Σούπερ ταξίδια για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας

Γιορτάζουμε Απόκριες και Κούλουμα σε τέσσερις σούπερ καρναβαλικές πόλεις της Ελλάδας, και… παρεμπιπτόντως βολτάρουμε στα ομορφότερα χωριουδάκια γύρω τους.
Σούπερ ταξίδια για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας
Τσίπουρα στο Βόλο ή αποκριάτικο πάρτι στην Ξάνθη; Παρέλαση στην Καλαμάτα ή κρασοκατάνυξη στη Νάουσα; Ή μήπως βόλτες σε ορεινά χωριουδάκια, φαντασμαγορικά δάση και αρχαιολογικούς θησαυρούς; Οι ιδέες μας για τα ταξίδια του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας τα συνδυάζουν όλα και… συμφέρουν. Γιατί όχι μόνο σας φέρνουν στις πιο μεγάλες φιέστες της αποκριάτικης Ελλάδας, αλλά σας βγαίνουν και οικονομικότατα, αφού εντοπίσαμε επιλογές διαμονής όχι στα (ήδη εξαντλημένα) αστικά κέντρα, αλλά σε κοντινούς, πανέμορφους και φθηνότερους προορισμούς.

Θράκη: Από το δέλτα του Νέστου ως την πολύχρωμη Ξάνθη

Η Ξάνθη είναι αδιαμφισβήτητα ο απόλυτος προορισμός της Βόρειας Ελλάδας για τις Απόκριες, καθώς διοργανώνει το καλύτερο καρναβάλι. Αλλά επειδή οι τιμές των δωματίων στην πόλη είναι μάλλον απαγορευτικές αυτό το διάστημα… ξέρουμε κι άλλο μονοπάτι: Αυτό που περνά δίπλα από τους μαιανδρισμούς του Νέστου και μέσα από εντυπωσιακά φράγματα, καλαμιώνες, υγρά λιβάδια όπου φωλιάζουν πουλιά και δάση που μοσοχομυρίζουν πρώιμη άνοιξη. Με βάση την Σταυρούπολη, εξερευνούμε τους Τοξότες και όλη τη διαδρομή από το Δασοχώρι και το Εράσμιο μέχρι το δέλτα, καθώς και το δάσος της Χαϊντούς στα βόρεια, όπου κρύβεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων, ο Λειβαδίτης. Τα βράδια, οι δρόμοι οδηγούν στην Ξάνθη, για βόλτες στην νοσταλγική Παλιά Πόλη με τα αρχοντικά και τα υπαίθρια ταβερνάκια, και για φιέστα στους δρόμους, συναυλίες με νεανικά συγκροτήματα όπως οι Μέλισσες, οι Vegas και οι Stavento, μασκέ πάρτι και φυσικά τις παρελάσεις και την καύση του Τζάρου πάνω από τον ποταμό Κόσυνθο την Κυριακή της Αποκριάς.
Πού θα μείνετε: Στο δασικό χωριό του Ερύμανθου, μέσα στο δάσος της Χαϊντούς, που διαθέτει αυτόνομα ξύλινα σπιτάκια για δύο περί τα 40-50€ ανά διανυκτέρευση. Στο Καρυόφυτο λίγο έξω από τη Σταυρούπολη, που διαθέτει μεγάλα διαμερίσματα με όλες τις ανέσεις και τον εξοπλισμό κουζίνας, από 60€ τη βραδιά.
Διαβάστε περισσότερα:
Νέστος – Στις όχθες της Θράκης

10 λόγοι να επισκεφθείτε την Ξάνθη  

Μακεδονία: Από το Βέρμιο στις γιορτές της Νάουσας

Δύο κουκλίστικες πόλεις, τη Βέροια και τη Νάουσα, έναν αρχαιολογικό χώρο-έπος, την Βεργίνα, και δεκάδες χωριουδάκια μέσα στα έλατα και τις οξιές είναι το σκηνικό γύρω από το Βέρμιο, το «ήπιο» βουνό της Μακεδονίας που τυχαίνει να βρίσκεται και κοντά στο… επίκεντρο του αποκριάτικου ενδιαφέροντος της περιοχής: Στη Νάουσα, πέρα από την κλασική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και το υπέροχο άλσος του Αγίου Νικολάου μέσα στο πλατανόδασος της Αραπίτσας, θα θαυμάσετε και τις τοπικές… kinky συνήθειες, με το έθιμο της Μπούλας που αναβιώνει την Κυριακή της Αποκριάς και ντύνει τους άνδρες, γυναίκες, και στήνει χορούς και παρελάσεις γύρω τους. Το εκλεκτό ξινόμαυρο κρασί της περιοχής ρέει άφθονο. Στη Βέροια, από την άλλη, θα σουλατσάρετε γύρω από τον Τριπόταμο και στα πετρόχτιστα σοκάκια με τα χρωματιστά αρχοντικά στην εβραϊκή συνοικία, θα αράξετε στα μπαράκια των ολοζώντανων πεζοδρόμων και θα ρομαντζάρετε στα δρομάκια της Κυριώτισσας. Σε απόσταση αναπνοής, ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Βεργίνας είναι απαραίτητη στάση για όποιον δεν τα έχει ήδη επισκεφθεί, για να πάρει μια γεύση από την αίγλη του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου. Τέλος, ανηφορίζοντας το Βέρμιο, θα συναντήσετε ανεξερεύνητα χωριουδάκια όπως η αρχοντική Κουμαριά, θα περπατήσετε στο ορεινό μονοπάτι Ε4 και θα διασχίσετε το φαράγγι στο Σέλι.
Πού να μείνετε: Στο Hotel Alexandros με τα άνετα δίκλινα, το οργανωμένο γυμναστήριο και την θέα στο βουνό, στον Άγιο Παύλο του Βερμίου (από 45€ το δίκλινο). Στα μεγάλα, πολυτελή και ιδιαίτερα ρομαντικά deluxe δωμάτια του Κτήματος Καλαϊτζή στο Μετόχι Προδρόμου της Βεργίνας, στους πρόποδες του Βερμίου (από 90€ το δίκλινο). 
Διαβάστε περισσότερα: 
Νάουσα: Εικόνες και γεύσεις στη σκιά του Βερμίου  
Από τη Βέροια στη Βεργίνα: Διαδρομές στην Ιστορία

Θεσσαλία: Από τα ουζερί του Βόλου στα χωριά του Πηλίου

Ο Βόλος ντύνεται γιορτινά, οι δρόμοι του πλημμυρίζουν με μουσική από live μπάντες, η Κυριακή της Αποκριάς θα σειστεί από την παρέλαση με τα άρματα και το πάρτι στο κέντρο της πόλης, ενώ την Καθαρά Δευτέρα, τα Κούλουμα θα γιορταστούν στην παραλία, όπου θα προσφέρονται νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο τσίπουρο. Το τελευταίο άλλωστε αποτελεί από μόνο του λόγο να μείνουμε παραπάνω στον Βόλο, και να το απολαύσουμε με κερασμένα μεζεδάκια σε κάποιο από τα χίλια(!) τσιπουράδικα της πόλης. Αφού χορτάσουμε (και… ξεμεθύσουμε), θα ανηφορίσουμε προς το Πήλιο, για να βολτάρουμε στο ευωδιαστό δάσος της Τσαγκαράδας, να εξερευνήσουμε τα αρχοντόσπιτα της Βυζίτσας, να οδηγήσουμε ως τον Άγιο Λαυρέντιο και να δοκιμάσουμε πηλιορείτικες γεύσεις στα ταβερνάκια της Ζαγοράς και της Πορταριάς.
Πού θα μείνετε: Στο Museum Hotel Barbara στον Βόλο, που διαθέτει άνετα και όμορφα δίκλινα δωμάτια από 70€ τη βραδιά το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Στα φιλόξενα όσο και low budget δωμάτια των ξενώνων Χαραυγή και Ρούσης στη Ζαγορά, από 40€ το δίκλινο. Στο Ακραίον Διός στην Πορταριά, στην κεντρική πλατεία του χωριού, με παραδοσιακή διακόσμηση και όμορφη θέα, από 50€ το δίκλινο. 
Διαβάστε περισσότερα: 
Το Πήλιο στα καλύτερά του
Βόλος: 15 λόγοι να πιάσουμε λιμάνι

Πελοπόννησος: Τα μυστικά της Μεσσηνίας

Το πλέον ανερχόμενο Καρναβάλι της Ελλάδας, θαλασσινή αύρα, αρχαία μυστικά και κινηματογραφικά σκηνικά: Η Μεσσηνία μας δίνει πολλούς λόγους να την (ξανα)γνωρίσουμε αυτό το τριήμερο. Πρώτος και καλύτερος λόγος, το Καλαματιανό Καρναβάλι με τα παιχνίδια χαμένου θησαυρού που θα ξετρελάνουν τα πιτσιρίκια, την μεγάλη παρέλαση της Κυριακής και την συναυλία των Otherview στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου την ίδια μέρα. Η πόλη όμως ενδείκνυται και για πολλές βόλτες: Το ιστορικό κέντρο με τα νεοκλασικά σοκάκια, η Ναυαρίνου με την παραλιακή περαντζάδα και τα ουζερί, η Αριστομένους με τα café, το Πάρκο Σιδηροδρόων και φυσικά το Φράγκικο Κάστρο με την φοβερή θέα είναι μερικά από τα highlights της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Από την Καλαμάτα, θα ξεκινήστε και τις απαραίτητες μίνι-εκδρομές στα γύρω κρυμμένα διαμαντάκια. Θα οδηγήσετε ως την πανέμορφη Καρδαμύλη, το πέτρινο χωριουδάκι της Μεσσηνιακής Μάνης που έγινε γνωστό από την ταινία Before Midnight. Θα εξερευνήσετε την Κορώνη και τη Μεθώνη με τα βενετσιάνικα κάστρα και τη νησιωτική αύρα. Και θα επισκεφθείτε την Αρχαία Μεσσήνη, έναν τεράστιο, παραγνωρισμένο αρχαιολογικό χώρο με αρχαίο θέατρο, στάδιο, κρήνες και χρωματιστά μωσαϊκά που διασώζονται από την εποχή του Επαμεινώνδα, τον 4ο π.Χ. αιώνα.
Πού θα μείνετε: Στα λιτά δίκλινα του ξενοδοχείου Αλεξάνδριον στην παραλία της Καλαμάτας, από 40€ τη βραδιά. Στα δωμάτια της Κατερίνας, στην παραλία μεταξύ Καλαμάτας και Μεσσηνιακής Μάνης, από 40,50€ τη βραδιά για το δίκλινο. Στα άνετα και φωτεινά στούντιο της Φωτεινής στην παραλιακή της Καλαμάτας με θέα τη θάλασσα ή τον Ταϋγέτο, από 45€ τη βραδιά. 
Διαβάστε περισσότερα: Η Μεσσηνία στα καλύτερά της
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v