Σούπερ ιδέες για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Το τριήμερο της 25ης Μαρτίου… μένουμε Ελλάδα, και ανακαλύπτουμε μερικές από τις πιο όμορφες γωνιές της.
Σούπερ ιδέες για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου
του Γιώργου Κόκουβα

Τριγυρνάμε στα αρχοντικά σοκάκια του Γαλαξιδίου, ρομαντζάρουμε στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, κάνουμε ράφτινγκ στο Λούσιο, τιμάμε την Επανάσταση στα λημέρια του Κολοκοτρώνη, στο κάστρο της Καρύταινας, και χανόμαστε στα λουλουδιασμένα καλντερίμια της Ύδρας. Το τριήμερο της 25ης Μαρτίου είναι η ιδανική ευκαιρία να εγκαινιάσουμε τις ανοιξιάτικες εκδρομές μας, σε τέσσερις υπέροχους ελληνικούς προορισμούς.

Μονεμβασιά
Είναι η καλύτερη εποχή να την επισκεφθείτε: Οι ατμοσφαιρικές καμάρες λούζονται με μπουκαμβίλιες και η βυζαντινή αύρα διανθίζεται με τις μυρωδιές της Άνοιξης, που ομολογουμένως… ταιριάζουν γάντι στη Μονεμβασιά.

Τι θα κάνετε: Θα χαθείτε στα καλντερίμια της, τα λεγόμενα «διαβατικά», που διακλαδώνονται προς κάθε κατεύθυνση και περνούν από αυλόπορτες πνιγμένες στα ανθισμένα λουλούδια. Θα βολτάρετε στην περαντζάδα του νότιου τείχους, με τα πλατώματα της Ντάπιας για να ατενίσετε την θάλασσα του Μυρτώου από την άκρη της Καστροπολιτείας. Θα ανηφορίσετε τις «βόλτες», τα φιδογυριστά μονοπάτια του βράχου που καταλήγουν μέσα από την πύλη της Άνω Πόλης με τις πολεμίστρες στο βυζαντινό εκκλησάκι της Αγιάς Σοφιάς. Θα μάθετε την ιστορία του Κάστρου στην Αρχαιολογική Συλλογή που στεγάζεται στο παλιό τζαμί της πλατείας και θα επισκεφθείτε το Σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, του «καμαριού» της Μονεμβασιάς.
Πού να φάτε: Στην Καμάρα του Βύρωνα, με την αυλή όπου σερβίρονται τα καλύτερα τοπικά κρασιά μαζί με μικρά μεζεδάκια. Στης Ματούλας και της Μαριάνθης, δύο ταβερνάκια που σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτές, όπως το σαΐτι. Στο Κανόνι, με την όμορφη ταράτσα του για φοβερή θέα στη θάλασσα. Θα κλείσετε με ποτό στη λιλιπούτεια βεραντούλα του Camelot με την καλύτερη ίσως θέα από το Κάστρο.
Πού να μείνετε:Σίγουρα οι ξενώνες μέσα στο Κάστρο είναι η καλύτερη επιλογή – απλώς να αναμένετε εξωφρενικές τιμές και μικρή διαθεσιμότητα. Εμείς εντοπίσαμε διαθέσιμα δωμάτια στο Θεοφανώ Art Hotel στην καρδιά της Καστροπολιτείας, με υπέροχα, ρομαντικά δωμάτια με όλες τις ανέσεις στα 95€ τη βραδιά για το δίκλινο αυτό το τριήμερο. Λίγο έξω από την πύλη του Κάστρου, θα βρείτε πιο low budget επιλογές, όπως τα άνετα δωμάτια του Ακταίου (45€ το δίκλινο) ή τα αξιοπρεπή δωμάτια του Ξενώνα Κοντορίνη (στα 34€ για το δίκλινο το τριήμερο της 25ης Μαρτίου). 
Διαβάστε περισσότεραΜονεμβασιά: Ταξίδι στον χρόνο

Γαλαξίδι
Ρομαντικό, νησιωτικό, κοντινό και αρχοντικό. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα μέρος για το τριήμερο;

Τι να κάνετε: Θα ρομαντζάρετε στην μεγάλη παραλιακή περαντζάδα από την ακτή Οιάνθης ως τους πρόποδες του αντικρινού λόφου με τα μοσχοβολιστά πεύκα. Θα πάρετε κάποιο από τα πλακόστρωτα δρομάκια, για να χαθείτε ανάμεσα σε αρχοντικά καπετανόσπιτα με τις μαρμάρινες αψίδες και τις βοτσαλωτές, ανθισμένες αυλές. Θα επισκεφθείτε το πρώτο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, για να μάθετε τον λόγο που το Γαλαξίδι φημίζεται για την ναυτική του παράδοση και θα φτάσετε ως τα εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής για να θαυμάσετε την περίτεχνη διακόσμησή και την αρχιτεκτονική τους. Θα επιστρέψετε στην παραλία της Οιάνθης για να πιάσετε θέση σε κάποιο από τα ταβερνάκια για μεζέδες στο κύμα.
Πού να φάτε: Στης Μαρίτσας για φοβερά θαλασσινά και σπιτικές πίτες. Στο ουζερί του Σκελετόβραχου για πειραγμένους μεζέδες ψαρικών. Στου Μπεμπέλη, μέσα στα σοκάκια του Γαλαξιδίου για τοπικές σπεσιαλιτέ και εξαιρετικό κρασί. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο σε καθένα από τα παραπάνω ταβερνάκια.
Πού να μείνετε: Στα παραδοσιακά δωμάτια του Porto Lourba με θέα στην θάλασσα ή στον όμορφο κήπο (από 51,30€ για το δίκλινο). Στην Pension Hirolakas στο ομώνυμο λιμανάκι, που προσφέρει απλά, άνετα δωμάτια 20 μέτρα από τη θάλασσα (από 60€ το δίκλινο). Στο Galaxidi Studio 2, μία από τις οικονομικότερες επιλογές του AirBnb, ένα λιτό διαμέρισμα στο Γαλαξίδι με κόστος 55€ τη βραδιά.  
Διαβάστε περισσότεραΓαλαξίδι: Ένα νησί δεμένο στη στεριά

Ορεινή Αρκαδία
Γίνεται τριήμερο… εθνικής υπερηφάνειας χωρίς μια βόλτα στα «απόρθητα κάστρα» του Μοριά;

Τι να κάνετε: Όποιο χωριουδάκι κι αν επιλέξετε για βάση σας, θα οδηγήσετε για να ανακαλύψετε τις όμορφες αλλά και ιστορικές γωνιές της ορεινής Αρκαδίας. Θα ανηφορίσετε στο Κάστρο της Καρύταινας, με τα λιθόχτιστα δρομάκια και τα παραδοσιακά σπιτάκια, εκεί όπου είχε «ταμπουρωθεί» ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κατά την διάρκεια της Επανάστασης. Θα επισκεφθείτε το ενδιαφέρον Μουσείο Υδροκίνησης της Δημητσάνας για να γνωρίσετε τη σημασία του υδάτινου θησαυρού της περιοχής. Θα περιδιαβείτε τους πολύχρωμους σταλακτίτες στο Σπήλαιο Κάψια, καθώς και τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Γορτύνας. Θα περπατήσετε, επίσης, τα πανέμορφα σοκάκια χωριών πνιγμένων στα έλατα, όπως η Αλωνίσταινα, το Βαλτεσινίκο και η Καστάνιτσα. Οι φίλοι της αδρεναλίνης, δεν θα πουν όχι στην εμπειρία του ράφτινγκ στον Λούσιο.
Πού θα φάτε: Εξαιρετικά μαγειρευτά στον Δρυμώνα στη Δημητσάνα, κρασάτο αγριογούρουνο στα Παπάκια στην Καρύταινα, τοπικές σπεσιαλιτέ στο Στολίδι της Καστάνιτσας και ζουμερά κρεατικά στην Κληματαριά στο Βαλτεσινίκο.
Πού να μείνετε: Στην Αρέθουσα, μέσα στο δάσος του Καρβουναρίου, μια ανάσα από την Καρύταινα, με τα χαριτωμένα δωμάτια σε παστέλ αποχρώσεις (από 58€ το δίκλινο). Στα παραμυθένια δωμάτια του Αρχοντικού της Ζωής στη Στεμνίτσα (από 70€ το δίκλινο). Στον ξενώνα Ελαιών, σε ονειρεμένα δίκλινα με ρομαντική διακόσμηση, κρεβάτια με ουρανό και τζάκι, στο χωριό Ελληνικό (80€ ανά διανυκτέρευση). 
Διαβάστε περισσότεραBest of… Ορεινή Αρκαδία

Ύδρα
Μιας και, τυπικά πλέον, μιλάμε για το πρώτο τριήμερο της Άνοιξης, δεν θα μπορούσαμε παρά να συμπεριλάβουμε και ένα «ανοιξιάτικο νησί», ίσως το ομορφότερο του Αργοσαρωνικού.

Τι να κάνετε: Θα ξεκινήσετε τις βόλτες από την στιγμή που θα αράξετε στο λιμανάκι της Ύδρας, εκεί από όπου ξεκινούν να ελίσσονται τα κατάλευκα πλακόστρωτα σοκάκια με τα αρχοντόσπιτα, τα ταβερνάκια στις ανθισμένες αυλές, τα γαϊδουράκια και οι γάτες που λιάζονται στα σκαλοπάτια. Θα σκαρφαλώσετε ως την Κοντυλένια για καφεδάκι και στον Προφήτη Ηλία για αγνάντεμα. Για τους λάτρεις του παραδοσιακού sightseeing, επιβάλλεται η επίσκεψη στο Ιστορικό Αρχείο και στο Μουσείο Νεότερης Ιστορίας της Ύδρας, στεγασμένα σε ιστορικά αρχοντικά του λιμανιού.
Πού να φάτε: Στην Ψαροπούλα για φρέσκο ψαράκι στο λιμάνι. Στο Παραδοσιακό, για ουζάκι και νόστιμους μεζέδες σε ένα από τα ωραιότερα δρομάκια του νησιού. Στο Ενάλιον, για νησιωτικές γεύσεις στον Βλυχό, πλάι στο κύμα. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο σε κάθε επιλογή.
Πού να μείνετε: Στο ξενοδοχείο Sidra, κοντά στο λιμάνι του νησιού, με τα λιτά δίκλινα δωμάτια που στοιχίζουν 61€ τη βραδιά. Στα άνετα τρίκλινα δωμάτια της Φιλένιας στην καρδιά του νησιού, από 75€ τη βραδιά. Στα μικρά αλλά κομψά, όμορφα δίκλινα του Ξενώνα Αλεξάνδρα με τους πέτρινους τοίχους και τα σιδερένια κρεβάτια (από 67,50€ τη βραδιά για το τριήμερο). 
Πώς θα πάτε: Με τα flying cats/dolphins της Hellenic Seaways και τις Hellas Speed Cat, που πραγματοποιούν τρία με τέσσερα δρομολόγια ημερησίως από Πειραιά προς Ύδρα (διάρκεια ταξιδιού 1.30-2 ώρες, εισιτήρια 56€ μετ’ επιστροφής).
Διαβάστε περισσότεραΎδρα: Στα χρώματα της παράδοσης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v