Αλλάζοντας επάγγελμα: Τι να προσέξεις

Το να αλλάξεις δουλειά μπορεί να είναι απαραίτητο για πολλούς λόγους, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να σκεφτείς πρώτα…
Αλλάζοντας επάγγελμα: Τι να προσέξεις
Το να πας από μία δουλειά σε κάποια άλλη μπορεί να είναι πολύ τολμηρή κίνηση – εκτός κι αν μιλάμε για μεταφορά στην δουλειά των ονείρων σου, που πληρώνει και καλά. Τότε δεν έχεις μάλλον τίποτα να ανησυχείς, μπορείς να κλείσεις αυτό το κείμενο. (Και να το ανοίξεις ξανά όταν συνειδητοποιήσεις πως το «δουλειά των ονείρων μου» είναι λιγάκι λάθος ως κόνσεπτ, αλλά δεν θα το πάμε τόσο βαθιά.)

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να σκεφτείς όταν πας να αλλάξεις δουλειά, κι εμείς σου φτιάξαμε μια ωραία, περιεκτική λίστα με όλα αυτά τα πράγματα που θα έπρεπε να προσέξεις.

1. Δες το γιατί
Θες να αλλάξεις δουλειά επειδή βρήκες κάτι καλύτερο; Επειδή βαρέθηκες; Επειδή δεν αντέχεις άλλο; Δεν αντέχεις τόσο πολύ που όρμηξες στην πρώτη διαθέσιμη δουλειά που βρέθηκε στον δρόμο σου μήπως; Όλα αυτά πρέπει να τα σκεφτείς προσεκτικά.

2. Ξέρεις τι ζητάς;
Τίποτα δε μένει πια να σε κρατάει; Συγγνώμη. Αλλά πρέπει όντως να ξέρεις τι ζητάς, και αυτό πρέπει να γίνει φανερό από την συνέντευξη κιόλας. Όχι μισόλογα, όχι ντροπαλά χαμόγελα. Έχεις κοτζάμ βιογραφικό να σε στηρίζει στις πλάτες του, σε παίρνει να ζητήσεις αυτό που θες. (Εκτός κι αν θες κάτι εξωπραγματικό, αλλά σε τέτοιες εποχές νομίζουμε πως όλοι έχουμε αρχίσει να βλέπουμε πιο ρεαλιστικά τις προοπτικές μας.)

3. Κατάλαβε με τι έχεις να κάνεις
Και δεν εννοούμε μόνο να είσαι ενήμερος για τις απαιτήσεις της δουλειάς και αν μπορείς να ανταπεξέλθεις. Το ίντερνετ είναι φίλος σου και μπορείς να μάθεις πολλές πληροφορίες για αυτή την εταιρία. Ακόμα καλύτερα, αν ξέρεις κάποιο άτομο που δουλεύει ή δούλευε εκεί, καλό θα ήταν να ζητήσεις πληροφορίες.

4. Δες και το μέλλον
Εννοούμε πως αν φεύγεις τρέχοντας από μια δουλειά-αδιέξοδο, που θα σε βρει σε πέντε χρόνια στο ίδιο γραφείο με (ίσως) σχετικά μεγαλύτερο μισθό, καλό θα ήταν να μην μεταπηδήσεις σε μια ίδια ακριβώς δουλειά, απλά σε άλλο τομέα. Πού θες να δεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια;

5. €€€
Αν το ενημερωτικό email της μισθοδοσίας πάει από το € στο €€, αυτό είναι καλό. Στο €€€ μπορείς και να τσιρίξεις λίγο από χαρά.

6. Ασφάλεια; Μπόνους;
Όλα αυτά πρέπει να τα τσεκάρεις. Τι είδους ασφάλεια παίζει; Δημόσια ή ιδιωτική; Και τι καλύπτει; (Αν ακούσεις τις λέξεις «Οδοντιατρική Κάλυψη», σου επιτρέπουμε πάλι να τσιρίξεις από χαρά.) Μπονουσάκια υπάρχουν;

7. Πού είναι;
Να λέμε την αλήθεια, η τοποθεσία στις εποχές που ζούμε παίζει μικρότερη σημασία σε σχέση με παλιά. Δεν είναι παράξενο, δηλαδή, να βλέπεις ένα άτομο να ξεκινά κάθε πρωί από Πειραιά για να πάει στην δουλειά του, στο Παλαιό Ψυχικό. Αυτό, όμως, είναι χρονοβόρο, κουραστικό και – αν έχεις αυτοκίνητο – πολυέξοδο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v