Σεπτέμβριος στο βουνό: 4 υπέροχα weekends

Τέσσερα υπέροχα χωριά, τέσσερις πανέμορφοι ξενώνες σε σούπερ τιμές, τέσσερις ορεινές εξορμήσεις για να εγκαινιάσετε το φθινόπωρο όπως πρέπει. Στο βουνό.
Σεπτέμβριος στο βουνό: 4 υπέροχα weekends
Πλάι σε φαράγγια και τοξωτά γεφύρια της Ηπείρου. Σε μονοπάτια του Ολύμπου που περνούν μέσα από μυθικά οροπέδια. Σε κρυμμένα χωριουδάκια του Παρνασσού και σε χωριά-σταρ της Ορεινής Κορινθίας, που όμως τα προλαβαίνουμε ακόμα σε «γήινες» τιμές. Τέσσερις προορισμοί μας καλούν για τα πρώτα ορεινά σαββατοκύριακα της σεζόν και εμείς βρίσκουμε τις ωραιότερες γωνιές τους, αλλά και τους οικονομικότερους κουκλίστικους ξενώνες στα χωριά τους.

Ζαγοροχώρια
…ή αλλιώς 46 ολόκληρα χωριά για να χορτάσετε ορεινό road tripping, εντυπωσιακά φαράγγια, μονοπάτια που ελίσσονται πλάι σε ποτάμια και δρυμοί που γεννούν θρύλους.



Το χωριό: Μονοδένδρι
Για το πρώτο ορεινό σαββατοκύριακο της σεζόν διαλέγουμε το Κεντρικό Ζαγόρι, με βάση το Μονοδένδρι, με τα σπιτάκια από ανοιχτόχρωμη πέτρα πνιγμένα στο πράσινο, την φοβερή θέα στη χαράδρα του Βίκου, τα φημισμένα τοξωτά γεφύρια και τις υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές που ξεκινούν από εδώ για τον Βίκο, την Οξυά, τον Ελαφότοπο ή τη Βίτσα.
Η διαμονή: Στο Αρχοντικό Ζαρκάδα, λίγα μέτρα από την πλατεία του Μονοδενδρίου, με τα ρομαντικά δωμάτια με τις ξύλινες λεπτομέρειες, τη ρουστίκ διακόσμηση και τα μπαλκόνια που κοιτάζουν κατάματα το φαράγγι του Βίκου. Το δίκλινο στοιχίζει από 40€ για τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου.
Οι εξερευνήσεις: Το κεντρικό Ζαγόρι, εκτός από μερικά ακόμα πανέμορφα χωριά όπως το Δίλοφο, το Καπέσοβο, οι Κήποι, τα Άνω Πεδινά και το Τσεπέλοβο, διαθέτει τη μερίδα του λέοντος και στα όμορφα ηπειρώτικα γεφύρια. Βρίσκεται επίσης κοντά στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, όπου θα χορτάσετε φυσιολατρικές δραστηριότητες στο φαράγγι, τα βουνά της Τύμφης και τα νερά του Αώου και του Βοϊδομάτη. Περισσότερα για τα Ζαγοροχώρια θα διαβάσετε εδώ

Όλυμπος
…ή αλλιώς το βουνό των θεών, που προσφέρει μονοπάτια τα οποία φτάνουν τόσο ψηλά όσο η φαντασία των αρχαίων Ελλήνων και τόσο κοντά στη θάλασσα, ώστε να κάνετε και τις τελευταίες βουτιές της χρονιάς.



Το χωριό: Παλαιός Παντελεήμονας
Μέσα σε ένα πυκνό καστανόδασος, ένα δίκτυο από πέτρινα σοκάκια με παλιά αρχοντικά και γραφικά σπιτάκια απλώνεται και δημιουργεί το πιο όμορφο χωριουδάκι της Πιερίας. Εδώ, στα 700 μέτρα υψόμετρο, θα βολτάρετε στα στενά του αναπαλαιωμένου οικισμού, θα επισκεφθείτε την εντυπωσιακή εκκλησία που χάρισε στο χωριό το όνομά του και θα αράξετε στην πλατεία για καφεδάκι και μεζέδες.
Η διαμονή: Στον ξενώνα της Αρχοντούλας, στην κεντρική πλατεία του χωριού, που διαθέτει τεράστια δωμάτια με παραδοσιακή διακόσμηση, επιπλωμένες βεράντες με θέα, άνετους καναπέδες, εξοπλισμένο κουζινάκι και δωρεάν wifi, από 40€ το δίκλινο τον Σεπτέμβριο. 
Οι εξερευνήσεις: Πέρα από το γραφικό χωριουδάκι του Παντελεήμονα, θα χορτάσετε πεζοπορία στις πλαγιές του Ολύμπου, ακολουθώντας τα μονοπάτια που ξεκινούν από το γειτονικό Λιτόχωρο και περνούν μέσα από μαγευτικά μέρη, όπως το Μονοπάτι της Σιωπής και το οροπέδιο των Μουσών. Αν ο καιρός το επιτρέπει, θα κατηφορίσετε μέχρι τα παράλια της Πιερίας για βουτιές και ψαράκι στο κύμα. Διαβάστε περισσότερα για τον Όλυμπο εδώ

Παρνασσός
…ή αλλιώς, ορεινή γοητεία μια ανάσα από την Αθήνα, σε αμφιθεατρικά χτισμένα χωριουδάκια που δροσίζονται από καταρράκτες και πλαισιώνονται από πανέμορφες διαδρομές.



Το χωριό: Αγόριανη
«Ρίχνουμε άγκυρα» στην… πίσω πλευρά του βουνού, εκεί όπου δεν έχει επικρατήσει το hip της Αράχωβας και η άλωση του αυθεντικού χρώματος του Παρνασσού. Στην Αγόριανη, γνωστή και ως Επτάλοφο, βρίσκουμε μια όμορφη πλακόστρωτη πλατεία με καφενεία κάτω από αιωνόβια πλατάνια, πετρόχτιστα σπιτάκια και μονοπάτια που οδηγούν σε έναν υπέροχο καταρράκτη. Πολύ κοντά βρίσκεται και το Βαγονέτο, το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, στο οποίο μπορούμε να ξεναγηθούμε στους υπόγειους διαδρόμους από όπου ως το 1972 γινόταν εξόρυξη βωξίτη.
Η διαμονή: Στον ξενώνα της Ασημίνας με τα άνετα κρεβάτια, την κλασική διακόσμηση, τις σύγχρονες ανέσεις και το μπαλκόνι με θέα στο χωριό. Το δίκλινο με πρωινό στοιχίζει από 45€ τον Σεπτέμβριο. 
Οι εξερευνήσεις: Εκτός από την απαραίτητη βόλτα στην Αράχωβα, μπορείτε να εξερευνήσετε και τα λιγότερο γνωστά χωριά του Παρνασσού, όπως η Βάριανη, η Πολύδροσος και η Ελάτεια, και να κατηφορίσετε μέχρι τους Δελφούς, για το απαραίτητο sightseeing στον «ομφαλό της Γης». Διαβάστε περισσότερα για τον Παρνασσό και τα χωριά του εδώ

Ορεινή Κορινθία
…ή αλλιώς, δάση από μαυρόπευκα, ορεινά χωριουδάκια σταρ, απίστευτα μονοπάτια, κρυμμένες λίμνες και όλα αυτά μιάμιση ώρα από την Αθήνα.



Το χωριό: Τρίκαλα Κορινθίας
Θα μείνουμε στο «διαμάντι» της Ζήρειας, που στην πραγματικότητα είναι… τρία σε ένα. Τα ανεξερεύνητα ήσυχα Κάτω Τρίκαλα, τα Μεσαία Τρίκαλα με τα καφενεδάκια, τα γραφικά ταβερνάκια και τις πλακόστρωτες πλατείες και η Άνω συνοικία, στα 1.100 μέτρα, με τα πέτρινα αρχοντικά, τις γάργαρες πηγές και τις αιωνόβιες εκκλησίες.
Η διαμονή: Στον πετρόχτιστο ξενώνα Varnevo στα Άνω Τρίκαλα με τα όμορφα δωμάτια με τζάκι και μπαλκόνι με συγκλονιστική θέα, καθώς και το ζεστό του café bar με τους κρυστάλλινους πολυελαίους και την πλακόστρωτη αυλή που κοιτάζει τον Κορινθιακό αφ’ υψηλού. Το δίκλινο στοιχίζει τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου από 40€.
Οι εξερευνήσεις: Άλλα χωριά που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ορεινή Κορινθία είναι η Καστανιά, κρυμμένη μέσα σε ελατοδάση, και η καταπράσινη αρχοντική Γκούρα. Απαραίτητη η εξόρμηση στη λίμνη Δόξα με τα καθαρά νερά που καθρεφτίζουν το δάσος μαυρόπευκων γύρω της. Περισσότερα για την Ορεινή Κορινθία θα διαβάσετε εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v