Αποφύγετε τις παρεξηγήσεις στις... ώρες γραφείου!

Νομίζετε ότι κάνετε το καλύτερο δυνατό, ενώ στην πραγματικότητα απλώς σπάτε τα νεύρα των άλλων; Πως εκλαμβάνουν οι εργοδότες τις κινήσεις σας στον εργασιακό χώρο και πως δεν θα δίνετε ”λάθος εντυπώσεις”. Μερικές απλές συμβουλές για την αποφυγή παρεξηγήσεων στο χώρο της δουλειάς.
Αποφύγετε τις παρεξηγήσεις στις... ώρες γραφείου!

Πολλές φορές έχουν τύχει περιπτώσεις όπου η θετική διάθεση εκλαμβάνεται αρνητικά από τους άλλους. Για παράδειγμα, μπορεί να προσπαθείτε να βοηθήσετε ένα συνάδελφο να εκτελεί πιο αποδοτικά τα καθήκοντά του, για να ανακαλύψετε ότι ο προϊστάμενός σας είναι εξοργισμένος μαζί σας επειδή δεν συγκεντρώνεστε στις δικές σας εργασίες.

Οι διαφορές στον τρόπο που εκλαμβάνει κανείς τα πράγματα και οι προτεραιότητες που τίθενται μπορούν να οδηγήσουν σε διαφορετικές αντιλήψεις αναφορικά με τη συμβολή σας στο χώρο εργασίας. Φυσικά, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις, από τη στιγμή που είναι αποτέλεσμα διαφορετικών προσωπικοτήτων και εργασιακών προτεραιοτήτων.

Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες παρεξηγήσεις που συμβαίνουν συχνότερα από άλλες. Προσπαθήστε να αξιολογήσετε τις παρακάτω συμπεριφορές τις οποίες μπορεί να θεωρείτε θετικές, αλλά ο εργοδότης πολλές φορές αντιμετωπίζει ως προβληματικές.

Αναλαμβάνετε από μόνος σας κάποια καθήκοντα

Πώς το εκλαμβάνετε εσείς: Ένδειξη πρωτοβουλίας και προσήλωσης.

Πώς το εκλαμβάνει ο εργοδότης: Έλλειψη ελέγχου και οργάνωσης.

Μπορεί να θεωρείτε ότι κάνετε χάρη στην επιχείρηση που εργάζεστε κυνηγώντας πρωτοβουλίες που θεωρείτε ότι αξίζουν τον κόπο, αλλά ο εργοδότης σας ενδέχεται να σας αντιμετωπίζει ως κάτι που τον αναγκάζει να καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια για να κρατήσει υπό έλεγχο την επιχείρηση. Έχετε υπόψη σας ότι ενώ αυτό που κάνετε μπορεί να είναι χρήσιμο για την εταιρία, ο εργοδότης σας μπορεί να έχει άλλες προτεραιότητες.

Αποφεύγετε τις διενέξεις

Πώς το εκλαμβάνετε: Κάνετε υποχωρήσεις προς όφελος της αρμονίας στην εταιρία.

Πώς το εκλαμβάνει ο εργοδότης σας: Σας λείπει το ”τσαγανό” που απαιτείται για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Θυμάμαι μια περίσταση, στην οποία ο εργοδότης μου θα έλειπε στο εξωτερικό και προβληματιζόταν επειδή θεωρούσε ότι ουδείς από τους υπαλλήλους είχε τα προσόντα να τον καλύψει, επειδή όλοι στην ομάδα απέφευγαν τις διενέξεις. Κάποιες φορές θα πρέπει να παίζετε το ”δικηγόρο του διαβόλου”. Να είστε αυτός που ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα και μη φοβάστε να λέτε όχι που και πού…

Εμπλέκεστε σε μακροχρόνιες διαμάχες για ζητήματα μικρής σημασίας

Πώς το εκλαμβάνετε: Επιδεικνύετε προσοχή στη λεπτομέρεια.

Πώς το εκλαμβάνει ο εργοδότης σας: Είστε δυσάρεστος και χάνετε το ”δάσος”.

Ορισμένες φορές επικρατούν οι εγωισμοί στο χώρο εργασίας και βρίσκεστε σε μια θέση να πρέπει να επιχειρηματολογήσετε για να αποδείξετε ότι έχετε δίκιο, ακόμη και σε ζήτημα ελάσσονος σημασίας. Όμως ταυτόχρονα, ενδέχεται να περνάτε λάθος μηνύματα στον εργοδότη σας.

Στην πραγματικότητα, ίσως του δίνετε να καταλάβει ότι είστε υπερβολικά ισχυρογνώμων, λειτουργώντας ανασταλτικά σε έναν λογικό και παραγωγικό διάλογο.

Κρατάτε τον ελεύθερο χρόνο σας για τον εαυτό σας

Πώς το εκλαμβάνετε: Διαχωρίζετε την προσωπική σας ζωή από την επαγγελματική.

Πώς το εκλαμβάνει ο εργοδότης σας: Δεν είστε και ο καλύτερος ομαδικός ”παίκτης”

Ξέρω πολλούς συναδέλφους που στα διαλείμματα για φαγητό και στον ελεύθερο χρόνο που έχουν γενικότερα εντός του χώρου της δουλειάς, προτιμούν τη μοναξιά τους. Ενώ μπορεί να θεωρείτε ότι το τι κάνετε με τις κοινωνικές σας επαφές δεν θα έπρεπε να απασχολεί την εταιρία σας, η αντιμετώπιση του εργοδότη σας ενδέχεται να μην είναι ανάλογη και ενδέχεται να το αποδώσει σε ανικανότητα να δημιουργείτε επαφές.

Είστε τελειομανής

Πώς το εκλαμβάνετε: Θέλετε πάντοτε η δουλειά σας να ξεχωρίζει.

Πώς το εκλαμβάνει ο εργοδότης σας: Ξοδεύετε πολύ χρόνο σε μικρές λεπτομέρειες.

Ενώ κάποιες δουλειές ταιριάζουν ιδανικά σε έναν τελειομανή, τις περισσότερες φορές ο εργοδότης σας θα ήθελε να συνεχίσετε σε κάτι άλλο όταν μια δουλειά έχει ολοκληρωθεί σε επαρκή βαθμό. Μην χαραμίζετε το χρόνο σας. Οι μικρές τελευταίες λεπτομέρειες είναι αυτές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο, οπότε μάθετε να προχωράτε παρακάτω.

Κοινωνικοποιείστε κατά τη διάρκεια της δουλειάς

Πώς το εκλαμβάνετε: Ενδιαφέρεστε για τους συναδέλφους σας.

Πώς το εκλαμβάνει ο εργοδότης σας: Έχετε υπερβολικά πολύ ελεύθερο χρόνο και δεν εργάζεστε αρκετά.

Εάν η υπόλοιπη εταιρία ”τρέχει” λόγω φόρτου εργασίας, το ίδιο θα έπρεπε να κάνετε και εσείς. Ο εργοδότης σας θα προβληματίζεται με αυτούς που τριγυρνάνε όλη τη μέρα στα γραφεία των συναδέλφων τους, πιάνοντάς τους την κουβέντα.

Ι.Τ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v