5 υπέροχα ανοιξιάτικα μέρη κοντά στην Αθήνα

Περπατάμε σε μονοπάτια, στρωνόμαστε για πικνίκ και επιχειρούμε τις πρώτες μας παγωμένες βουτιές, το πολύ δυο ώρες μακριά από την Αθήνα.
5 υπέροχα ανοιξιάτικα μέρη κοντά στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί ο Μάιος να μην μας έφτασε ακόμα, εμείς όμως θα προϋπαντήσουμε την άνοιξη στις εξοχές Αττικής και περιχώρων, περπατώντας σε λουλουδιασμένα μονοπάτια, στρώνοντας τραπεζομάντιλα για πικνίκ ή οργανώνοντας τις πρώτες μας μακρινές ποδηλατάδες.

Πάρνηθα



Θέλετε μονοπάτια; Έχει. Θέλετε κοψίδια σε τραπεζάκια έξω; Απ’ αυτά και αν έχει. Θέλετε ποδηλατάδες στις λουλουδιασμένες εκτάσεις των πρώην βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι;  Θέλετε οργανωμένες πεζοπορίες γιατί βαριέστε να μπλέκετε με χάρτες και πυξίδες; Τις οργανώνουν τα δύο καταφύγια, Μπάφι και Φλαμπούρι, κάθε Σαββατοκύριακο, με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στα 15€ το άτομο. Τρεις εύκολες do-it-yourself διαδρομές έχουμε εδώ, και περισσότερες ιδέες για τις βόλτες σας στην Πάρνηθα εδώ.

Υμηττός



Ίσως το ευκολότερα προσβάσιμο από τα βουνά της Αθήνας, ο Υμηττός προσφέρει άπειρες ευκαιρίες για πεζοπορικές διαδρομές στα μονοπάτια του, με το μεγαλειώδες χάος της πόλης να απλώνεται κάτω από τα πόδια σας. Οργανωμένες πεζοπορίες και παιχνίδια στη φύση για οικογένειες διοργανώνει τακτικά η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών με τις τιμές συμμετοχής να κυμαίνονται στα 10€ ανά οικογένεια. Αν, πάλι, θέλετε να εξερευνήσετε το βουνό με τον δικό σας ρυθμό, μερικά από τα δημοφιλέστερα μονοπάτια του έχουμε συγκεντρώσει εδώ. Σημειώστε, τέλος, πως οργανωμένες πεζοπορίες στον Υμηττό κάνει μία φορά τον μήνα και ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης (οι επόμενες έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου και 22 Μαΐου 2016).

Πεντέλη



Σας το έχουμε ξαναπεί, πως λίγη ώρα από την πόρτα του σπιτιού σας βρίσκεται ένας καταρράκτης βγαλμένος από τα παιδικά μας παραμύθια και τις ανοιξιάτικες εκδρομές μας. Θα τον βρείτε ακολουθώντας αυτόν εδώ τον χάρτη, και θα πάρετε μαζί σας σακούλες σκουπιδιών για να τον αφήσετε –κι αυτόν και το υπέροχο τοπίο γύρω του– καθαρότερο απ’ ό,τι τον βρήκατε. Οι τολμηροί, μπορείτε να δοκιμάσετε μια βουτιά στα παγωμένα νερά της λιμνούλας που σχηματίζει ο καταρράκτης. Οι υπόλοιποι, αρκούμαστε στο άραγμα στις όχθες της.



Κι αν έχετε όρεξη για περισσότερες βόλτες, θα ακολουθήσετε μερικές από τις ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές της Πεντέλης (λεπτομέρειες εδώ) ή θα οδηγήσετε μέχρι την πολυθρύλητη σπηλιά του Νταβέλη (περισσότερα εδώ).

Νεμέα



Μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα, βρίσκεται ένας αρχαιολογικός χώρος χάρμα οφθαλμών περικυκλωμένος από καταπράσινα τοπία και επισκέψιμα οινοποιεία που θα σας μυήσουν στον μαγικό κόσμο του κρασιού. Η Νεμέα είναι ιδανικός προορισμός για μονοήμερη εκδρομή, τόσο για τους λάτρεις του sightseeing, της ελληνικής μυθολογίας και του κρασιού, όσο και για όσους θέλουν απλώς να χαζέψουν την ανοιξιάτικη φύση. Όσο για μονοπάτια; Πέντε φανταστικές διαδρομές ξεκινούν εδώ κοντά, από το Ψάρι Κορινθίας, για να σας φέρουν μέσα από ειδυλλιακά μονοπάτια στις κορυφές, τις πεδιάδες και τους αμπελώνες της περιοχής. Οι βαθμοί δυσκολίας των διαδρομών κυμαίνονται από πολύ εύκολες (των 3 χιλιομέτρων) έως σχετικά απαιτητικές (των 8-10 χιλιομέτρων). Δείτε τις όλες, μαζί με τους αναλυτικούς χάρτες τους, εδώ.

Κιθαιρώνας

Εκεί όπου η Αττική συναντά τη Βοιωτία, οι καταπράσινες πλαγιές του Κιθαιρώνα συγκεντρώνουν σαφώς λιγότερους προσκυνητές της άνοιξης απ’ ό,τι η Πάρνηθα ή ο Υμηττός, και προσφέρονται για ειδυλλιακές πεζοπορικές διαδρομές μέσα στη φύση. Η κορυφή του βουνού, στα 1.400 μέτρα, είναι εύκολα προσβάσιμη με το αυτοκίνητο αν δεν έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα με τις (ήπιες σχετικά) στροφές, και απολαμβάνει πανοραμική θέα στα νερά του Κορινθιακού και ολόκληρη την Αττική. Η δε διαδρομή ως εδώ ελίσσεται ανάμεσα σε φουντωτά πεύκα και πανύψηλα έλατα, βάζοντάς μας συνεχώς σε πειρασμό για μία ακόμα στάση για πικνίκ.



Στην κορυφή του Κιθαιρώνα θα φτάσετε ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες μετά το χωριό Βίλια, αφού περάσετε πρώτα από το καταφύγιο Βαγγέλης Τσάκος του ΕΟΣ Ελευσίνας, στα 1.090 μέτρα υψόμετρο. Αν η φυσική σας κατάσταση είναι καλή, ή θέλετε απλώς να δοκιμάσετε τις αντοχές σας, υπάρχει και μονοπάτι από τα Βίλια ως την κορυφή του Κιθαιρώνα. Η (ανηφορική, προφανώς) διαδρομή έχει συνολικό μήκος 5,2 χιλιόμετρα. Μπορείτε να την δείτε αναλυτικά εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v