Τα best of της Λίμνης Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα βάζει το φθινοπωρινό της φόρεμα και μας καλεί για τα πιο παραμυθένια weekends.
Τα best of της Λίμνης Πλαστήρα

Κάθε χρόνο η Λίμνη Πλαστήρα φορά διαφόρων ειδών ρούχα. Αν είχαμε να διαλέξουμε όμως το καλύτερο… συνολάκι της αυτό θα ήταν το φθινοπωρινό. Θέλετε γιατί εκείνη την περίοδο αναδεικνύονται τα γήινα χρώματά της; Θέλετε γιατί το φθινόπωρο είναι ό,τι πρέπει για χουχούλιασμα στους όμορφους ξενώνες της;

Ό,τι και να… θέλετε, η Λίμνη Πλαστήρα το προσφέρει. Από δεκάδες δραστηριότητες στη Φύση για κάθε γούστο, μέχρι καλό φαγητό, και ωραίες εκδρομές στα πέριξ.

Οι καλύτερες δραστηριότητες

 



Για μικρά και μεγάλα παιδιά η Λίμνη έχει τις κατάλληλες outdoor απαντήσεις: υδροποδήλατο για όλη την οικογένεια, τοξοβολία για μικρούς και μεγάλους, κανό/καγιάκ για εναλλακτικές ξεναγήσεις στο τοπίο της με πέρασμα από το νησάκι του Νεοχωρίου ή την Ακτή Λαμπερού, ποδήλατο βουνού στον παραλίμνιο χωματόδρομο 4 χιλιομέτρων, πεζοπορίες σε φαράγγια και δάση, ιππασία για πιτσιρίκια και «βρουμ –βρουμ» με endurο ή motocross σε δύσβατα ορεινά μονοπάτια και παρθένα τοπία των Αγραφιώτικων βουνών.

Οι εταιρεία Tavropos αναλαμβάνει να σας μυήσει σε outdoor δραστηριότητες , όπως και η Trekking (ποδηλασία, κανό/καγιάκ) ενώ στη Φάρμα Ζαμπέτα διαθέτει αλογάκια για ιππασία. Αν είστε φαν της πεζοπορίας και των μονοπατιών απευθυνθείτε στον Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας.
Keep your eyes on the road

 



Με Doors στα ηχεία ή και όχι, οι διαδρομές στην περιοχή σε τέσσερις τροχούς είναι εμπειρία. Η διαδρομή Νεοχώρι-Μπελοκομύτης, για παράδειγμα, είναι από τις ωραιότερες και καταλήγει στο φράγμα, το οποίο αξίζει να δείτε περπατώντας και από τις δύο πλευρές και να πάρετε για το σπίτι μέλι και γλυκό του κουταλιού αν είστε λιχούδηδες. Κοντά στο φράγμα βρίσκεται και ο δρόμος για το παρατηρητήριο της λίμνης, ώστε να χαρείτε ανεμπόδιστη θέα και να βγάλετε τις απαραίτητες selfie. Μια άλλη ωραία διαδρομή είναι εκείνη στον άξονα Κρυονέρι – Καλύβια Πεζούλας, και η παράκαμψη προς τη Φυλακτή, ένα χωριουδάκι που ατενίζει τη λίμνη.

Τα 50 χιλιόμετρα του γύρου της λίμνης με το αυτοκίνητο πάντως, μπορούν να γεμίσουν ακόμα και μια ολόκληρη μέρα. Αν δεν είστε φίλος των μεγάλων αυτοκινητάδων, μια πολύ πιο σύντομη αλλά υπέροχη διαδρομή είναι αυτή που συνδέει τα χωριά Κρυονέρι και Νεοχώρι, μέσα από εννιά χιλιόμετρα ανάμεσα στο πράσινο των δέντρων και το γαλάζιο των νερών.

Ο Βοτανικός Κήπος

Ό,τι πρέπει για «σκανάρισμα» της χλωρίδας της περιοχής, ο Βοτανικός Κήπος στο Νεοχώρι απλώνεται σε έκταση 10 στρεμμάτων σε άμεση επαφή με τη λίμνη. Εδώ θα περιπλανηθείτε ανάμεσα σε θαμνότοπους, κρανιές, κέδρους, μυρτιές και λοιπά περίεργα ονόματα φυτών τα οποία αξίζει να ανακαλύψετε για καθαρά επιμορφωτικούς σκοπούς. Αν έχετε μαζί και τα πιτσιρίκια, θα εκτιμήσουν δεόντως και κάποια ενδιαφέροντα είδη της τοπικής πανίδας, στο παρατηρητήριο άγριων ζώων και πουλιών. Ο κήπος διαθέτει και καφέ για αχνιστό καπουτσίνο και άραγμα στα παγκάκια.

Best of χωριουδάκια

 



Το τουριστικό Νεοχώρι με την πανοραμική θέα στη λίμνη, το Κρυονέρι, τα κοσμαγάπητα Καλύβια Πεζούλας που συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος σε ξενώνες και τουριστική κίνηση, και η Νεράιδα, σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, ανάμεσα σε έλατα και δάση φυλλοβόλων, να αγναντεύει την λίμνη από τη μία, τον θεσσαλικό κάμπο και τον Όλυμπο από την άλλη είναι μερικά από τα χωριά της περιοχής που αξίζουν τις βόλτες σας. Μια στάση αξίζει και το Τσαρδάκι, με το ωραίο ταβερνάκι του, αλλά και το Μπελοκομύτη προς εξερεύνηση των μονοπατιών στο δάσος του.

Οι καλύτερες προτάσεις φαγητού

 



Στο Φούρνια, το εστιατόριο του εξαιρετικού ξενοδοχείου Montanema Handmade Village, θα δοκιμάσετε χωριάτικες πίτες με ντόπια τυριά, κρέατα στη γάστρα, χωριάτικο κοτόπουλο με μπλουγούρι, μοσχαρίσιες μπριζόλες ελεύθερης βοσκής και χοιρινό κεμπάπ, ενώ στο Μανιτάρι λίγο πριν το Νεοχώρι θα απολαύσετε με θέα τη λίμνη ελάφι με χυλοπίτες, μοσχαράκι λεμονάτο και φιλέτο πέστροφας. Το Τσαρδάκι στο ομώνυμο χωριό που αναφέραμε πιο πάνω μετρά τα χρόνια του σε έξι δεκαετίες και σερβίρει ασυγανώνιστα παϊδάκια και ζουμερά ψητά δίπλα στο τζάκι. Στα Καλύβια το Φαγοπότι τιμά το όνομά του με αγριογούρουνο με κάστανα και Δαμάσκηνα και καβούρι γιαχνί με γλυκό κρασί Μεσενικόλα (χωριουδάκι της περιοχής), ενώ η Κληματαριά επίσης στα Καλύβια είναι μια παραδοσιακή ταβέρνα που σερβίρει λιχουδιές όπως χοιρινό πρασοσέλινο και μοσχαράκι με μελιτζάνες.

Οι πιο cosy ξενώνες

 



Στον Ξενώνα Ίριδα στο Μπελοκομύτη το δίκλινο με θέα στη λίμνη κοστίζει 50€, το ίδιο και στο Ξενοδοχείο Αντιγόνη στο Νεοχώρι. Ένα deluxe δωμάτιο με θέα στη λίμνη στο Pandion Lake View Boutique Hotel & Suites κοστίζει 102€ με πρωινό, ενώ στο Villa Montania- Lake Resort Tsiahris στα Καλύβια Πεζούλας ένα στούντιο τριών ατόμων κοστίζει 60€ με πρωινό ανά διανυκτέρευση.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v