείο εκδηλώσεων, αυτή είναι η κλασική «εξυπνακίστικη» φράση που λέμε για να δείξουμε... τι; Τη δέουσα αίσθηση καθήκοντος; Υπέρμετρες γνώσεις επί παντώς επιστητού; Ότι εμείς θα το κάναμε καλύτερα; Σκεφτείτε πριν το πείτε ότι τα πάντα γίνονται σύμφωνα με οδηγίες του ίδιου σας του αφεντικού και δεν θα θέλατε να κριτικάρετε αυτές τις οδηγίες. 

* «Αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα.» Ακόμα και αν είναι έτσι, η φράση αυτή προϋποθέτει ότι πραγματικά υπάρχει πρόβλημα. Και λέγοντας κάτι τέτοιο δεν βοηθάτε ούτε το αφεντικό, ούτε κάποιον αγχωμένο συνάδελφο να το λύσει. Όταν υπάρχει πρόβλημα το αφεντικό σας αναζητά το κατάλληλο και πλέον υπεύθυνο άτομο για να βοηθήσει και θα σας ωφελούσε ιδιαίτερα αν είσασταν εσείς αυτό. 

* «Αυτό δεν ανήκει στα καθήκοντά μου.» Σε μία από τις σπουδαίες σκηνές δικαστηρίου στην ταινία A few Good Men, ο Tom Cruise ζητά από έναν μάρτυρα να υποδείξει σε ποιο σημείο του εγχειριδίου των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων αναφέρεται η ύπαρξη του Κ.Ψ.Μ. (Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδος). Και φυσικά δεν γίνεται πουθενά τέτοια αναφορά. Το θέμα, λοιπόν, είναι ότι πολλά πράγματα –το chatting με φίλους σας και το σερφάρισμα σε αθλητικά sites- δεν ανήκουν στα καθήκοντά σας και όμως τα κάνετε, έτσι δεν είναι; Έτσι, όταν το αφεντικό σας ζητά να κάνετε κάτι έξω από τα συνηθισμένα, μην προσβάλεστε και μην του λέτε ότι αυτό δεν ανήκει στα καθήκοντά σας.

* «Πειράζει αν δεν τελειώσει σήμερα;» Στο Πανεπιστήμιο μαθαίναμε ότι δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις. Στο γραφείο όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Όταν μας ανατίθεται μία δουλειά καλό είναι να την φέρουμε εις πέρας μέσα στο επιτρεπτό χρονικό όριο. Η ερώτηση αυτή δείχνει, αν μη τι άλλο, βαρεμάρα... θανάσιμη.

* «Δε θέλει και πολύ μυαλό»
. Ως πολυφορεμένο κλισέ, η φράση αυτή είναι αρκετά υποτιμητική. Συνδυασμένη, μάλιστα, με την απαραίτητη δόση εξυπνακίστικου ύφους, γίνεται αυτομάτως προσβολή. Αυτό που ακούει το αφεντικό σας να του λέτε είναι «η απάντηση είναι προφανής. Πόσο χαζός είσαι τέλος πάντων;»

* «Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουμε φίλοι στο MySpace/Facebook». Όχι, δεν πρέπει. Ποτέ. Το αφεντικό σας το ξέρει αυτό και κατά πάσα πιθανότητα θα απογοητευτεί λίγο βλέποντας ότι εσείς δεν το ξέρετε. Μια τέτοια πρόταση τον φέρνει αυτομάτως σε δύσκολη θέση, καθώς μπορεί να παραείναι καλός για να πει όχι –ή απλά αρκετά απερίσκεπτος για να πει ναι. Σε κάθε περίπτωση, οι κοινωνικές συναναστροφές με το αφεντικό πρέπει, στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις, να αποφεύγονται. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μιλήσετε στο επόμενο πάρτι της εταιρείας, αλλά θα ήταν καλό και για τους δυο σας αν δεν είχατε κοινά σχέδια για το Σαββατοκύριακο.

* «Έγινα λιώμα/ κομμάτια/ πίττα χθες». Μπορεί εσείς να τη λέτε επιτιμητικά, και ως ένδειξη μεταμέλειας για τις μειωμένες δυνάμεις σας, αλλά για το αφεντικό σας η φράση αυτή είναι υπόνοια, ή ακόμα χειρότερα ένδειξη, ότι σκοπεύετε να είστε ιδιαίτερα αντιπαραγωγικός την ημέρα αυτή. Μπορεί, επίσης, να του δείξει ότι δε φροντίζετε να θέτετε σαφή όρια μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής σας και ότι η διακριτικότητα δεν είναι κάτι που σας χαρακτηρίζει –πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να σας εμπιστευθεί σημαντικές ευθύνες.

* «Δεν πληρώνομαι αρκετά γι’ αυτό». 99% των φορών που θα το πείτε αυτό, θα κάνετε λάθος. Εκτός αυτού, μια τέτοια δήλωση συνεπιφέρει μια πλειάδα προ-κάτ απαντήσεων, μία εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι «τότε παραιτήσου και αξιοποίησε τις υποτιμημένες δυνατότητές σου αλλού». Γνωρίζετε, άλλωστε πολύ καλά ότι δηλώσεις τέτοιου τύπου δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό πέραν της γκρίνιας –την οποία αποφεύγετε μπροστά στο αφεντικό, σωστά;

* «Ουφ!» Η παθητική επιθετικότητα και η υπόνοια απογοήτευσης ενός αναστεναγμού είναι που τον καθιστούν τόσο εύχρηστο απέναντι σε κάθε απαίτηση του αφεντικού, αλλά και τόσο ανοιχτό σε ερμηνείες που μπορεί ακόμη και να σας επιτρέψει να αρνηθείτε ότι αναστενάξατε. Όσο, όμως, εσείς θεωρείτε ότι αυτό είναι αλήθεια, άλλο τόσο το αφεντικό σας θεωρεί ότι είναι παράλογο. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει ένας αναστεναγμός: είναι το επίσημο theme song της αγανάκτησης και ο εθνικός ύμνος της ανικανότητας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v